24 oktober 2008

Het Heilige Vuur

Net als met ongeloofwaardigheid rekent internet af met het ontbreken van Het Heilige Vuur. Dus Van Dik Hout: pak je spullen. Niemand is geïnteresseerd in een plichtmatig rondje om de kerk, standaard eindigend met een oliebol in Paradiso. Verzin wat nieuws, doe wat anders, maar in godsnaam: boei me met muziek en optredens die me het gevoel geven dat het nog ergens om gaat! Want dat 'Stil In Mij' de eerste én laatste keer was dat er voor jullie iets op het spel stond is, getuige de titel van deze video, niet alleen mij opgevallen.

Urgentie is, naast geloofwaardigheid (zie hier en hier), de sleutel tot succes op internet. In het enorme aanbod val je slechts op als je overtuigt, klinkt alsof je niks anders kunt én wilt dan muziek maken. Het spat van die demo van afgelopen dinsdag: dit is geen vrijblijvende hobby, dit moest eruit. En het is de gemene deler van artiesten die de afgelopen jaren boven het maaiveld uitstaken op internet (zij, zij - incl. nieuwe song - en zij bijvoorbeeld): vrijblijvendheid de deur uit, de vlam erin!

Voor sommige bands is urgentie zelfs het belangrijkste kenmerk van hun beste werk. Op de keper beschouwd bevatten het debuutalbum van The Strokes en Never Mind The Bolllocks minder dan een handvol ijzersterke liedjes. Maar de dadendrang en urgentie druipten bij verschijnen uit iedere groef! Doe mij zo'n klap in het gezicht van Glasvegas of Vampire Weekend in plaats van het slappe handje van Martin Buitenhuis.

Helaas weten weinigen de opwinding van een debuutplaat vast te houden of hun jeugdige hoogmoed verderop in hun carrière te vervangen door iets anders waardevols. Te vaak is de conclusie dat je nieuwe CD weer geen Illmatic, Leftism of Let Love Rule is. Maar er zijn uitzonderingen op die regel: Springsteen doet nog iedere avond alsof het zijn eerste is en ook Nick Cave bewaarde zijn beste werk voor later. Kings of Leon laten de waakvlam branden met Sex On Fire. En dat Het Heilige vuur niet uitsluitend brandt op debuutalbums wordt dit jaar bewezen door Elbow: 18 jaar bij elkaar, eerste album pas na 10 jaar uitgebracht en je 4e en beste wordt terecht bekroond met de Mercury Prize.

Bedenk daarom iedere avond voor het slapen gaan waarom je muziek maakt. Schiet na een minuut of 3 door je hoofd dat de vuilniszakken nog buiten gezet moeten worden of de vakantiefoto's ingeplakt (I'm talking to you, Martin Buitenhuis!), zoek dan een fatsoenlijke baan.

Oja: weer een goed stuk op New Music Strategies: waarom je al je demo's en repetitie-opnamen moet digitaliseren. Niet over een paar jaar, maar NU. Klik vooral op de 3 links onder het kopje 'The Long Tail/1000 Fans'. Super boeiend, voor iedere muzikant.

11 opmerkingen:

Guuzbourg zei

Martin Buitenhuis? Leeft die nog?

Guuzbourg zei

Ik verwijs voor dit thema ook graag naar Bill Hicks

Van Hooft zei

Buitenhuis leeft nog. Sterker nog, ben uit nieuwsgierigheid gaan kijken omdat de aftrap van het clubtoertje bij mij om de hoek was; duidelijk geval van vergane glorie. Net als die curve van Fortis en dan aan de neergaande kant van de lijn zitten. Mooi van triestigheid. Dat dan weer wel...

Unknown zei

Het is erger dan vergane glorie: er spreekt geen enkele ambitie meer uit. Kan niks, wil niks. Middelmatig is goed genoeg. Verschrikkelijk.

Meneer Van Hooft, kunt u uw e-mail adres even doorgeven? Heb een Blogger-vraagje waarmee u mij kunt helpen.

Unknown zei

Wat Hicks zegt is ZO waar. Misschien moet ik dit armetierige stukkie deleten en dat filmpje er neer zetten...

Bij nader inzien, laat maar: Bill roept VDH niet tot de orde.

Silence is Sexy zei

Ik geloof niet dat niemand interesse heeft voor dit rondje rond de kerk. Ze trekken voldoende publiek om hun rekeningen te betalen. Als ik zou kunnen kiezen tussen een paar avonden "stil in mij" zingen of het hele jaar postbode zijn dan wist ik het wel.

Unknown zei

True. Mijn punt is dat er een groot verschil is tussen "Stil In Mij" op z'n Martin Buitenhuis' en "Born To Run" the Bruce Springsteen-way. Het eerste is een rondje om de kerk, het tweede waar Bill Hicks op doelt: de doodlopende weg vs. bloed aan de paal.

Silence is Sexy zei

Mee eens. Maar de uitzonderlijke combinatie van talenten waar Bruce mee gezegend is zijn zou eenmaal weinigen gegeven.

Martin met Bruce vergelijken is net zoiets als Obama en Balkenende naast elkaar zetten.

Unknown zei

Jan-Peter probeert het tenminste nog, Martin c.s. verdenk ik ervan zich al lang, lang geleden te hebben neergelegd bij de donkergrijze middelmaat van niks meer hoeven.

Thijs Hoebers zei

Haha iemand deelt de haat voor Van Dik Hout met Niels...ik vind het ook muzikale aids maar niet erger dan de Anouk, Kane, Di-Rect en Leaf en meer van dat soort vervuiling

Niek zei

ik doe het voor die laatste tip; voor het slapen gaan... Zouden alle mensen moeten doen, niet alleen de muziekanten.