8 november 2010

PopSport, daar word je wijzer van! (1)

@PopSport is een project dat zoveel mogelijk jongeren wegwijs wil maken in de popwereld. Dit jaar kunnen jonge bands uit Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland, Noord-Holland en Flevoland zich op zakelijk, muzikaal en sociaal gebied ontwikkelen middels PopSport. Verplichte onderdelen zijn o.a. een studio-opname van 2 nummers, workshops bandcoaching, management en artiest 2.0, het verzorgen van optredens tijdens de startbijeenkomst en halve finale en het regelen van minimaal 2 eigen optredens tijdens het traject. Daarnaast krijgt elke band de mogelijkheid om een aantal workshops te kiezen uit een groter aanbod, bijvoorbeeld om zich verder te ontwikkelen in het regelen van optredens, verzorgen van publiciteit, ontwikkelen van een eigen imago en zakelijke aspecten.

Na het workshoptraject worden de bands die de grootste progressie hebben laten zien geselecteerd voor de finale. Voor deze finale krijgen de geselecteerde bands opnieuw enkele workshops rond podiumpresentatie, promotieplannen schrijven en bandcoaching. De finalisten presenteren zichzelf tijdens een groot gala in een toonaangevend poppodium. Hier wordt ook de winnaar bekend gemaakt. Deze wordt geselecteerd op basis van de beoordelingen van de vakjury en een publieksjury. De winnaar wordt vervolgens op weg geholpen naar een zelfgekozen doel middels extra coaching en begeleiding.

Klinkt goed toch? Vandaag en morgen een overzicht van wat PopSport zoal biedt. Allereerst de workshop management van Martijn Crama: "Vooropgesteld dat je vooral heel veel plezier moet maken en muziek ontdekken op zo'n jonge leeftijd, is PopSport wél een project dat de meest serieuze youngsters probeert aan te spreken. De opnames in de studio van januari/februari zijn niet misselijk. Je wilt als beginnende band goed voor de dag komen en met een prachtplaat de studio uitlopen. Om voor zulke opnames het een en ander binnen en rondom je band goed te regelen is er voor iedere provincie een basiscursus management." Die presenteert Martijn zo:


Martijn: "Bij PopSport heeft iedere band verplicht een manager. Vaak iemand die net als ik het leuk vindt om dingen te regelen. In de basiscursus komen vrij simpele zaken aan de orde: wat moet je regelen en hoe regel je dat goed? Eigenlijk komt het op 2 belangrijke punten neer: een plan maken en je houden aan afspraken, hetzelfde dat ik bij 'volwassen' bands aankaart als ze het serieuzer willen aanpakken. Maar in een wereld waar plannen voor je tentamen niet cool is, probeer ik met voorbeelden te laten zien waarom het ontzettend leuk is om dingen goed af te spreken en een plan te zien werken. Een voorbeeld is Zaniac: zij deden mee aan PopSport, maakten een goed plan en stonden uiteindelijk in de finale. Daarna hebben ze een nachtoptreden bij 3FM gedaan en op basis daarvan een paar leuke boekingen gehad."

Morgenmiddag: Stijn Bannier en Meindert Bussink over hun workshops artiest 2.0 en publiciteit & media en Marco Kalnenek over zijn workshop Create Your Own Scene. Allemaal bij PopSport.

Geen opmerkingen: