12 december 2012

A&R-tegeltje (12)

Poeh. Aan het vorige A&R-tegeltje namen wat mensen enige aanstoot. Daarom vandaag een veiliger spreuk voor aan de wand:
De meeste mensen haken aan bij zang. Hoe hard de drummer ook slaat, hoeveel aanslagen per minuut de bassist haalt, hoe vaak je gitarist of toetsenist ook soleert: de meeste mensen zingen mee. Alleen drummers in het publiek slaan in de maat, bassisten horen wat hun collega op het podium doet (of laat), gitaristen spelen luchtgitaar. Verder niemand.

Wil je je publiek dus beroeren, betrekken én vergroten, focus dan op zang en zangmelodieën. Zorg dat mensen je toegift nog fluiten bij de garderobe en je laatst gespeelde song neuriën in het rookhok. Denk na hoe je beter klinkt en hoe zanghooks blijven hangen.

Goed voorbeeld? Marco Borsato is bescheiden genoeg om toe te geven dat hij Sam Cooke niet is. Maar hij is een uitstekende entertainer, die stadions vol trekt, tienduizenden mensen weet te boeien, mede dankzij zijn bekwame band. En daar zit zijn geheim: zijn achtergrondzangers en -zangeressen laten Marco beter klinken. Zij zijn het bed waar zijn stem op ligt. Luister bijv. naar Binnen.

Meer stemmen werkt. Al roepen je bandleden slechts 'Boe!' of 'Bah!' of scanderen de belangrijkste woorden en hooks in de refreinen mee. Zet iedereen op het podium dus achter een microfoon (ook de drummer) en geef je geluidsman de instructie om de zang er bovenop te leggen.

Mocht je aanstoot nemen aan deze tegel: een deel van je publiek zweeft inderdaad weg op drones, een trompetsolozelfverzonnen taal, gaat los op wiskundige tempo's, instrumentale hiphop of saaie gitaarsolo's die nooit ophouden. En ja, héél soms wordt een basloop meegezongen. De overige 95% let op je zanger.

De complete serie A&R-tegels lees je hier.

1 opmerking:

obat kanker payudara zei

thanks for your informations!!
keep posting and happy blogging!