16 februari 2010

Perfect Dusty

Over La Springfield is het hier vaker gegaan. Ze is de Allergrootste. Dat er nog geen Perfect Dusty was is dan ook een volstrekt raadsel. Een schande bovendien. Gelukkig komt daar vandaag verandering in, HIER en op Spotify. Onder de tracklisting nog wat moois over enkele tracks.

"Bekentenis: ik heb weinig vrouwen in mijn CD-kast en iTunes staan. Rechts naast de S van Springsteen staat echter een fikse rij werk van de beste zangeres aller tijden. Beter dan Aretha? Absoluut. Dusty mist de ruwe-diamantkwaliteit van haar grote voorbeeld, maar maakt dat gemis ruimschoots goed met De Ultieme Smacht, haar balsem voor de ziel, de Vaseline onder de stemmen.

Bijna-naamgenote Duffy (vast geen toeval...) werd meermaals met dit jaren '60 icoon vergeleken, maar mag de grond niet kussen waar Dusty ooit liep. Amy ging naar dezelfde kapper, Shelby zong en speelde haar liedjes prachtig, maar dit is the real thing: 21 vijfsterren songs, uitgevoerd door een topband en geschreven door legendarische componisten als Randy Newman, Bacharach/David en (veelal mijn favoriete Dusty-tracks) Goffin/King.

Niet toevallig start en eindigt deze selectie met de 2 openingsnummers en het slotnummer van Dusty In Memphis, het onbetwiste Meesterwerk in haar oeuvre. Beschouw het als een hommage en aansporing om die Klassieker vandaag nog in huis te halen. Every home should have one! De hit van dat album sla ik over; ook zonder is Dusty volstrekt Perfect. Enjoy!"

Just A Little Lovin'
Hoor hoe de strijkers deze song indruipen, als hete espresso langs de binnenkant van je kopje: "Just a little lovin' early in the morning, beats a cup of coffee for startin' of the day". Een ultieme zondagochtendplaat, if there ever was one.

Alles wat over So Much Love gezegd moet worden, zeg ik hier.

The Colour of Your Eyes
Mede geschreven door Norma Tanega, op dat moment Dusty's geliefde. En dat hoor je.

Goin' Back
Lange tijd vond ik het moeilijk kiezen tussen deze en die eveneens prachtige versie van The Byrds. Inmiddels wint deze op punten door de machtige orkestrale finale. Nipt. Beide versies onderstrepen het uitzonderlijke vakmanschap van componisten Goffin en King.

Spooky
Funky Dusty, onterecht weggemoffeld op een B-kant.

I Think It's Gonna Rain Today
Mijn recente favoriet. Ik denk omdat de titel symbool staat voor wat de song teweeg brengt: natte wangen. Hoor dat nou op 1.39 min. en even later op 2.33 min.!

Some of Your Lovin'
Waar de strijkers van "Just A Little Lovin'" voelen als hete espresso in je kopje, glijdt Dusty's stem deze song binnen als single malt (zonder ijs, slechts een druppel water om de geur los te maken).

Summer Is Over
De ultieme Veronica-komt-naar-je-toe-deze-zomer-plaat. Dat was dan ook de zender die het singletje omdraaide om deze B-kant (!) te spelen en er een hit in Nederland van te maken.

The Look of Love
Dat geldt ook voor deze klassieker. Algemeen gezien als een jazzy hoogtepunt in zowel Dusty's als componist Burt Bacharach's oeuvre, maar in eerste instantie weggestopt als B-kant. De wegen der platenmaatschappijen zijn ondoorgrondelijk...

If You Go Away
Jacques Brel's "Ne Me Quitte Pas", op z'n Engels. Vooruit, met 1 Frans couplet. Knappe jongen dame die daarmee wegkomt.

What Have I Done To Deserve This?
Het laatste hoogtepunt uit Dusty's carrière. Mocht hier niet ontbreken, omdat The Pet Shop Boys exact wisten welk podium ze deze diva konden geven.

I Can't Make It Alone
Afsluiter van Dusty In Memphis. Zelden iemand zó overtuigend om hulp horen vragen op 3.16 min.

12 opmerkingen:

Jeroen Vedder zei

Ken je de 2 deeltjes Goffin & King op Ace?http://www.acerecords.co.uk/content.php?page_id=59&release=7653

Zeer de moeite waard...

Unknown zei

Leg ze maar voor me apart, Jeroen!

knutmo zei

Bedankt, prachtig!!

Unknown zei

Graag gedaan. Het evangelie van Dusty kan niet vaak genoeg gepredikt worden. Re-Tweets en mee-preken wordt op prijs gesteld :-)

Unknown zei

Mooie lijst en verplichte kost idd. Mijn bijdrage aan de preek: Breakfast In Bed, met kamerbrede balsem van de blazers ( http://bit.ly/aPh9Ss )

Unknown zei

@Scope: dat zou ook mijn volgende track van "In Memphis" zijn geweest. Maar vond dat ik er niet meer dan 3 op moest zetten.

Zoveel moois, zoveel moois. Typsich gevalletje 'Kill your darlings' dit...

Guuzbourg zei

Op Lost & Found, nieuwe compi van Blokhuis en Koole, staat Live Here With You, een outtake van de In Memphis sessies die pas uitkwam (met zes andere liedjes) op een reissue van die zondagochtendklassieker. Wist hele gaar niet dat die outtakes bestonden, wat een kneiter is dat zeg. Ken je?

Unknown zei

Zekers. Gewoon verkrijgbaar op de hoek, al jaren in huis (track 19 :-). Zeg alleen eerlijk dat die extra tracks me nooit zo zijn opgevallen, waarschijnlijk door de kwaliteit van al het voorafgaande.

Unknown zei

Ken je de Goin' Back versie van 'Larry Lurex' al?

http://www.youtube.com/watch?v=68p5xYBCVzA

Ajee zei

Gezien ?

http://www.youtube.com/watch?v=tclVU7jOZkc

Unknown zei

Toffe extraatjes, Jorg & Ajee!

Franzjozef zei

Hallo,

Ev'rything's coming up Dusty is ook lang niet gek!

Kijk eens naar mijn Youtube video's, een aantal interviews met La Dust.. user Plutootjes