24 mei 2012

Klassiek gitaargeluid (6) – The Who's ´My Generation´

Bram van der Spek: 'My Generation is voor velen het eerste nummer dat ze noemen bij het horen van de naam The Who. ‘My Generation’ werd in 1965 uitgebracht als single en even later op debuutalbum (The Who sings) My Generation. Ook staat het nummer op nr. 11 van Rolling Stone’s 500 beste nummers allertijden. Met 'My Generation' keerde The Who zich tegen de maatschappij en maakte zo in zekere zin de weg vrij voor punk(rock). Het veelvuldig gebruik van zg. ‘power chords’ was vernieuwend en wordt tot op de dag van vandaag ontzettend vaak in de muziek gebruikt. Ook heeft het nummer veel betekend voor de plaats van de bassist in een band (als bassist kan ik het niet laten ;-): John 'The Ox' Entwistle speelde op ‘My Generation’ bij mijn weten de eerste bassolo in een rocknummer, zorgde zo dat de basgitaar zijn stoffige imago verloor en een meer leidende rol kreeg in de muziek.
Het ‘klassieke gitaargeluid’ in dit nummer komt van Pete Townshend’s Rickenbacker Rose Morris 1998 (Fireglo). Het geluid wordt versterkt door zijn Fender Bassman blonde ’64 head en zijn Fender Pro 1x15 cabinet, waarvan de interne speaker niet is aangesloten (zie hier). Later verruilde Townshend zijn Fender Pro 1x15 cabinet voor twee Marshall 4x12 kabinetten (daar). Aan het einde van het nummer hoor je de vele ‘vreemde’ geluiden die van zowel de feedback van de versterker komen als van het kapotslaan van gitaar en versterker, een mooie ‘traditie’ bij Who-optredens. Townshend wisselde daardoor veel van gitaren en versterkers en is later ook gebruik gaan maken van effecten. Eén daarvan is erg belangrijk voor zijn geluid in muziek van The Who vanaf 1966-'67: de Sola Sound Tone Bender MK1 Fuzzbox en vele andere Muff fuzz pedalen. Ook klassiekers.

Al met al is ‘My Generation’ één van de meest memorabele nummers in de rhythm 'n' blues muziek uit de 60’s en een goed voorbeeld voor The Who in hun beginjaren.'

Dank voor je toelichting, Bram! Afgelopen maandag vroeg ik lezers klassieke gitaarsounds te ontrafelen door een YouTube-clip met dé kenmerkende hit/sound + links naar gebruikte gitaar, versterker(s), pedaal/effect(en) + een korte anekdote hoe-die-sound-zo-gekomen-is naar mij te mailen (niels@ehpo.net). De complete serie is aan te klikken via tag Gitaargeluid.

Geen opmerkingen: