28 oktober 2008

Lieve Sinterklaas en Zwarte Piet (1)

Als U straks weer naar Spanje rijdt, staat Uw collega de Kerstman bijna voor de deur. In Nederland geven we het hele land dan 2 weken vrij. De jongens van mijn band eten zich die weken rond bij papa & mama thuis, terwijl ik me rot verveel. Een mooi moment om me te verdiepen in wat vakliteratuur, lijkt me. Ik zou namelijk graag verder komen met mijn muziek en hoor steeds vaker dat het in deze turbulente tijden heel verstandig is om je dan in te lezen. Zoals ze vroeger zeiden: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid! Dus lieve Sint & Piet, bij deze mijn verlanglijst voor pakjesavond. Rij met Pieterbaas langs de boekhandel en bezorg mij alstublieft een leerzame Kerst:
Klassiek boek over de opkomst van de internationale muziekindustrie, van midden vorige eeuw tot begin jaren '90. Barstensvol smakelijke anekdotes, legendarische voorvallen en een cliffhanger aan het eind van ieder hoofdstuk. Net GTST. Internet bestond niet, maar desondanks komt uit geen ander boek beter naar voren wat de onderliggende processen in de muziekindustrie zijn. Mechanismen die ook nog gelden in de 21ste eeuw. Absolute must-read. Ter illustratie: na 'Hallo!' en 'Iek ben Kenny Gates' was de 3e (!) zin bij kennismaking met de baas van mijn eerste serieuze baan in de muziekindustrie: 'Heb je Hit Men gelezen?' Heb je nog meer aansporing nodig?
IJzersterk essay over de verstrengeling van muziek en commercie. Zeer boeiend en goed geschreven. Zet de onbetwiste (?) geloofwaardigheid van Dylan, Young en Springsteen in een ander daglicht. Al is die bij Neil Young inmiddels verdwenen en doet Dylan ook z'n best. Een hoofdrol in dit boek is weggelegd voor David Geffen, wat inspireerde tot het lezen van:
David Geffen is spin in het web van de Amerikaanse film- en muziekindustrie, oprichter van Asylum en Geffen en speelde daarmee een sleutelrol in de doorbraak van o.a. Jackson Browne, Joni Mitchell, CSN&Y, The Eagles en Guns 'n' Roses. Samen met Steven Spielberg en Jeffrey Katzenberg richtte hij bovendien Dreamworks SKG op (weet je gelijk waar die 3 letters voor staan). God, wat een hufter is die man, maar wat kún je veel van hem leren! Halverwege het schrijven van Kings boek weigerde Geffen zijn verdere medewerking. Da's een aanbeveling.

Als je na 'The Operator' nog geen genoeg hebt van Geffen lees je in dit boek hoe hij eind jaren '60/begin jaren '70 een sleutelrol vervulde in de Californische muziek-scene en singer/songwriters achtereenvolgens via zijn netwerk, enthousiasme en later met veel geld en coke aan uitverkochte stadions, privé-jets en 1 van de bestverkochte albums aller tijden hielp. Met veel aandacht voor eerdergenoemde artiesten. Smullen!

Lieve Sint & Piet, m'n verlanglijstje is nog lang niet af. Morgen ook wat dunnere boekjes, die beter in mijn schoen passen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goeie lijst! Scheelt mij weer een halve dag piekeren over een verlanglijstje :)