21 september 2008

Dusty Springfield - 'So Much Love'


0.00 min.
Zouden meer artiesten moeten doen: geen tijd verspillen aan een lang intro, maar een eenvoudige melodie neerleggen en vooral een simpele maar o zo swingende basis die de zangeres alle ruimte biedt.

0.07 min.
Die ze pakt. Wie kan zó orenschijnlijk eenvoudig maar zó raak invallen als Dusty? Pats, boem, raak, vanaf de allereerste zin, het allereerste woord, de I van 'In'. Binnen 4 zinnen druipt puur, onvervuld verlangen uit de speakers.

0.36 min.
Niks lekkerders dan een dik koor vrouwen, als picknickkleed voor Dusty's zelfgebakken cake. Onnavolgbaar hoe de timing van haar zang loom achter het dameskoortje aanhuppelt, net even aangezet door die subtiele roffel van de drummer (allebei op 0.37 min.). Een standbeeld voor die man.

0.48 min.
'There's more than enough to last a whole life through. And it's all for you'. Deze vrouw is écht verliefd terwijl ze dit zingt. En iemand achter de knoppen begreep als geen ander dat die desolate delay op haar zang dat onderstreept. Nog een standbeeld.

1.03 min.
Cursus dienstbaar spelen: een minuut lang hebben drums, strijkers en La Springfield geschitterd. De gitarist hield zijn mond, maar vertelt ons nu met 1 briljant miniatuurtje dat Dusty de rest komt vertellen.

1.17 min.
En hoe. Beetje gas terug, kalm en eenvoudig eerst, maar al gauw gaan de registers weer open. Exact op het juiste moment. Zelden klonk 'needed' zo nodig.

1.27 min.
De meisjes doen de subtiele aankondiging met een dun streepje zang, terwijl Dusty 'you changed my winter to spring' laat klinken alsof ik die beeldspraak voor het eerst hoor. Onderwijl helpt die briljante drummer ons in 1 moeite door het tweede refrein in.

1.40 min.
Dat dotje extra gas op 'Baby'!

2.00 min.
Wat de gitarist kan, kan de pianist ook. Met een paar ferme aanslagen zet hij de song bijna stil voor de brug.

2.12 min.
Dusty wacht 4 maten (hoor hoe de drummer de seconden wegtikt op zijn bekkens, warm als haardvuur), maar samen met de drummer zet ze hier subtiel de spoorbomen weer open.

2.24 min.
De beste 'Oh baby' moest nog komen...

2.37 min.
...waarna Dusty het mooiste voor het laatste bewaart, 'I'm gonna love you for the rest of my days' uit haar tenen haalt en met 1 perfect gerekt 'Yeah' op 2.41 min. de brug en het laatste refrein aan elkaar lijmt. Ik huil.

2.45 min.
De band, jubelende strijkers en die dames daarachter krijgen nog even vrij spel, maar met wat gekir en een paar schitterende ad-libs steelt Dusty de show. Jammer van die fade-out; zo'n drummer verdient een staand einde.

Van meesterwerk Dusty In Memphis.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Echt te gek dit!
W

Unknown zei

Ben jij dat, W?

Anoniem zei

It is I...W!

Anoniem zei

eens! fade outs zijn niet okidoki

niclas zei

Prachtig geschreven... Mag wat mij betreft vaker terugkomen!

Niek zei

Ik heb zelden zo mooi nummer gehoord op de vroege morgen, tranen ontbraken maar een brok in mijn keel niet...

schitterend. (zo erg zelfs dat ik het nodig vind te reageren op een post van meer dan een jaar geleden!)

Unknown zei

@Niek: met zo'n oprecht enthousiaste reactie mag je 10 jaar later nog komen! Perfect Dusty al binnen gehengeld?

Niek zei

Nu wel dus ;-)

Heb recentelijk jouw blog ontdekt, en ben alles van achterstevoren aan t doorwerken, dus komen waarschijnlijk nog wel meer oprechte late reacties. Verbazingwekkend goed en helder geschreven blog. Maar dat heb je waarschijnlijk ook al vaker gehoord.

Unknown zei

Jawel. Maar blijft leuk om te horen. Dank! Zelf muzikant?

Niek zei

Onder andere, maar dat zal ik je voorlopig nog allemaal besparen. (is waarschijnlijk ook totaal niet spannend).

Als k denk dat het spannend genoeg is zal ik wel eens overwegen je er mee lastig te vallen ;)

Anoniem zei

Oei, dankjewel zeg!