31 augustus 2009

Re-up: Perfect Oasis

Oasis is dood. Lang leve Oasis. Noem het een Best Of, noem het een In Memoriam, wij noemen het gewoon Perfect Oasis en hebben 'm opnieuw geüpload.

Mac HIER,
PC HIER.


Beep! Beep! doet het zo (1)

Boudewijn runt Beep! Beep! Back Up The Truck, een Utrechts label dat de muziek van hun bands primair via internet verspreidt. Digitale bestanden, CD's en vinyl, gratis of betaald, merchandise en boekingen: bij Beep! Beep! is de keuze groot. Vorige week prijkte het nieuwe album Reverence for Fallen Trees (<= directe download, absolute prachtplaat!) van The Black Atlantic op de frontpage van torrentsite Mininova. Boudewijn vertelt hoe die samenwerking tot stand kwam, wat de gedachte achter Beep! Beep! en zijn visie op internet is. Dat hij diep teleurgesteld is over het vonnis in de rechtszaak van BREIN vs. Mininova spreekt vanzelf. Voor EHPO focust hij op de toekomst en positieve resultaten.

"Bij de oprichting van ons label in mei 2008 besloten we al onze releases niet alleen uit te brengen op CD of vinyl, maar ook gratis te verspreiden via onze website. Ik veronderstel dat de meeste lezers van dit blog het nut inzien van gratis digitale distributie, maar mocht je nog niet overtuigd zijn dan kun je hier lezen waarom wij dit doen."

Ondanks de keuze voor Creative Commons-licenties en het gratis aanbieden van digitale albums was Beep! Beep! aanvankelijk terughoudend in het gebruik van torrents: "Belangrijkste reden was dat we downloaders liever op onze eigen site zagen - waar ze gemakkelijk kennis kunnen maken met onze andere artiesten - dan op een externe torrentsite." Eind vorig jaar verklaarde gastblogger Fulco Polderman in deze 4-delige serie dat om diezelfde reden je eigen bandsite belangrijker is dan welke community ook. Music Think Thank zegt deze week hetzelfde.

Boudewijn stelde zijn mening over torrents echter enigszins bij; inmiddels staat Beep! Beep!'s volledige catalogus ook op torrents. Hij noemt daarvoor 4 redenen: "Het is een kans een nieuw publiek te bereiken. En met oog op de toekomst scheelt het ons een hoop bandbreedte (lees: geld). Ook kan in principe iedereen onze albums uploaden als torrent; dan doen wij het liever zelf met de juiste informatie erbij. Tot slot heeft een torrentsite slagkracht en kan daarom een interessante partner zijn. Een nadeel is dat op torrentsites het bestaan van fysiek product (CD's, vinyl) genegeerd wordt. Het is fijn wanneer mensen onze muziek downloaden, maar we zijn nooit te beroerd ze eraan te herinneren dat het fysieke schijfje met die mooie hoes ook de aanschaf waard is."

Morgen vertelt Boudewijn verder over de integratie van Beep! Beep!'s webshop op torrentsites (dat noem ik creatief je fans en doelgroep opzoeken!), promotie voor zijn label en bands en de resultaten van zijn acties met Mininova.

30 augustus 2009

Oasis †? - De beste B-kanten (slot)

Noel lijkt niet van mening veranderd. Daarom die andere 2 briljante B-kanten. Als eerste het bewijs dat hij het prima in z'n eentje redt (dag Liam!):


Die andere killer kregen miljoenen hitkopers doodleuk voor nop bij "Wonderwall". Noem me een sentimentele dweil, maar mijn aansteker gaat hier keihard voor uit de achterzak:


Oasis bedankt.

29 augustus 2009

Oasis †? - De beste B-kanten (1)

Hier geven ze elkaar nog een peukie, maar als Noel het meent is Oasis klaar. Ach, net als met Johan eerder deze week: hoe erg is dat precies? 2 Klassieke albums, 3 middelmatige, 1 waardeloze, het verplichte live-album en een behoorlijke return-to-form als afscheid. Ik doe het er mee. Net als Erwin zal ik ze vooral conceptueel missen: 2 broers, de rivaliteit, the voice of a generation, de drugs, de euforie, de ontslagen, het wankele evenwicht tussen briljant en volstrekt waardeloos. Wie de DVD's van Oasis wel 'ns heeft bekeken en de interviews gelezen weet dat er voor Noel een glanzende carrière als stand-up comedian is weggelegd. Laten we vooral hopen dat loud mouth niet doorgaat met die 3 figuranten.

Naast dat rijtje albums van wisselende kwaliteit verstopte Noel z'n beste tracks op de achterkant van evenzo briljante singles. Vandaag en morgen mijn favorieten, als hommage. Helaas is niet alles te vinden op YouTube of mag je het niet embedden (sukkels!). Rockin' Chair had hier moeten staan, maar dat lijkt slechts ieders favoriete cover. Dit is echter zonder twijfel het beste Oasis-nummer dat niet op een album staat en misschien wel het beste Oasis-nummer ooit:


Wow, nog net zo fris als bij het uitkomen op de B-kant van 'Some Might Say'! Morgen 2 ballads. Wie weet is Noel dan alweer van gedachten veranderd.

28 augustus 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (30)

Tjokvol deze week, maar er is dan ook een boel gebeurd. Snel uit de startblokken:

27 augustus 2009

Twitter vs. Copyright

Een waargebeurd verhaal én boeiende case tegelijk. Joost Twittert:

NRC.next neemt over:

Joost reageert:

En NRC.next antwoordt uitgebreid, notabene door een prominente Twitteraar:

Tof, en een uiterst boeiende discussie. Zoals Joost zelf zegt: "Een leuk voorbeeld van crossmediaal communiceren. Via TV naar Twitter naar krant naar mail naar krant en nu weer naar blog en snel weer naar Twitter. Daarmee is het een kenmerk van de netwerksamenleving, waar voortdurend kennis aan kennis wordt toegevoegd." In dat kader raadt hij ook dit boek aan. Je Tweets onder een Creative Commons-licentie laten vallen doe je hier (via Lykle).

Hoe denk jíj hierover? En hoe vind jij dat in deze met (auteurs-)rechten moet worden omgegaan? Reageer!

The Gasoline Brothers doen het zo (6½)

De videoclip, die had U nog tegoed van The Gasoline Brothers. Vers van de pers, want vannacht gemonteerd en met een prominente gastrol voor Koos zelf:


En waar dat allemaal toe leidt? Sla de sportbijlage van de Volkskrant vandaag maar open! Zie hier de sportbijlage van de Volkskrant van vanmorgen:

Ook in het AD, alle grote regionale kranten (GPD) en bij De Telegraaf op internet. Vanmiddag nog een leuk stukje hier over Twitter vs. auteursrecht. Wat leven we toch in een mooie tijd!

26 augustus 2009

The Gasoline Brothers doen het zo (6)

Eerder dan vanmorgen aangekondigd (link stond al op Twitter - vandaar) is hier, bij monde van de makers, 'de ultieme wielersong':



Het hele verhaal + persbericht lees je op het blog van The Gasoline Brothers. Te gek artwork:

Morgen de clip, met een gastrol op gitaar voor Koos Moerenhout zelf. Conceptueel he-le-maal rond en muzikaal dik in orde. Da's het belangrijkste. Klasse gedaan, gasten! Ik hoop dat de redactie van De Wereld Draait Door oplet (het nieuwe seizoen begint maandag - wat een timing!) en wie zien elkaar over een dikke maand bij de albumpresentatie in EKKO. Ik kijk er naar uit!

The Gasoline Brothers doen het zo (5½)

Vandaag vast een voorproefje van 26 seconden, morgen het definitieve eindresultaat als gratis download. Op 1 seconde na in de ideale single-lengte van 2.57 min. (da's wetenschappelijk onderzocht), met bijpassend artwork, clip en persbericht. The Gasoline Brothers houden niet van half werk! Geniet nu nog 1 keer van Koos' overwinning, ditmaal met de ultieme wielersong als daverende soundtrack:

25 augustus 2009

Perfect Shuffle 32

Je Perfecte Portie Pittige & Puike Platen!

HIER voor Mac,
HIER voor PC.



Grace Jones, Lowlands 2009 (maar dan anders)



De man links is Tivoli/Great Wide Open-programmeur Johan Gijsen, de dame rechts Grace Herself. Zo te zien heeft Johan zojuist gefixt dat ze dit najaar ook naar de Oudegracht komt...

UPDATE: meer DJ Wiekes vs. Miss Jones, niet te missen. Kijk hoe Johan zo lekker zichzelf blijft:

24 augustus 2009

Kyteman's Hiphop Orkest, Lowlands 2009

De mooiste foto, eergisteren geschoten door Atze.

We startten met een sessie voor 3FM en 3VOOR12. Bijna een half uur nieuwe muziek, on-the-spot gemaakt:



Paar interviews + tijd voor ontspanning (© Erwin Blom):

Daarna prima eten en uiteindelijk Het Uur U, spelen in een afgeladen Alpha:





En de afsluiter:



Bij 3VOOR12 kun je de complete show bekijken & beluisteren. Helaas is hier dus weinig van terecht gekomen... Tot volgend jaar, Lowlands!

23 augustus 2009

Die kan ik nu goed gebruiken:

Bovenstaande afbeelding is vast nog leuker met zo'n 3-D bril van Leon. Vandaag even niet, heb al hoofdpijn genoeg...

22 augustus 2009

Nerveus!

Ik zeg het eerlijk; het zijn toch zo'n 15.000 man. Maar het belooft bijzonder te worden vanavond, inclusief een paar verrassingen. Meer daarover morgen of overmorgen, op internet, in de krant en vast ook hier. Ik ga nog maar een keer plassen...

Stekker eruit

Ook wel 'ns gehad? Dat de PA uit moet van de stage manager? Omdat het tijd is om naar huis te gaan? Patrick Wolf lost dat zó op:



Hopelijk blijft Patrick (diva!) vandaag op Lowlands (14.40u in India) wat kalmer. Tip kwam van Marinus, die het weer van Pitchfork had.

21 augustus 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (29)

Op naar Biddinghuizen. Daar ben ik de komende dagen te volgen via http://twitter.com/EHPO, Tweets ook zichtbaar halverwege de rechterkolom hier. Kyteman- en Lowlands-updates via Mupps (gratis).

20 augustus 2009

Van H naar H

Binnen 14 maanden van het eerste optreden in De Helling naar voorlopig het laatste in de HMH:

Wow.

Your personal Lowlands guide 2009

Sinds 1993 bezoek ik met een groeiende groep vrienden, bekenden en minder bekenden Lowlands. Ik ben één van de oudgedienden, want heb nog geen jaargang gemist (daar zit volgens mij een leuke Tweet-up in: een ontmoeting van Lowlands-gangers die alle jaren geweest zijn. Aanmeldingen graag in de reacties!). 17 Jaar geleden waren we nog allemaal Jong, Mooi & Succesvol, maar inmiddels praten we niet meer over het komende tentamen maar over het volgende kind. En wat onherroepelijk gebeurt: je wordt burgerlijk, komt de bank niet meer af, luistert liever de Top 2000 dan 3VOOR12 en verliest uit het oog what's hot en what's not. Het o zo belangrijke onderscheid tussen die 2 categorieën pretendeer ik niet te kennen, maar door m'n werk, interesses en netwerk ben ik vaak nét iets beter op de hoogte dan sommige anderen. En wat is leuker dan je liefde en enthousiasme voor nieuwe muziek te delen met anderen? Dus stuurde ik de afgelopen jaren het complete gezelschap een mail met mijn persoonlijke Lowlands-tips, aan- en afraders, inclusief YouTube-links. Leuk om te maken, makkelijk om door te klikken, handig om je voor te bereiden en in sommige gevallen directe aanleiding om te gaan kijken, optredens bewust over te slaan of muziek aan te schaffen. Bloggen is een mooie kans om die persoonlijke Lowlands-gids met nog veel meer mensen te delen. Waarvan acte:

Vrijdag 21 augustus
Vroeg uit de veren: fietsen achterop de auto zetten (35+ers logeren in een bungalow en fietsen naar het festivalterrein...), kinderen naar opa & oma brengen en direct door naar Biddinghuizen. Estimated time of arrival: rond 12.30 uur. Mooi op tijd voor Roosbeef in India, precies een uur later. Plaat niet zo vaak gedraaid, een enkel liedje live gezien, maar op de afgelopen Muzikantendag zat ik met haar in een panel en ze boeit me. Hoog tijd dat ik 'ns een hele show van haar zie. Ik ben fan van Interpol, vond het laatste Editors-album sterk (bomvol singles), maar hoor bij White Lies 3 enorme radiohits en verder weinig nieuws. De laatste vind ik de beste, maar ik zag een snipper van het optreden op Lowlands vorig jaar (Charlie), hoorde ze door het tentdoek op Pinkpop dit jaar en betwijfel of ik ervoor naar de Alpha ga. Stijn in Lima sla ik over; was op Festival a/d Werf dit jaar weinig verheffend. Delain zijn verschrikkelijke lieve en hardwerkende mensen, onder contract bij mijn oude werkgever, ik gun ze het beste en support graag m'n local scene, maar muzikaal niet helemaal mijn kopje thee. Nee, doe mij dan maar de onvervalste pop én beter haar van La Roux in India. Prima voor op een zonnige vrijdagmiddag. Kan Paolo Nutini gelijk achteraan; uiterst belegen pop, maar het on-weer-staan-ba-re 10/10 (met ?uestlove op drums) was de absolute zomerhit in onze auto dit jaar. Die nieuwe plaat is best een moedig stapje opzij (voor zíjn doen dan) en niet alles op Lowlands hoeft ingewikkeld. Volgende stop is zonder twijfel The Juan Maclean (15.45u), hoewel ik me afvraag of ik en al die andere DFA-fans in de X-Ray passen om die koebel-disco te horen... Dan een groot probleem: gaan we muzikaal in dezelfde lijn verder met de electro-pop van Passion Pit (16u in India - leuke remixen, album doet me verder weinig), pakken we even wat rust met het geniale Bon Iver (zelfde tijd in Grolsch - wonderschoon en helemaal in mijn muzikale straatje) of tonen we lef door de veelzijdige DJ Promo en zijn hiphop-maatjes de Bravo plat te zien spelen? Ik vermoed dat Promo het eerste knallende hoogtepunt van Lowlands '09 wordt; daar wil ik bij zijn. Precies vijf jaar geleden was de sturm und drang van een zojuist gedebuteerd Razorlight (op zondagochtend meen ik?) legendarisch en mijn hoogtepunt van dat jaar, twee mindere albums later sla ik het graag over in Alpha. Dit is nog een aardige track van die laatste. Klaxons (17.45u in Bravo) vink op 2 aardige singles en een dikke remix na overgewaardeerd (mark my words: die tweede wordt een muzikale ramp, duurt te lang), de fijnzinnige electropop van Junior Boys al stukken beter, maar ik grijp op diezelfde tijd de kans om de schoonheid van Beirut voor het eerst live te zien (Grolsch). Dan is het etenstijd, want Lily Allen live is geen must (dit vind ik haar leukste) en Zwart Licht zag ik eerder op Roffest (overtuigend). Even een bodem leggen voor Dizzee Rascal, half 8 in Bravo. Zijn Bonkers met Armand van Helden belooft dé Lowlands hit van 2009 te worden. Jammer dat Josh Homme's liefje Spinerette op diezelfde tijd in/op Charlie start; dat red je lopend niet. Na Dizzee gaan we jeugdherinneringen ophalen bij Faith No More (20.15u in Alpha). Ooit legendarisch optreden in de Rijnhallen (waar?!) gezien, op Lowlands op herhaling. Mag ik klassieker Zombie Eaters aanvragen? Ergens halverwege wordt het weer doorstappen om een laatste stukje Selah Sue te zien, de roomblanke Vlaamse die schijnbaar moeiteloos toast als een geboren en getogen Jamaicaanse. Dat wil ik meemaken. Hoewel die laatste plaat redelijk te verteren is, laat ik de holle praatjesmakers van Kasabian graag schieten voor 2 Many DJ's (21.15u in Bravo). Lang niet gezien en nieuwe show schijnt geweldige visuals te hebben. Op adem komen doe ik graag bij perslievelingen Grizzly Bear (zoals hier eerder geroepen: de Fleet Foxes van dit jaar), direct gevolgd door vast een verrassende set van local hero Nuno Dos Santos (23u in India). Zijn eigen album komt eerdaags uit, die andere local hero Martyn heeft zijn album al in de schappen en staat aan de overkant, in X-Ray. Zijn 'Martyn-muziek' (dubstep) maakt nieuwsgierig en wil ik zeker even horen. Het dikke hout van Van Bellen laat ik graag aan me voorbij gaan, vermoedelijk kiezen we onder groepsdruk voor het afdansen met pop in Grolsch of Tiga (Bravo), maar liever nog kijk ik bij DJ Dixon, wiens Body Language een briljante mix-CD is, om daarna alsnog lomp af te sluiten met Crookers, remix-meesters van vorig jaar. Da's pas om 3 uur 's nachts, dus eerlijk gezegd denk ik dat ik dan al in m'n mandje lig. We zullen zien.

Zaterdag 22 augustus
Begint om 13u met meezingen in de Alpha, altijd in voor een geintje. Daarna The Airborne Toxic Event (referenties als Interpol en Arcade Fire op de mobiele Lowlands-app maken nieuwsgierig) of een rondje hiphop in Bravo: Jiggy Djé, Winne en Fakkelbrigade. De beste hiphop komt uit Nederland! Patrick Wolf speelt dan ook (daarover zaterdag meer) en Nuno draait na afloop, maar eerlijk gezegd ga ik vanaf hier veel missen. Kyteman's Hiphop Orkest komt rond 15u aan op het terrein, speelt een sessie om 15.30u bij 3VOOR12/3FM en de ervaring leert dat ik vanaf dat moment vooral heen en weer ren. Wat had ik willen zien & horen? Reverend & The Makers niet (hoewel, dit blijft een leuke single), de afwisselende dance van Moderat (= Modeselektor vs. Apparat) en ijzersterke noise van Health zeker wel (check die clip!). Moke doet me helaas weinig (maar ook hier: naar nieuw werk van Nederlandse bands ben ik altijd nieuwsgierig, Nico niet), benieuwder ben ik naar Crystal Antlers. Volgens de Lowlands-app is dit zo'n band 'waar iedereen het de week erna over heeft'. Films mis ik sowieso op Lowlands, maar Twitter buitelde een week of 2 geleden over elkaar van complimenten voor Man On Wire. Ik ga het niet meemaken. Evenals Destine, die uitstekend weten hoe je een emo-popliedje in elkaar draait én speelt. Gillende meisjes voor het podium én terecht, niks minder dan Fall Out Boy en gewoon uit Nederland! Na de Topnotch line-up is de eerstvolgende echte bom op zaterdag Buraka Som Sistema. De verhalen rond hun daverende Eurosonic-optreden in januari waren groots en klonken gemaakt voor Lowlands. Wordt gekkenhuis, maar ik krijg er niks van mee. Maxïmo Park al gezien (wat doen die eerlijk gezegd in de Alpha?), Sandeman hoor ik altijd graag draaien (check zijn Lowlands-mix), maar écht jammer vind ik dat ik Wilco dreig te missen. Hun live reputatie is enorm en dat had ik graag zelf gezien en gehoord. Wél mijn kopje thee, dus ik doe m'n best. The Virgins en Vitalic schieten er zeker bij in, minder dan 1 uur voor Kyteman de Alpha betreedt. Dat betekent ook dat ik daarna Jack Peñate mis (doodzonde - beste zomeralbum van dit jaar, met een monsterhit die je nog een dag of 4 gratis bij iTunes haalt), evenals Basement Jaxx. Maar die heb ik vaker gezien en de laatste plaat is schijnbaar erg slap, dus niet getreurd. De ijskoude klanken van Fever Ray zijn een absolute must-hear, maar Kyteman signeert dan bij Concerto. Helaas. Bij Benjamin Herman ben ik er wellicht weer bij, anders wat later om stadgenoten Boemklatsch voor de 3e keer op rij India op z'n kop te zien zetten of Optimo hetzelfde te zien doen in X-Ray. Dansen kan op de Lowlands-zaterdag met de onovertroffen über-editter Pilooski (handjes de lucht in!) en must-see hippie-DJ Gaslamp Killer in X-Ray. Maar grote kans dat ik dan dusdanig in de olie ben dat ik dat niet meer red en m'n kater ga uitslapen voor

Zondag 23 augustus
Helaas, we vertrekken. Verplichtingen, maar eerlijk gezegd lijkt dit ook de minste dag van het weekend. Veel al eerder gezien. Wat missen we? Bertolf: plaat is een tikje belegen, maar de jongen kan absoluut wat. Had ik graag live gezien. De Staat: op Pinkpop al een kwartier van meegepikt, precies zo strak, lomp en funky als het moet! Beste nieuwe Nederlandse band van 2009? Dio & The Madd: single is he-le-maal te gek, nieuwe album krijgt uitstekende recensies en live is de 60's rock van The Madd sowieso niet te missen. Vampire Weekend: debuut was onweerstaanbaar hoogtepunt van vorig jaar, het optreden in Tivoli zo-zo, benieuwd naar nieuw werk. Drive Like Maria: debuutplaat opent overdonderend en is sowieso sterk (demo lag jaren geleden al een keer op m'n bureau en maakte toen al indruk), benieuwd hoe dat live klinkt. Patrick Watson: de gedroomde opener van de Lowlands-zondag in 2007. Toen zag ik achter elkaar louter briljante optredens van Patrick Watson, Loney, Dear, Whitest Boy Alive, Goose, LCD Soundsystem, Arcade Fire en Trentemøller: zonder twijfel de beste dag in 17 jaar Lowlands! Ik had best graag gezien wat Watson en zijn voortreffelijke band van die laatste plaat op het podium maken. The Whitest Boy Alive daarna heb ik dus al eens Lima op z'n kop zien zetten, maar blijft leuk. Twee acts vind ik écht jammer om te missen: Florence + The Machine (ik geef toe: tikje menstruatie-pop in de categorie Kate Bush/Tori Amos, maar wel erg overtuigende plaat) en Grace Jones, Levende Legende. Al die jurkjes en hoedjes had ik graag langs zien komen, om nog maar te zwijgen van die klassieke hits! Afsluiter zijn Arctic Monkeys. Altijd leuk, maar ik heb ze al diverse keren gezien (het debuutoptreden in de bovenzaal van Paradiso en de opwarmer voor Pinkpop in Tivoli zullen me nog lang bijblijven) en mis ze dit keer dus niet echt. Menno van de Volkskrant vat vandaag zijn oordeel over het derde album, dat morgen verschijnt, fraai samen. Eens!

Veel plezier op Lowlands als je ook gaat. Laat in de reacties weten voor de hoeveelste keer je gaat. Na een buitje vanmiddag belooft het verder een ideaal weekend te worden. Vanmiddag rond 14u hier en op 3VOOR12 een bijzonder nieuwtje over een Lowlands-act. Driemaal raden welke :-)

Perfect Iceland = Serieus, introvert, een beetje raadselachtig, maar vooral eigenzinnig

Atze de Vrieze maakte een reis naar IJsland, kwam geïnspireerd terug en compileerde vervolgens Perfect Iceland (vanaf nu is het ook "Gelukkig hebben we de compi nog!"). Dat het landschap het oog kietelt, dat wisten we natuurlijk al, maar de muziek is eveneens oorstrelend en gaat verder dan Sigur Rós alleen. Dat kan Atze beter zelf vertellen: "Serieus, introvert, een beetje raadselachtig, maar vooral eigenzinnig. Dat zijn de tags die horen bij de vermaarde IJslandse muziekscene. Wie, zoals ik, twee weken door het land reist, snapt wel waar dat vandaan komt. IJslanders zijn gewend aan ruimte en isolatie, aan extreme weersomstandigheden, aan de grandeur van de natuur. Het is maar net hoe je daar op reageert. Je kunt een teruggetrokken schapenboer worden, maar ook muzikant. Perfect Iceland focust op de belangrijkste muziek van de laatste jaren. Het mooiste is: echt veel moeite hoef je niet te doen om die te vinden. De winkels in Reykjavik liggen er vol mee. In platenzaken moet je zoeken naar de niet-IJslandse muziek. Dat was altijd al zo, maar met de val van de kroon kan het muziektoerisme in het land alleen maar toenemen. Het typeert het land en zijn muziekscene dat platenzaken vol fluisterpop, klassieke muziek, kabbelende elektronica en speelse folk behoren tot de grootste trekpleisters van de hoofdstad. Een bloemlezing."

HIER voor MAC,
HIER voor PC.

In de reacties een informatieve en aanstekelijk geschreven track-by-track toelichting van Atze. Hij is niet voor niets redacteur bij 3VOOR12.


19 augustus 2009

1 Jaar EHPO!

365 dagen, bijna iedere dag een stukkie (dit was de eerste, dit de bedoeling), samen 477 blogposts. Hiep hiep, hoera!

Felicitaties graag in de reacties. Suggesties waarmee EHPO een tweede jaar gevuld kan worden ook. A.s. zaterdag geef ik een partijtje in Biddinghuizen. Kom je ook? Het feest begint om 20u en je wordt thuisgebracht.

18 augustus 2009

The Gasoline Brothers doen het zo (5)

Leon vervolgt zijn verhaal van vanmorgen: "Een paar dagen later stelde ik via Twitter de vraag of iemand verstand had van het installeren van Wordpress. Ons blog liep tegen zijn grenzen aan en ik wilde upgraden naar Wordpress. Opnieuw meteen reacties. Nog voor het eind van de dag was Wordpress geïnstalleerd (door de Twitteraar), waren de entries van het oude blog geïmporteerd en was de gratis [!] hosting (want goodwill gekweekt) ook een feit. En dat allemaal op basis van een simpel Tweetje!

Terug naar de livestream: "Streams zijn leuk, maar zijn ze leuk genoeg? We hadden in de tussentijd een proefballonnetje opgegooid op Twitter: zou het niet geinig zijn als je tijdens het kijken naar de webcast via Twitter live commentaar zou kunnen geven, dat dan direct te zien is naast of onder het beeld? [Ontmoet de Koning van briljant live Twitter-commentaar bij TV!] Een backchannel of Twitterfeed, zoals dat heet. ‘Ja natuurlijk’, was de reactie. Leuk, want dat geeft de mensen die op 10 oktober in Namibië, Hamburg of New York zitten niet alleen de kans om mee te kijken en te luisteren,maar ook om erover te praten. Maar hoe zet je zo’n backchannel op en wat heb je ervoor nodig? Opnieuw stelde ik de vraag via Twitter en weer had ik in een mum van tijd de antwoorden die ik zocht. Ook dat backchannel gaat er komen.

Dat we de releaseshow op onze eigen site konden uitzenden, was ondertussen wel duidelijk. Maar da’s preken voor eigen parochie. Zou het niet veel mooier zijn om een groot platform te zoeken voor de webcast? Een belangrijke muzieksite bijvoorbeeld. Opnieuw schakelden we Twitter in. Want Erik Zwennes, redacteur van de landelijke 3VOOR12 had al eerder laten zien in te zijn voor ‘bandjes met experimentjes’ en dus benaderden we hem via Twitter. Erik was meteen enthousiast en zo komt het dat de livestream van onze releaseshow op 10 oktober wordt uitgezonden via 3VOOR12."

Tot slot een laatste voorbeeld van de kracht van Twitter: "Martijn Groeneveld, eigenaar van Mailmen Studio en producer van onze albums, bood aan om de opnames van een tussendoor gepland liedje (het liedje voor wielrenner Koos Moerenhout) gratis te doen. In ruil voor het opzetten van een marketingcampagne voor een nieuwe site die hij binnenkort lanceert. En uiteraard heeft het project iets met Twitter te maken…"

Dank voor opnieuw een te gek verhaal vol concrete resultaten, Leon. In zijn begeleidende mail aan mij vat hij ook nog zijn persoonlijke conclusies op basis van deze en andere ervaringen samen:
  • Het is belangrijk om een goed Twitternetwerk aan te leggen.
  • Je kunt (wilde?) ideeën makkelijk toetsen door proefballonnetjes op te laten via Twitter. Er zijn al tientallen plannetjes van mij gesneuveld op die manier ;-)
  • Je moet gewoon vragen stellen als je het zelf niet weet. Je Twitternetwerk kan het antwoord wel 'ns weten. Je hoeft niet alles zelf te bedenken.
  • Durf risico te nemen. Wil je bijvoorbeeld 3VOOR12 benaderen, doe het dan. Als ze vinden dat je apenmuziek maakt, zeggen ze het wel. En dan is er niets aan de hand.
Al het bovenstaande heeft als belangrijkste resultaat dat je meer en meer mensen bij het proces, je muziek en je band betrekt. En zo zijn we precies waar het allemaal om begon: bereik. Ik kijk uit naar deel 6 in deze waardevolle serie, Leon!

The Gasoline Brothers doen het zo (4)

Het steeds leuker wordende verhaal rond The Gasoline Brothers en hun tweede album volgt EHPO dit jaar met grote belangstelling: hoe je letterlijk met eigen handen van niets iets maakt, nuttig om te zien voor lezers van dit blog. Leuk dus dat drummer Leon vandaag opnieuw een aantal van hun ideeën en ervaringen voor ons uit de doeken doet.

Ik ken de twijfels van vele, vele mensen over Twitter ('Wat een kolder, al die persoonlijke onzin op internet!'), maar meer en meer vallen de keiharde resultaten niet te ontkennen. Zie ook mijn post van gisteren. Het verhaal van vandaag onderstreept dat opnieuw: Twitter als marktplaats, enquêtepanel en vraagbaak ineen. Nu deel 1, vanmiddag de rest.

Leon: "Je kondigt een datum aan voor de releaseshow van je tweede plaat en wat blijkt? De eerste 3 reacties zijn van fans en vrienden die op de betreffende datum in Namibië, Hamburg of New York zitten. Dat is best jammer, want als band moet je het van bereik hebben (zoveel mogelijk mensen moeten je liedjes horen) en als je al meteen van 3 fans hoort dat ze niet naar je show kunnen komen, is dat eigenlijk best veel. Niet als je Kane heet, wel voor The Gasoline Brothers.

Het idee om een livestream van het optreden uit te zenden, was snel bedacht. En een goeie cameraman konden we ook nog wel in onze vriendenkring vinden. Maar ja, livestreamen met een beetje fatsoenlijke kwaliteit in beeld en geluid, dat is toch heel duur? Op dat moment leek het logisch om Twitter in te zetten als vraagbaak. Het was ons al eerder gelukt om via Twitter de halve hardfietsende wereldpopulatie te bereiken, dus een vraag over een liveoptreden via een webcast streamen, dat moest toch makkelijk kunnen. En jawel, dat was ook zo. In mijn Twitternetwerk zit iemand die bij een hostingbedrijf werkt. Althans, dat ontdekte ik die dag. Hij wilde wel voor ons uitzoeken hoe het zat met streamen, uplinks, hosting en meer van die zaken waar een gemiddeld bandje geen verstand van heeft. Binnen no time was het geregeld. Die livestream kwam er wel.

Overigens vroegen veel mensen zich af (via Twitter en Facebook natuurlijk) of het wel verstandig is om een livestream uit te zenden van je releaseshow. Want komen er dan nog wel mensen naar Ekko? Maar wacht even… het gaat toch juist om bereik? Niels Aalberts, de man achter dit blog, verwoordde het heel fraai: ‘Er passen meer mensen thuis achter de PC dan er in Ekko gaan.’ Zo, klaar!"

Vanmiddag rond 14u het vervolg.

17 augustus 2009

Perfect Streamerpilot = wereldwijde dance!



Meer dan anderhalf jaar hebben de Amsterdamse DJ mps PILOT en Streamer aka DJ Alec Smart onder de naam StreamerPILOT in de studio gezwoegd op een serie remixen. Het uiteindelijke resultaat wordt een album, te verwachten eind 2009. Nu ze halverwege zijn en de zomer is aangebroken, is het tijd voor een Exit Studio Bash: een online feestje met officiële remixen voor artiesten als Nova Lima, Burhan Öçal en Zuco 103, afgewisseld met tracks van toonaangevende dance-artiesten. Het resultaat is een vette set met wereldwijde dance. Goed voor je lijf, je ziel en je hart. StreamerPilot's credo: er is geen wereldmuziek, er bestaat alleen goede en slechte muziek. Ga uit je dak op StreamerPilot's Exit Studio Bash!

HIER voor Mac én PC. Tracklisting in de reacties.

The Gasoline Brothers doen het zo (3)

Weet U nog hoe het ging? Dit is wat er van komt:

Mailmen vind je hier. Een dag later zat de band bij Radio 1 (luister hier terug) en maakte de NOS uitgebreid melding van de bescheiden hype. Drummer Leon vertelt morgen wat Twitter nog meer voor zijn band doet. Op 5 oktober a.s. uit, de eerste 250 exemplaren met gratis 3-D brilletje:

Overigens kreeg ik veel respons op het Imogen Heap-verhaal, bovenaan Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek #28. Bob Lefsetz, waar ik het verhaal voor het eerst las, legt even later op treffende wijze de mindere kanten van Imogens acties bloot én richt in 1 moeite door de ogen weer op het balletje. Wederom verplichte kost.

16 augustus 2009

Inspiratie (6)

Jason Mraz haalt het overal vandaan (via):

15 augustus 2009

Op reis met je gitaar? Vermijd United Airlines! (2)

Eerder maakte iemand er al een liedje over, nu heeft United ook Adolfs gitaar gebroken:

14 augustus 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (28)

  • Ik trap af met de must-read van deze week. Haar naam had ik wel 'ns horen vallen, maar Imogen Heap was niet blijven hangen. Nu wel. In deze briljante blogpost (via Bob) wordt punt-voor-punt uitgelegd hoe ze haar fanbase met nieuwe media, internet, sociale platforms en vooral een enorme inzet heeft uitgebreid. Door een groeiende groep muziekliefhebbers langzaam maar zeker enorm te betrekken, wachten die nu met smart op haar album "Ellipse". Geloof je na het regelmatig lezen van dit blog nog steeds niet dat je het met tijd en aandacht écht zelf kunt doen, lees dan dit stuk. Verplichte kost en niets minder dan een kant-en-klare handleiding! [UPDATE: Bob legt even later op treffende wijze de mindere kanten van Imogens acties bloot én richt in 1 moeite door de ogen weer op het balletje. Opnieuw verplichte kost!]
  • Gisteren in Ahoy', vandaag memory spelen met Pearl Jam. Met als beloning een gratis download. Dank voor de tip, Margreet.
  • Never change a winning formula of 'Beter goed gejat dan slecht bedacht'. Dus als Lily Allen, The Arctic Monkeys, Esmée Denters en anderen hun carrière met een internet-knal lanceren, herhalen we dat geintje in Nederland doodleuk nog een paar keer. Beetje jammer alleen dat die twee 'spontane' persberichten direct na elkaar door 3FM worden overgenomen. Maakt de slim bedachte plannetjes van een stel marketeers zó doorzichtig...
  • Super: de 3VOOR12 Luisterpaal op je iPhone. Voor nop! Mupps ook gratis, zie blogpost van eergisteren, evenals de Lowlands 2009 app. Allemaal hebben.
  • Over Lowlands gesproken: het fluisteren over Them Crooked Vultures (= Dave Grohl, Josh Homme en Led Zep's John Paul Jones) wordt harder. Er is ook beeld met live geluid.
  • Kyteman is te zien en te horen in de spot ter promotie van het Nederlands Film Festival 2009, ook in een bioscoop bij U in de buurt:

  • Radiohead is bij monde van zanger Thom Yorke even klaar met het maken van complete albums. Dat kan. Het idee om songs voor een compleet orkest in 1 keer op te nemen en die op losse EP's uit te brengen (waar Thom Yorke naar hint - ik ken nog iemand die dat doet) lijkt me best boeiend. Haal hier hoe dat klinkt en steun gelijk een goed doel. Joris vertaalde de essentie van het artikel, Gijsbert heeft zo z'n bedenkingen bij het goede doel. Dank voor de tip, Marinus.
  • In een bijzin in hetzelfde interview verklaart Thom dat de traditionele muziekindustrie door de introductie van de CD kunstmatig langer in leven is gehouden. Deze statistieken geven hem gelijk en de muziekindustrie nog zo'n 10 jaar (Bekijken! Via Lykle). Iets vergelijkbaars kon je eerder al lezen in dit boeiende boek.
  • Gelukkig hebben de 4 grote platenmaatschappij een paar oplossingen voor al die problemen: all you can eat of 'betere' album-downloads. Deze reactie begrijp ik wel:

    De potentie van Spotify zagen ze gelukkig snel in. Zo kwamen ze allevier al vroeg aan boord. Slim.
  • Volgens diezelfde major platenmaatschappijen scheelt YouTube veel verkopen en schakelen ze daarom de embed-functie uit. Ondertussen profiteren anderen van het ongevraagd gebruik van hun muziek en bedanken de makers daarna netjes. Wel zo leuk! Lees het hele verhaal, eveneens een tip van Pim.
  • Voer voor verzamelaars: een live Wilco-archief (via MOMI). Dat noem ik een Schatkamer! Meer fan van The Kings of Leon? Hier de geheimen achter hun sound.
  • Luister eerst alle 12 albums en stem daarna op de 3VOOR12 Award 2009:


  • Tot slot: welke idioot bedenkt dit (vindt ook Bob, via)?