"De eerste site die ik tegenkwam waarbij bovengenoemde problemen geen rol meer speelden was Fairtilizer. Hier kun je zonder problemen eigen producties en mixtapes uploaden, compleet met artwork. De muziek beluister je vervolgens via de Fairtilizer-website, maar het is ook mogelijk om een niet vervelend uitziende speler te embedden op je eigen websites of Facebook. Via een statistiekensysteem zie je hoe vaak en waar je muziek beluisterd of gedownload is, zowel geografisch als via welke sites bezoekers bij jouw mix terecht zijn gekomen. Maar Fairtilizer is ook opgezet als social medium; handig wanneer je andere producers en DJ’s volgt en ziet wanneer zij nieuwe muziek delen. Deze tracks kun je dan weer opslaan in je eigen playlists. Daarnaast kun je elkaars werk voorzien van commentaar.
De tegenhanger van Fairtilizer is Soundcloud. Hier host je ook op een eenvoudige manier je muziek via een social medium. De SoundCloud-player is te embedden op andere websites, inclusief een systeem met contacten, commentaar en statistieken. Het geheel gaat echter veel dieper. Het belangrijkste verschil is de mogelijkheid om niet alleen commentaar te geven op de gehele track of mix, maar comments te plaatsen bij een bepaald moment in track of mix. De SoundCloud-player toont de audiogolf in de player en het is mogelijk om bij een bepaalde break in een nummer in de mixtape een comment te plaatsen [zie bijvoorbeeld hier]. Dit maakt het makkelijker om elkaar onderbouwde kritiek te geven, maar natuurlijk ook om te vragen van welke artiest een sample is of te laten weten dat de overgang vet is. Ik denk dat bands hier intern ook goed gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld bij tussentijdse beoordelingen van een demo, opname of gedurende het productieproces. Een ander interessant verschil is dat wanneer je een abonnement hebt (vanaf $29 per jaar) je muziek kunt aanbieden via Beatport, Amazon en andere digitale distributeurs. Betaald dus, ideaal voor de DIY-muzikant/producer! Daarnaast is het statistiek-systeem veel uitgebreider, helemaal voor betalende gebruikers. Niet alleen zie je waar en hoe vaak een track is beluisterd, maar er wordt ook gespecificeerd welke andere gebruikers naar je muziek geluisterd hebben. Bovendien zijn de statistieken per week en maand te bekijken. Kortom meer inzicht in wie waar en hoe je muziek wordt gecheckt." Enkele screenshots [click to enlarge]:
Tommi besluit met de iPhone app van SoundCloud (binnenkort ook een BlackBerry App): "Hiermee kan je niet alleen via je iPod-dock luisteren naar gehoste muziek, maar ook onderweg. Het is een uitgekleed exemplaar van de desktop-versie (bijvoorbeeld geen downloadmogelijkheden of uitgebreid statistiek systeem), maar het commentsysteem en het opslaan in je eigen playlists werken wel. Deze app gaf voor mij de doorslag om te kiezen voor SoundCloud in plaats van Fairtilizer." De voordelen op een rij:
- Commentaar niet alleen op het totale muziekbestand, maar te specificeren op tijd in track en mix
- Mogelijkheden om MP3’s betaald aan te bieden
- Uitgebreider statistiek-systeem [heel belangrijk. Zoek je fans op!]
- Geïntegreerde dropbox
- Applicaties voor iPhone en straks BlackBerry
4 opmerkingen:
Als gitarist schrijf ik allerlei nummers voor verschillende bands en ben ik fan van SoundCloud.
Met name de manier waarop SoundCloud de gebruiker triggert om een creatie als 'work in progress' te kunnen bestempelen. Dit doet mij namelijk denken aan de manier waarop Google jarenlang Gmail als een 'beta'-versie communiceerde.
Wat ik hierbij belangrijk vind is dat de aandacht zo richting het gebruik en het proces gaat. Tijdens mijn presentaties/workshops aan muzikanten over 2.0-activiteiten probeer ik deze manier van werken ook altijd een beetje te propageren. Ik trek dan altijd de vergelijking met de heren van Go Back To The Zoo die nog niet eens een compleet album hebben opgenomen, maar zich blijkbaar al wel met de opnamen van enkele nummers in de kijker van een major platenlabel hebben weten te spelen. Letterlijk.
Waarbij alle andere websites (MySpace, Bandcamp, ReverbNation etc.) het accent ligt op de oude muziekcultuur filosofie - je richten op en laten horen met je uiteindelijke nummer/versie/schijfje - kan bij SoundCloud eenvoudig voor de optie gekozen worden je creatie als een 'work in progress' te bestempelen. Daarmee laat je de buitenwereld zien: 'Dit is een idee, het is nog niet af, maar het kan misschien wel wat worden. (Met de juiste producer, andere tekst misschien, eventueel toch die bandwisseling waar we al zo lang over zitten te denken...etc)
Ben benieuwd of er gelijkgestemden zijn die deze manier van werken ook zo spannend en interessant vinden.
grtz Meindert
http://soundcloud.com/mindnote
Heel, heel sterk punt, Meindert. Met goed voorbeeld ook. 100% mee eens!
de "work in process" functie doet mij denken aan het "scrapbook" category op DeviantArt, ook daar is het een tag voor werk in uitvoering of halve ideeën die misschien ooit tot wasdom komen. Daar doet men eigenlijk al jaren niets anders dan "ik ben hier mee bezig, stay tuned" posten.
wel mooi dat nu ook muziek zo lijkt te gaan werken. :)
Soundcloud is geniaal. In de eerste plaats om makkelijk muziek te delen met je fans, al dan niet downloadbaar én met een erg aantrekkelijke embedded player en geautomatiseerde updates op Facebook, Twitter en Myspace.
Minstens even interessant is dat je "private links" kan delen met labels, co-writers, producers, remixers. Zowat de makkelijkste manier om je nieuwste tracks snel bij de juiste mensen te krijgen. Voordien gebruikte ik hiervoor altijd m'n iDisk, maar dat verschuift nu stilaan richting Soundcloud.
Je kan ook makkelijk volledige remixkits (alle onderdelen van een liedje voor remixgebruik) delen met een aantal mensen of met je volledige following (zoals recent al gedaan door Imogen Heap of Caribou).
Bovendien lijkt Soundcloud momenteel nog erg open-ended en kan je er bijna vanuit gaan dat er komende jaar nog tal van coole features zullen bijkomen.
Soundcloud heeft trouwens de afgelopen week zijn miljoenste user verwelkomd.
Een reactie posten