22 september 2008

Klinkt als (1)

Afgelopen week sprak ik Most Unpleasant Men en Waiting For Lenny (die allebei zondigen tegen MySpace Regel #1), het soort gesprek dat ik vaker met muzikanten heb en dat aan de basis van dit blog ligt. In die gesprekken komen vaak dezelfde onderwerpen voorbij. De belangrijkste: waar starten we in godsnaam? Het antwoord voor Most Unpleasant Men en Waiting For Lenny is prima te gebruiken door andere bands en muzikanten.

Begin met het benoemen van je 3 of 4 belangrijkste muzikale invloeden en voorbeelden. Vroeger of later bedenkt een bijdehante journalist of blogger dit; je kunt het beter zelf doen. Noem bands en artiesten die luisteraars werkelijk in je muziek kunnen horen, geen onhoorbare invloeden. Tuurlijk, het is heel cool om Zappa, Captain Beefheart, Devo of Radiohead te roepen, maar wees eerlijk door te zeggen dat je als Keane, Coldplay, Counting Crows en Bløf klinkt. Stukken minder stoer, maar handiger als je de volgende stap maakt. Probeer je stijl nauwkeurig te omschrijven: liever 3-4 dingen die redelijk bij elkaar liggen dan 1 punkband, wat folktronica, een snufje dance en Frans Bauer om krampachtig te bewijzen hoe eclectisch je klinkt.

Hoe uiteenlopend ook, dit begrijp ik:
Dit niet:Zoals altijd: focus.

Je hebt nu het beruchte 'muzikale hokje' gedefinieerd. Misschien geen slecht idee om voor ieder bandlid een CD'tje te branden met deze muziek? Staan de neuzen meteen dezelfde richting op. Ook handig als referentie voor de (toekomstige) producer(s) van je muziek.

Waarom is dat hokje nou zo nuttig? Het geeft potentiële fans aan wat ze kunnen verwachten. En belangrijker: het maakt voor jezelf duidelijk waar je moet beginnen en bij welke muziekliefhebbers je aan kunt sluiten. Je kunt met veel moeite en geringe kans op succes proberen op de 3FM-playlist of Pinkpop-poster te komen, het voorprogramma van Anouk in het Gelredome te doen of fans van Marco Borsato af te snoepen, maar realistischer en effectiever is om te beginnen bij bands met wie jullie muziek raakvlakken heeft. Hun fans zouden jullie muziek ook goed kunnen vinden. Vraag eens rond bij je huidige fans: wedden dat daar een paar gemeenschappelijk favoriete artiesten en bands uitkomen? Daar moet je zijn!

Bedenk vandaag dat hokje, morgen laat ik zien wat je ermee doet.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha! Goeie tip.. helemaal mee eens!

Jim.
(klinkt als: Train, Five For Fighting & Gavin DeGraw)