7 juli 2009

Perfect Cumbia

Vincent Koreman maakte Perfect Cumbia. Cumbia is een genre dat tot een maand geleden nog volledig in onze dode hoek zat. Nu zijn we in één klap bij. Go Vincent! Vooral bij de Cumbia-remix van Ice T's "Colors" zaten we rechtop en snapten ineens heel goed waar Cumbia voor staat en wat het toevoegt. Enjoy!

HIER voor Mac,
HIER voor PC.
Vincent schrijft: "Cumbia is een uit Colombia afkomstige volksmuziek, die grote delen van Zuid Amerika tot dans en waanzin drijft. De muziek is een fusie tussen de Afrikaanse invloeden die door slaven werden meegebracht en de Spaanse muziek van de kolonisten. Het is van oorsprong ritmisch complex, maar de moderne cumbia is vooral super swingend en slepend. Pas omstreeks 1940 werd de muziek echt populair, toen ze van het platteland naar de grote stad verhuisde en ook de invloed van big bands en mambo te horen waren. Tegenwoordig is Cumbia niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Argentinië, Colombia, Bolivia en Mexico. De 'ghetto' variant heet "Cumbia Villera" en is te vergelijken met gangsterrap in de USA qua populariteit en tekstuele inhoud. Afkomstig uit de arme wijken en slums brengt dit genre vele Top 10-hits per jaar voort en de bekende artiesten worden vereert als helden, ook omdat ze vaak met hun inkomsten het hele leefniveau van hun villera of wijk omhoog halen.

Ik heb met deze compilatie niet per se gekozen voor de 'klassiekers' in het genre, maar meer gekeken naar een dwarsdoorsnede van moderne cumbia die lekker in het gehoor ligt voor mensen die nog nooit met Cumbia in aanraking zijn geweest. Ouder werk van bijvoorbeeld Afrosound en de band met de geweldige naam Chicken Y Sus Comandos, gaan via 80's en 90's (Flor de Piedra, de eerste band van Pablo Lezcano - later Cumbia Villera superster met DAMAS GRATIS) naar modern werk, waarbij Cumbia steeds meer vermengd wordt met beats en electronica (Doma Tornados & the Peronists). Verder persoonlijke Villera-favorieten van El Dipy en El Stylo en ter afsluiting moderne "Nu Cumbia" van Fauna, Villa Diamante en een stukje NederNeoCumbia van ondergetekende. Veel luisterplezier! Mocht het Cumbia-virus je gegrepen hebben, check dan de sites CumbiaLate, Saltamusic, Los del Tablon, Metacumbiero en Generation Bass. Wil je Cumbia en andere niet-Westerse dance horen op de dansvloer? Kom dan in september naar Generation Bass op Incubate Festival."

3 opmerkingen:

elephantsoundz zei

hey niels, voor het geval dat je ook door het cumbia virus bent gegrepen, check Tommi's mix op de lock it down blog(http://lockitdown.blogspot.com/search/label/DJ%20Tommi). Anders, maar ook leuk. groet..
martin, plato utreg

elephantsoundz zei

en check vooral effe de cd van El Hijo de la Cumbia, genaamd Freestyle de Ritmos, natuurlijk verkrijgbaar in je lokale plato.

Unknown zei

Thanx voor de tips, Martin. Ga eerst m'n tanden eens in die compi van Vincent zetten!