10 januari 2012

BAM! Perfect Kippenvel #5 by @StPaulDJ

Perfect Kippenvel. Van de letters kun je EPIC maken en dan hou je ook nog ERFET KPPNVEL over. Dan weet je het wel. Inderdaad, ik hóór het je mompelen: '10 met een griffel-shizzle. Die St. Paul doet het gewoon weer!'

Dit is dikke vette voorpret voor het Weekend van het Kippenvel natuurlijk: zaterdag 21 en zondag 22 januari in Tivoli. Het wordt fan-tas-tisch, met Baxter Dury, Loney, Dear, Rebecca Sier, Intergalatic Lovers, Zulu Pearls en St. Paul zelf met zijn beproefde hipshakers & heartbreakers receptuur. Hashtag kneiters. We zien jullie daar!

Onder het artwork de niet-te-missen uitgebreide bijsluiter van St. Paul. Inderdaad, ook om van te smullen!

HIER de download van Perfect Kippenvel deeltje 5,
HIER de lijst in Spotify.

Enjoy!

P.S. Perfect Kippenvel 1, 2, 3 en 4 in Spotify.
1. Julio Iglesias - La Mer
Daar zit je dan. In de film. Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Kippenvel op de armen bij niemand minder dan Julio Iglesias. Oorspronkelijk een Franse klassieker van Charles Trenet, maar met name het Stax meets Barry White-achtige huisorkest van de Olympia verricht hier wonderen. Nog een keer!

2. Dominant Legs - Hoop Of Love
Behoorlijk onder de radar gebleven. Dominant Legs. Dit is één van de meest aanstekelijke singles van het afgelopen jaar. Een refrein uit duizenden. Het spul waarvan de indie-dansvloer gemaakt is. Hoop Of Love gaat er dan ook primetime op tijdens het Weekend van het Kippenvel, a stitch to wear or not.

3. Billy Bragg - Greetings To My New Brunette
Met name door de eerste clipjes van Zoo Kid ben ik behoorlijk verslaafd geraakt aan Billy Bragg. Toen Billy ergens in 1983 hoorde dat de Britse radio-dj John Peel honger had, haastte hij zich naar de studio met een maaltijd. Peel draaide meteen zijn twelve inch. Op de verkeerde snelheid. Inmiddels staat er een achtdelige cd-box in mijn kast.

4. Dave Van Ronk - Clouds
Nog zo'n troubadour. Erg benieuwd naar de volgende Coen Brothers film over deze cultfiguur uit de jaren zestig New York folk scene rondom Bob Dylan. En heus niet alleen omdat Carey Mulligan erin zal spelen hoor. Deze cover van Both Sides Now vond Joni Mitchell zelfs beter dan haar eigen - originele - versie.

5. Intergalactic Lovers - Delay
In korte tijd veel harten veroverd. Eén van de publieksfavorieten op het afgelopen Into The Great Wide Open Festival. Voorprogramma bij de optredens van dEUS. Hoofdprogramma bij ons. Het Belgische Intergalactic Lovers.

6. Guards - Do It Again
Sommige nummers zet je meteen na de eerste beluistering honderd keer achter elkaar op. The Look van Metronomy was het afgelopen jaar het meest extreme voorbeeld daarvan. Voor 2012 is dat voorlopig Do It Again van Guards. Muzikanten van Girls, Ariel Pink en MGMT doen allemaal mee. Een soort indievariant op We Are The World. Met als goed doel het welzijn van onze oren.

7. Darondo - Didn't I
Dit was onvermijdelijk. Voor mij met afstand de reissue van 2011. Vergeten soulplaat uit 1973. Bobby Byrd-achtige funk afgewisseld met Al Green stijl ballades. Didn't I werd onder meer bijzonder fraai onder een scene uit de serie Breaking Bad gezet en is de ideale introductie tot een album dat een verrijking is voor iedere soulliefhebber.

8. The Clientele - Never Anyone But You
Akelig perfect geproduceerd popliedje. In hun eigen Engeland en de rest van Europa opmerkelijk klein gebleven. In Amerika een stuk succesvoller. Never Anyone But You is het liedje waarvan je hoopt dat Belle & Sebastian het nog eens maken. Uit het raam staren zal nooit meer hetzelfde zijn.

9. Felt - Ballad Of The Band
De bandleden van The Clientele hebben elkaar leren kennen door een gedeeld liefde voor Felt. Hetzelfde is het geval met Girls. En was St. Paul een band dan gold het ook voor hem. Felt is de moeder aller indie.

