30 oktober 2008

Lieve Sinterklaas en Zwarte Piet (slot)

Nog een paar, Bisschop van Mira. Past U op Uw rug als U de volle zak straks optilt?
Anderson is hoofdredacteur van Wired Magazine en schreef in 2004 voor het eerst over The Long Tail. In bovenstaand boek werkt hij dat oorspronkelijke artikel verder uit. Opnieuw een zeer invloedrijk en belangrijk concept dat direct betrekking heeft op de praktijk op internet en de manier waarop in de toekomst (en die is nu!) gemarket, verkocht en gepromoot wordt. Dat gaat dus over jouw muziek! De Nederlandse wiki van The Long Tail is al zeer verhelderend: it's nice to be important, but it's more important to be nicheWilbert). Ik kijk ook uit naar Andersons boek FREE dat volgend jaar verschijnt.
Omdat je als neuroot een boek met alle details van de 81 opgenomen songs van je favoriete band niet kunt laten liggen. Vul op de plek van The Smiths je eigen favoriete artiest in en vind het boek waarin staat welke kleur sokken de gitarist droeg bij het inspelen van de debuutsingle. Inspiratie en geïnspireerd worden, daar draait het om!

Daar sluiten de boekjes van Paul Arden (RIP) mooi op aan. Passen perfect in je eigen of andermans schoen (zelfs maatje 41). Op het traject Amsterdam - Utrecht heb je de eerste uit, de tweede bewaar je voor de terugreis. Arden schrijft nauwelijks over muziek, maar na het het lezen van zijn boekjes ben je een ander mens. Geldt trouwens ook voor dit boek. Beste €6 die je ooit uitgaf, al staat er geen letter over muziek in.
Omdat je dit blog leest, woon, werk, studeer of musiceer je in Nederland. In dit magazine komt eigenlijk iedereen voorbij die in de Nederlandse muziekindustrie een grote of kleine rol speelt. Het is daarmee de nationale muziek-Who's Who? De meeste mensen vertellen iets over zichzelf, hun visie en hun werk; leuk om te lezen en je weet beter wie je waarvoor moet hebben. Rock 'n' Roll Highschool heeft onlangs een tweede deel uitgebracht, maar da's stukken minder interessant.

Nog aan te schaffen (of als Sinterklaas meeleest):
Dank U, Sinterklaasje!

7 opmerkingen:

Unknown zei

Nog een paar titels (om Sinterklaas helemaal gek te maken):

Welcome to the Machine: Ok Computer and the Death of the Classic Album. Een heerlijk vergaande analyse over het tot stand komen van Ok Computer.

All You Need Is Ears. Het verhaal van de Beatles vanuit George Martin verteld. Een mooi combinatie van verhalen over de business kant en verhalen over het tot stand komen van de muziek.

Songwriting for Dummies. Songschrijftips (met veel open deuren) van een enorm Amerikaanse commerciele rukker. Met als belangrijkste boodschap: analyseer hits / nummers die je mooi vind. En dan blijken de zogenaamde 'alternatieve' hits ook allemaal netjes volgens het boekje te zijn geschreven.

Sander Hoogendoorn zei

En als je geinteresseerd bent in de geschiedenis van popradio dan zou de Sint je blij kunnen maken met 'De Mannen van De Radio' en 'Stenders Leesvermaak'.

Anoniem zei

Thanks voor de tips Niels!

Anoniem zei

Ten eerste is het natuurlijk volstrekt van den gekke om al in oktober Sinterklaaslijstjes te maken. Dat gaat je kado's kosten!
Maar als je dan toch zo nodig wil, zet dan het boek The Fallen erop waarin Dave Simpson alle 43 ex-leden van de Fall probeert te achterhalen. Classic!

Unknown zei

Dank voor al deze nuttige & leuke extra tips, lieve lezers! Te gek (al heb ik nog genoeg leesvoer liggen voor 3 Kerstvakanties...)!

Anoniem zei

Nog eentje dan, en die krijg je niet in één Sinterklaas weekend uit, maar dat hoeft ook niet want het gaat om de eerste helft van het boek 'Richard Branson about Richard Branson'. Van het ultieme DIY naar de beurs. Mocht je dan nog zin hebben, kun je altijd nog een stukje vliegtuigen -en velden of luchtbalonnen meepakken...

Anoniem zei

Wat sex, drugs & Rock 'n' Roll Highschool betreft "minder interessant"? Ik vond 'm reuze-interessant, vooral de DIY met de costing, persing etc. Misschien niet als je dit studeert en de plagetrapte wegen wil volgen, maar zeker wel als je eens een zijweg wil inslaan...