29 oktober 2008

Lieve Sinterklaas en Zwarte Piet (2)

Ik was nog niet klaar met mijn verlanglijst, Goedheiligman:
Net iets meer dan in Anthology en de ultieme Beatles biografie (ook een aanrader!) besteedt McCartney in zijn autobiografie aandacht aan het creatieve proces. Zo is er een compleet hoofdstuk gewijd aan het schrijven en opnemen van Rubber Soul en Revolver. Zeer inspirerend om beter te begrijpen wat muzikanten drijft, maar ook met een aantal concrete tips van de helft van het belangrijkste componisten-duo in de popmuziek. De beste wat mij betreft: maak een goed idee voor een song altijd dezelfde dag af.
Wat ik zeg. Passman behandelt alle belangrijke technische, zakelijke en contractuele kwesties in de muziekindustrie. Hij doet dat vanuit Amerikaans perspectief, dat soms iets verschilt van de Europese situatie, bijvoorbeeld als het gaat over auteursrechten. Zeer helder en leesbaar geschreven (Repeat after me: OPTIONS ARE NEVER GOOD) en het meest complete naslagwerk dat ik ken.
Wie op dit ogenblik werkzaam is in de muziekindustrie of verder wil komen met zijn band, muziek of producties, moet deze boeken gelezen hebben. Zo simpel is het. 'Music like water' vat het belangrijkste thema van 'The Future of Music' samen. De ideeën daarachter en gevolgen daarvan zijn dagelijks merkbaar in de muziekindustrie en extreem relevant voor iedere muzikant en producent. Lezen. Het eerste boek legt de theorie uit, het tweede is een soort verdieping/invulling in de vorm van essays en columns van Leonhard over hetzelfde onderwerp. Hier te bestellen én gratis te downloaden als .pdf (228 pagina's). Waarmee Leonhard in praktijk brengt wat hij preekt. Maar begin met The Future of Music.

'Music 2.0' is op minder dan A5-formaat dus past prima in m'n schoen. Morgen het slot van m'n verlanglijstje, lieve Sint.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Thanks voor de tip, Music 2.0 staat hier nu op de MP3-speler om te lezen in de trein. Erg veel kunnen leren van The Future of Music!

Unknown zei

MP3-speler? Ik vermoed dat je het dan hebt over 's mans Podcasts? Of mis ik iets en staat ergens een audioboek te koop?

Anoniem zei

Mijn MP3-speler (Archos 404) heeft een PDF viewer - handig op z'n tijd :)