10. The Orlons - Spinning Top
Revolutie komt in vele gedaantes. The Orlons waren de eerste 60's girl group met een man in de gelederen. Maar belangrijker dan dat, ze maakten de ene soulhit na de andere in een tijd dat Motown nog haar eigen luiers aan het verschonen was. De compilatie Cameo Parkway 1961-1966 is een aanrader. Vooral de uptempo northern soul vloervullers zijn niet te negeren, met Spinning Top als blikvanger.

11. Alabama Shakes - I Found You
Dat er een mooie toekomst op Alabama Shakes wacht, hoor je meteen. Gelukkig vergeten ze ook niet waar ze vandaan komen. De muziek is zwaar beïnvloed door het typische soulgeluid van Alabama en dan met name Muscle Shoals. Voor een goed overzicht is een verwijzing naar de uitgebreide compilatie The Fame Studios Story 1961-1973 op zijn plaats.

12. Van Morrison - Linden Arden Stole The Highlights
Jarenlang heb ik in geval van mes op keel, pistool op hoofd Astral Weeks op één gezet van de almighty beste-album-aller-tijden-lijst. Inmiddels is Veedon Fleece behoorlijk terrein aan het winnen. Wat Charlotte Brontë geweest moet zijn voor de met bonkend hart door weilanden rennende medemens in de 19e eeuw, is Van Morrison voor mij.

13. Baxter Dury - Trellic
Wat fijn dat ook hij komt spelen op het Weekend Van Het Kippenvel. Zoon van Ian Dury. Vader van een berg ijzersterke Britpop. Dat is bijzonder in een jaar dat Britpop welhaast volledig uitgestorven lijkt. Zijn laatste album komt in veel jaarlijstjes terug en herbergt een veelvoud aan scherpe teksten, mooie melodieën, lichte electronica en perfecte liedjes.

14. Veronica Falls - Bad Feeling
I’ve got a bad feeling, bad feeling. A bad bad feeling, bad feeling. Is not going away, going away. It’s not going away
. Of het de bedoeling is weet ik niet, maar ik krijg verdomd goede zin van dit nummer.

15. Cocteau Twins - Wax And Wane
Vernoemd naar een nummer van Johnny & The Self-Abusers, een Schotse punkband die niet veel later The Simple Minds zou heten. Wax And Wane is te vinden op de debuutplaat van The Cocteau Twins. Een klassieker voor zowel goth- als popliefhebbers. Niemand zal meer dan een paar woorden verstaan, maar wat maakt dat uit met een stem als die van Elisabeth Fraser.

16. Dinosaur Jr. - Take A Run At The Sun
Die magie van radio luisteren is het vergeten nummer op een onverwacht moment. Op de bank bij mijn broer. Studio Brussel over de speakers. En dan ineens Take A Run At The Sun horen. Heel veel gedraaid toen het uitkwam. Daarna nooit meer opgezet. Eerste liefde slijt niet.

17. Five Stairsteps - Ooh Child
Gecoverd door onder andere Dusty Springfield, Nina Simone en Kelly Rowland. Gesampled door 2Pac, Nice & Smooth en Janet Jackson. Gebruikt in films (Crooklyn, Boyz N The Hood) en series (Judging Amy, How I Met Your Mother). 'The first family of soul' zou snel ingehaald worden door de Jackson 5, maar dit blijft een ongeëvenaarde gem.

18. Loney, Dear - Durmoll
Het laatste album is nauwelijks belicht. Dat zo’n bijzondere band nog zo anoniem een nieuwe plaat kan uitbrengen is van een tragiek die in goede handen is bij het Weekend Van Het Kippenvel. Wij blijven fan. Te veel mooie liedjes om op te noemen en ook op de nieuwe plaat genoeg redenen om ze een warm welkom te geven bij hun terugkeer naar Utrecht.

19. Roy Harper - Another Day
Tijd voor een onvervalste klap in het gezicht. Tik op het hart. Kippenvel is een zekerheid wanneer dit liedje op staat. Another Day is vaak gecoverd (Elisabeth Fraser, Fleet Foxes, Peter Gabriel en Kate Bush), maar nooit ook maar benaderd. Een hoogtepunt in het oeuvre van een man die samengewerkt heeft met Pink Floyd, Led Zeppelin en Paul McCartney, maar in Nederland als voorprogramma (Joanna Newsom) door het leven moet.

Geen opmerkingen: