19 juni 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (22)

Met z'n allen vullen we deze rubriek iedere vrijdag wel, mensen. Dank voor alle tips!
 • Volgt U de soap rond het Utrechtse Muziekpaleis een beetje? Tivoli schopt stennis en deelt gisteren de eerste klap uit. En terecht, wat mij betreft. Als uiterst succesvolle en financieel meest stabiele partij binnen de samenwerking claimt Tivoli aanzienlijk gewicht binnen het bestuur (want daar draait het uiteraard om), met als doel de financiële, inhoudelijke en beleidsmatige gezondheid van het Muziekpaleis te waarborgen. Uitstekend motief. Leuk om prachtige dingen te programmeren, maar als er geen hond op afkomt zijn we snel klaar in Utrecht. Go Tivoli! Meer over deze uitspraak op 3VOOR12.

 • U dacht dat de BUMA een fossiel was? Hun Belgische collega's SABAM komen helemaal uit de prehistorie! (via Okke resp. Ivo) Correctie: het blijkt een storm in een glas water.
 • MySpace: over en uit? Ik vrees het.
 • Uitgekookt: je geld wit wassen door met gestolen credit cards je eigen muziek bij iTunes op te kopen. Dat zal een flink aantal weken achter de PC gekost hebben om $750.000 aan downloads binnen te halen! (via Maarten)
 • Mag ook niet: 24 tracks downloaden. Boete: bijna $2.000.000. Sterk werk, RIAA! Wedden dat de wereldwijde imago-schade voor de RIAA en de muziekindustrie in z'n geheel vele malen groter is dan die boete (die ze vast nooit ontvangen van die mevrouw...)?
 • Zelf snoep ik nog even vrolijk verder van verboden vruchten. Eerder al kon je hier de link naar 's mans briljante mega mash-up Feed The Animals vinden (inclusief uiterst boeiend achtergrondartikel!), nu heeft Girl Talk ook een documentaire gemaakt over het (her-)gebruik van (andermans) muziek, bijkomende auteursrechtelijke en creatieve kwesties. De trailer:  (via Cedric, die het ding in de trein keek en 'een dikke aanrader!' vond). De complete film download je hier. En geheel in stijl mag je daarvoor betalen wat je wil.
 • Nóg een paar uurtjes over? The State of Music Online: Ten Years After Napster. Flinke verhandeling, met uitgebreide literatuur- en bronnenlijst, interessant en ook gratis downloadbaar als .pdf (linksboven).
 • Help, twee (2!) CD's vol pretentieuze onzin en slechts een enkel goed liedje. Beste Wayne, dit idee heeft de Red Hot Chili Peppers ook geen goed gedaan. Doe het niet!
 • Nee, dan Major Lazer! Da's Diplo + Switch. Hun 'Gunz Don't Kill People, Lazers Do' is een knotsgekke potpourri. Alsof je bloemkool, een lik chocopasta, een blikje chilibonen, een halfje volkoren en een mandarijntje in de blender gooit. Of zoiets. Haal die stuiterrrbal HIERRR. Eén van de hoogtepunten: de autotune-baby.
 • Matthew Sweet en Susanna Hoffs hadden al een eigen cover-clubje dat volgende maand z'n tweede ei legt. Zin in, want de eerste was een prachtbaby! Maar nu doet Beck ook iets origineels met werk van anderen: hij laat bevriende muzikanten complete klassieke albums in 1 dag opnemen en biedt de tracks daarna stuk voor stuk ter download aan. Hij trapt zelf af met The Velvet Underground & Nico. Cool! Ook deze tip kwam van Maarten trouwens.
 • Tof project van Productiehuis Oost-Nederland (ON): ONcovered. Eérst de hoes maken, dan pas de muziek. Uitleg:  Ontwerpers der Lage Landen: haak aan!
 • Ik blog afgelopen jaar vrijwel iedere dag en Twitter me ongans. Benieuwd hoe lang ik dat volhoud... Ik heb de statistieken in elk geval tegen me. Tot volgende week!

Geen opmerkingen: