7 november 2011

@OnlySevenLeft doet het zo (15): nieuwe zanger, nieuw album, nieuwe tour. En dan belt @DWDD...

Eergisteren won Bjørgen van Essen zangergezocht.nl en werd zo de nieuwe zanger van Only Seven Left:Nieuwe song Stay With Me (tekst en zanglijn van Bjørgens hand) was het hoogtepunt van de set. Mooie finale van een toffe actie die bijna 50 audities, veel on- en een beetje off-line rumoer opleverde. Samen met Bjørgen maakt de band deze maand de laatste demo's en pre-producties af (er zijn inmiddels zo'n 15 songs), om deze in december op te nemen met Arno Krabman. In februari 2012 verschijnen eerste single + clip, gevolgd door OSL's tweede album in maart en een headline tour in april:
Vrijdag 20 april: Effenaar, Eindhoven
Zaterdag 21 april: Melkweg, Amsterdam
Vrijdag 27 april: Paard van Troje, Den Haag
Zaterdag 28 april: Tivoli De Helling, Utrecht
En toen belde afgelopen donderdag De Wereld Draait Door: of Only Seven Left vanavond wil komen?

De band twijfelde, ik ook. We overlegden, met elkaar, met boeker Roel en promotiemanager Linda, en zeiden uiteindelijk 'ja'. Iedereen die deze blog regelmatig en al langere tijd volgt, weet dat ik eerder ‘nee’ zei. In het kader van ‘open source management’ deel ik graag de overwegingen voor Only Seven Left: de voors en tegens, twijfels en uiteindelijk de doorslaggevende argumenten om vanavond 1 minuut te spelen.

TWIJFEL
De belangrijkste reden voor onze twijfel lijkt me duidelijk: Bjørgen is precies 2 dagen de zanger van Only Seven Left, 18 en relatief onervaren. Hij wordt vanavond spreekwoordelijk voor de leeuwen geworpen in 1 van de bestbekeken dagelijkse TV-programma's; dat kan mis gaan. Only Seven Left heeft de afgelopen weken met alle weekwinnaars verschillende malen gerepeteerd. Met beide finalisten (Lucas was minstens zo goed als Bjørgen) zijn ze bovendien een aantal dagen de studio ingedoken om pre-producties voor hun tweede album op te nemen. Die repetities, studiodagen en een uitverkochte Vorstin eergisteren bewezen dat zowel Lucas als Bjørgen hun mannetje staan. Wel hebben we nagedacht hoe de risico's te verkleinen; daarover later meer.
Een andere twijfel is de mismatch tussen OSL's muziek en de kijkers van DWDD. Check twitter als Destine bij Matthijs speelt en je begrijpt wat ik bedoel. Al speel en zing je nog zo goed, met een uitverkochte zaal vol jonge fans en je-haar-zo-van-links-naar-rechts is het vrijwel onmogelijk om de vooroordelen te overwinnen. Moet je dat opzoeken?WAAROM WÉL?
Het optreden in DWDD is de kop van het persbericht dat op dit moment wordt uitgestuurd. DWDD bekroont zangergezocht.nl.
Roel gaf het belangrijkste argument: het verhaal van winnaar Bjørgen + direct de studio in voor het tweede album + de tourdata is voor DWDD een beter verhaal dan 'we hebben een nieuw album uit' straks in maart. Voor DWDD zijn aanleiding en verhaal minstens zo belangrijk als de muziek; in het geval van OSL misschien wel doorslaggevend.

MANAGEMENT
‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, dus in goed overleg hebben we het volgende besloten:
  • Bjørgen is een uitstekend gitarist (dat bleek zaterdag), maar in DWDD hangt hij zijn instrument niet om. Zo kan hij zich maximaal op zijn zang concentreren.
  • Om dezelfde reden doet gitarist Jochem het interview. Beter voor de concentratie en daarmee Bjørgens zang, maar vooral omdat Jochem niet 2 dagen maar ruim 5 jaar in de band zit en uitstekend kan vertellen wat het idee achter zangergezocht.nl was: geen Idols, geen X-Factor, maar een serieuze muzikale zoektocht naar de beste, meest geschikte zanger, gitarist en componist voor OSL. En geheel in lijn met alles wat de band ooit voor elkaar heeft gekregen: professioneel, op eigen kracht, met fans en op internet.
  • Arno heeft zich tot slot bemoeid met die ene minuut muziek. Zijn stem gaf de doorslag voor een versie die heel bewust begint en eindigt met het refrein. Don't bore us, skip straight to the chorus!
Ik zeg eerlijk: ik ben benieuwd hoe het vanavond gaat. En best gespannen. Maar muziek en management is soms risico nemen. Succes, jongens!

UPDATE: drummer Bram vertelt exact hoe het was.

Geen opmerkingen: