10 mei 2010

Knipseldienst (7), mét Twitter-strip

Broerlief zet opnieuw de schaar in de ingezonden brieven in de krant, verstandige uitgevers en boekhandelaren letten op:

Je kunt dit afdoen als gezeur van een enkele klant ('Ach, wat vervelend nou...') en doorgaan waar je gebleven was, maar voor mij staat het symbool voor de cruciale (eerste) klantervaring rond e-books. Die moet 100% positief zijn, zonder hobbels, gebruikmakend van alle mogelijkheden die internet en de digitalisering bieden. Dat doet iedere willekeurige bittorrent of een map met 500 .pdf's op Marktplaats namelijk ook wél.

Gisteren nog raakte ik verwikkeld in een uitgebreide Twitter-discussie met regisseur Martin Koolhoven, die een streng optreden tegen illegaal downloaden voorstaat. Hij licht HIER zijn standpunt over auteursrecht en downloaden gedetailleerd toe (incl. boeiende, inhoudelijke reacties!). Een selectie uit onze Twitter-wisseling van gisteren:

For the record: ik moedig illegaal downloaden niet aan en vind dat makers beloond moeten worden voor hun werk. De tussenhandel en 'industrie' daar omheen moet meer dan ooit zijn toegevoegde waarde bewijzen. Tot het moment dat de muziek-, film- en boekenindustrie in staat blijken het gemak, de keuzevrijheid en toegevoegde waarde van een bittorrent op zijn minst te benaderen heb ik enig begrip voor het feit dat muziek-, film- en boekenliefhebbers de illegaliteit induiken. Ik ben ervan overtuigd dat een substantieel aantal kunst- en entertainmentliefhebbers wil betalen voor een dienst die tegemoet komt aan hun wensen, zoals hierboven door mij opgesomd (Spotify komt een eind in de richting voor muziekliefhebbers). Het (indirect) vervolgen van klanten is een slecht plan, maar volslagen idioot wanneer je de jacht opent zonder dat je je klanten ergens naartoe kunt jagen.

Eerdere Twitter-strips: Bandcamp: we leggen het nog 1 keer uit, Persoonlijke klantenservice én sales in 2010, Persoonlijke klantenservice #2, Hoe onzinnige Kyteman-geruchten ontstaan (en worden gerectificeerd), De ondergang én opkomst van Voicst op Twitter, Bepaal zelf de prijs van je Silence Is Sexy-CD, De wonderlijke avonturen van The Gasoline Brothers (onderaan) en Lachen met Ice-T.

11 opmerkingen:

Niek zei

Je zou ze ook even kunnen verwijzen naar het onderzoek waaruit blijkt dat juist de illegale downloaders ook meer kopen.

geld voor mij ook, ik heb best veel illegaal gedownload, maar ik heb ook al heeeel veel gekocht waar ik anders nooit op gekomen zou zijn zonder de illegale download. (zowel muziek als flms.)

Als ze dan gewoon goede producten maken wordt het vanzelf gekocht. Met merendeel wat er gemaakt wordt wat ze door je strot heen willen duwen wil ik ook niet betalen.

Unknown zei

muziekantje ziet het fout, zonder spotify kun je niet eens 10% van de muziek "sampelen" voordat je tot de aankoop ovegaat. Spotify is niet een product, het is een onderdeel van een groter ecosysteem, als spotify de "casual" listener aanzet tot een aankopje extra dan is de winst al 100%. Niet alleen denken in betalende klanten, niet gehoorde muziek is zeker weten niet gekochte muziek.

De hardcore luisteraars worden misschien iets minder goed bedient, maar is het systeem daaom meteen kul? nee natuurlijk niet, het is een optie extra en daar ontbreekt het nu juist aan. Er moeten meer opties komen dan illegaal downloaden zonder restricties en legaal kopen met restricties, alleen dan week je mensen weg bij illegale diensten.

verder is het nonsens dat ik niet zou betalen voor bittorrent, ik doneer regelmatig geld aan thebox.bz omdat die voorzien in een dienst die mij wordt ontzegt door de BBC (toegang tot britse shows op een later tijdstip). Als de bbc dit ook zo zou regelen, dan zou ik daar op overstappen.

Anoniem zei

Vooral het wildplas-argument slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Unknown zei

@Anoniem: verklaar U nader. Doe ik ook in mijn blogpost. En onthul graag Uw naam.

Toegelicht: als een schone WC de wijze van plassen is die mensen aantoonbaar willen én gebruiken, je die WC niet aanbiedt (of 'em inzet op een manier die die klant niet wil, bijv. bovenop een kast zet of een emmer in de hoek van het café), moet je niet vreemd opkijken van plassen tegen je gevel. En niet je klandizie wijsmaken dat 'plassen op een emmer het tegenwoordig helemaal is!' Dat kan-ie bij de buurman namelijk zelf bepalen.

Leuk, €0,99 per track bij iTunes, maar misschien ben ik wel helemaal geen Apple-fan? Of heb geen credit card? Of staat de band waar ik van hou niet eens op iTunes? Kortom, ik herhaal het nog maar 'ns: de industriestandaard is niet altijd de klantenstandaard. Die klantenstandaard wordt nu nog onvoldoende legaal aangeboden, dus jagen op klanten is zinloos.

Niek zei

...en verder is iTunes werkt gewoon fucking vervelend om mee te werken.

(en het wildplassen is een goede metafoor, net als die kurken die ook ergens op dit blog stonden)

Unknown zei

De kurk en de schroefdop waar Niek het over heeft.

daan zei

Zelf doe ik niet aan torrents. Ik wil gemak. Spotify biedt dat. Gebruik het sinds ca. een jaar met veel plezier. Muzikantje zegt een steekproef te hebben gehouden. Niet gehinderd door al te veel kennis van zaken, lijkt het. Laat Spotify nou een uitgebreid onderzoek hebben gedaan. Onder piraten en dan de "heavy users". Spotify topt piraterij qua usability vonden zij. Je hoeft namelijk niet te wachten tot je download klaar is. Spotify is desgewenst gratis, met 1 commercial per 2 nummers. Advertenties schakel je voor 1 euro/dag uit, of voor 10 euro/maand. Werkt op PC/Mac en mobiel. Niels, je hebt een punt dat klanten ergens naartoe gejaagd moeten kunnen worden, dat punt is er nu ongeveer. "The future is almost here" aldus Bob Lefsetz over Spotify.

Anoniem zei

De vraag is wat wordt er gevraagd door de consument en hoe wordt het aangeboden.

Neem de mono box van de Beatles. Alle LP's staan bij mij in de kast. Die muziek is in mijn muzikale genen gekerfd. Dus wil ik graag even luisteren alvorens ik € 250,- over de toonbank gooi. Dat is dan 6 uur bij de platenzaak zitten. Dus die staan "illegaal" al op mijn harde schijf om eerst eens te luisteren. En die box koop ik.

Maar waarom worden die mono versies niet los verkocht? Waarom was het een limited edition? Waren ze bang dat ze niet verkocht zouden worden? Dan ken je je klanten toch niet!
Wat ik erger vind, is dat die mono box voor € 80,- op marktplaats en ebay wordt aangeboden. Illegale
chinese kopieën. Daar wordt geld aan verdiend. Voor zo'n illegaal mp3tje heb ik nog nooit betaald.

Een bevriende band brengt een single uit. Legaal te downloaden. Kost € 1,25. OK, betalen via Ideal.
Transactiekosten € 0,80. Dacht het niet!

Laatste CD van Frank Zappa. Alleen te bestellen via internet in Amerika. $ 21,- OK, shipping & handling $ 15,-. Dacht het niet.

Kan ook anders.
Midlake, volledig te beluisteren op 3voor12 Luisterpaal. Staat nu in de kast.
Beans & Fatback, op deze blog over geschreven, beluisterd op hun site. Staat nu in de kast.
Steve Lawson, volledig te beluisteren op Bandcamp. Staat nu in de kast.
Gasoline Brothers, idem.

Ik wijs een vriend van me op Jon Allen op Myspace. Mailt terug: "ik heb 'm besteld, kopietje komt naar jou".
Heb ik wel verdiend, denk ik.

Groet

Harry de Swart

Niek zei

@Harry. En je punt binnen deze discussie is precies? Want mij is het even ontgaan.

Harry de Swart zei

Ik reageerde op Tot het moment dat de muziek-, film- en boekenindustrie in staat blijkt het gemak, de keuzevrijheid en toegevoegde waarde van een bittorrent op zijn minst te benaderen heb ik enig begrip voor het feit dat muziek-, film- en boekenliefhebbers de illegaliteit induiken.
Hierboven geef ik wat voorbeelden hoe het naar mijn mening wel en niet moet, als ik bereid ben om voor iets te betalen.

Groet

Harry

Etienne Stekelenburg zei

Ik ben het een beetje zat om heel veel euro's te betalen voor bagger cd's.

Dus eerst downloaden, blijkt het een fijne plaat te zijn ga ik hem halen bij de platenboer.

Ik zou wel risico aankopen doen en niet downloaden als nieuwe cd's minder duur waren. Maar helaas, ik behoor ook niet te de grootverdieners. Dus is voorzichtigheid geboden en worden alleen nog hoge kwaliteit cd's aangeschaft.

En veel tweede hands...dat dan weer wel, omdat die prijs redelijk is.