13 januari 2012

Wilde ideeën & nieuwe muziek (144)

  • Het belangrijkste nieuws van deze week was natuurlijk de uitspraak van eergisteren. Komt de waarschuwing don't let big business break the internet te laat? Uitstekend stuk, evenals A realistic look at Spotify and streaming (via Job): 'I don’t think that the model is bad as such, but it is being oversold.' En Seth over copyright, OTM als altijd.
  • Boeiende discussie over nut, rechtmatigheid, zin en onzin van 3VOOR12's Luisterpaal. Is dit wel een taak voor de publieke omroep, lopen artiesten en labels hiermee geen inkomsten mis en beconcurreert de VPRO andere start-ups, Spotify, Deezer e.a. oneerlijk? UPDATE van Marcel uit de comments: 'De Luisterpaal [wordt] geroemd als promotioneel platform. Bij een puur promotioneel platform verwacht je echter dat er een terugkoppeling is van de resultaten, bijv. welke nummers het meest beluisterd of juist geskipt worden. Dat soort informatie is heel interessant voor de artiest en het label. Ook goed om te weten of en hoe vaak je muziek beluisterd wordt door mensen uit het buitenland, of zelfs in welke regio in Nederland. Naar aanleiding van deze discussie heeft de VPRO [in de persoon van Willem van Zeeland en Erik van Heeswijk] op Noorderslag aangeven werk te maken van dit soort rapportages.' Dat is prachtig nieuws!
  • Na Tim Knol ditmaal Bertolf Lentink in de hoofdrol (dat rijmt). Wordt tof: heel veel album #3 (voorproef!) en alle mooie verhalen die daar bij horen.
  • #fail roepen, het is zo makkelijk. Inderdaad, helemaal eens. Vooral dit citaat: 'Leuk weer, iemand die initiatief neemt, liefde in iets stopt dan komen er hier weer mensen langs die zelf waarschijnlijk nog nooit hebben ondernomen [...], iets weer de grond in trappen zonder zinnige kritiek te geven. Typisch.'
  • Wordt gepresenteerd op Eurosonic/Noorderslag: BUMA jr. 'Met Buma Jr. wil Buma/Stemra een springplank creëren voor jonge componisten en auteurs'. Benieuwd.
  • *Nieuw*: de OOR-app, Ink Warriors, Maurits Westerik doet The Clash (doet-ie goed) en clip van Case Mayfield:


Vanmiddag om 16.30u: de pitch van Only Seven Left om de Interactive Award te winnen. Ook boeiend voor niet-fans.

3 opmerkingen:

Patrick Heemstra zei

Inmiddels alweer een update over Selexyz:

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/13/uitgever-wegener-schrapt-10-procent-banen-boekhandel-selexyz-lijkt-gered/

Mars zei

@Niels. Mbt de 3voor12 luisterpaal discussie. Je licht er er paar belangrijke punten uit. Zoals (on)eerlijke concurrentie, en de vraag of het wel een taak van de publieke omroep is. Hier zal niet direct consensus over komen, maar moet de discussie nog echt van de grond komen.

Veelal wordt de luisterpaal geroemd als Promotioneel platform. Bij een puur promotioneel platform verwacht je echter ook dat er een terugkoppeling is van de resultaten.
Bijvoorbeeld welke nummers zijn het meest beluisterd, of worden juist geskipt. Dat soort informatie is heel interessant voor de artiest/label. Ook goed om te weten of en hoe vaak je muziek beluisterd wordt door mensen uit het buitenland, of zelfs in welke regio in Nederland..

Naar aanleiding van deze discussie heeft VPRO aangeven werk te zullen gaan maken van dit soort rapportages. Deze toezegging is gedaan door Willem van Zeeland en Erik van Heeswijk bij de presentatie van 3voor12 op Noorderslag.
Ik hoop dat hier inderdaad op korte termijn aan gewerkt gaat worden zodat het promotionele gedeelte van de luisterpaal meer effect heeft voor de artiest.

Unknown zei

Prachtig nieuws!! Ik voeg het toe.