20 juli 2009

The Gasoline Brothers doen het zo (2)

Het is niet mijn gewoonte om persberichten integraal over te nemen. Maar dit verhaal is zó leuk en het persbericht zo goed geschreven (ook een kunst!) dat ik graag een uitzondering maak. Let op hoe The Gasoline Brothers hun passie voor wielrennen als insteek hebben, maar via een briljante omweg toch weer heel dicht bij hun muziek blijven. Bovendien wachten ze niet af tot pers, radio, TV of internet bovenop de band of hun muziek duikt, maar creëren een eigen verhaal. Klasse. Het toont opnieuw aan dat je nooit weet van welke kant de rugwind komt met nieuwe media. Duik er onvoorwaardelijk en voor 200% in, met originele ideeën en zie eens wat er van komt! Wat een lekkere aftrap voor hun tweede album dat 5 oktober a.s. verschijnt.

"Dankzij Twitter is de Utrechtse band The Gasoline Brothers dit jaar een bescheiden hype in en om het wielerpeloton. Niet alleen Nederlandse topwielrenners als Koos Moerenhout en Steven de Jongh lopen weg met de muziek van The Gasoline Brothers, ook begeleiders van de Belgische Quick Step-wielerploeg en het Amerikaanse Columbia (het team van sprinter Mark Cavendish) hebben inmiddels muziek van de broertjes op hun iPod staan. Voeg daar ook nog eens de namen aan toe van Eurosport-wielercommentator Danny Nelissen (zelf oud-profwielrenner) en Radio Tour de France-verslaggever Gio Lippens, en we kunnen met recht spreken van een klein sneeuwbaleffect.

Downloads uit Frankrijk
Het begon allemaal toen wielrenner Koos Moerenhout enthousiast twitterde over The Gasoline Brothers. Daarbij vermeldde hij ook de plek waar het eerste album van de band gratis te downloaden is. Binnen een dag werd het album meer dan 50 keer gedownload [zie 'de piek van Koos' hierboven], terwijl het uit 2006 stammende album op ‘normale’ dagen zo’n 5 keer wordt gedownload. Toen The Gasoline Brothers de statistieken raadpleegden viel op dat 90% van de downloads vanuit Frankrijk kwam. Juist ja, precies die plekken waar de Tour de France-karavaan was neergestreken… De dagen erna zagen The Gasoline Brothers met toenemende verbazing lovende berichten over hun muziek op Twitter, gepost door wielrenners en hun begeleiders.

Speciaal nieuw nummer
Overigens heeft de hype leuke consequenties voor de aanstichter ervan: Koos Moerenhout. Toen hij een week voor het Nederlands kampioenschap over The Gasoline Brothers twitterde, ontstond er een conversatie tussen renner en band. Als Moerenhout het weekend erna Nederlands kampioen zou worden, zou de band een speciaal liedje voor hem opnemen. En verdomd, Koos Moerenhout werd Nederlands kampioen! Volgens afspraak gaan The Gasoline Brothers het nummer, met als werktitel ‘Koos on the loose’, nu opnemen. Release is 27 augustus. Vlak voor aanvang van de Ronde van Spanje (Vuelta), die dit jaar in Drenthe van start gaat. Daar zal Moerenhout zich voor het eerst met zijn ‘eigen’ liedje op de iPod op de koers kunnen voorbereiden.

The Gasoline Brothers
The Gasoline Brothers debuteerden in 2006 met het lovend ontvangen album ‘Hm!’. Op 5 oktober a.s. verschijnt ‘Tsk!’, het nieuwe album van de band. Met opnieuw pakkende popsongs in het niemandsland tussen Wilco, Guided by Voices, Big Star en Posies."

UPDATE: Het werkt! En niet alleen bij de NOS:

Zelfs Koos' vrouw schrijft er over. Briljant gedaan!

Geen opmerkingen: