15 juni 2011

Memphis Maniacs doen het zo

Remco is hoofdboeker voor Dox Records en drummer bij de Memphis Maniacs (ook op Facebook en Twitter). Zijn band staat dit jaar zonder album (of plannen daarvoor...), zonder label, zonder hitje, zonder Serious Talent label, zelfs zonder eigen materiaal (volgens Buma) op Noorderslag, Paaspop, Dauwpop, Concert at Sea, Bevrijdingsfestivals Roermond & Assen, Oerol, Parkpop, de Affaire, Solar, Camping Rotterdam, Dance Valley, Loveland, Valtifest en Festyland. En da's slechts een selectie van de meest klinkende namen naast ± 35 andere shows! Hoe regel je dat?

Remco vertelt: 'Memphis Maniacs ontstond dik 5 jaar geleden. Na de oprichting experimenteerden we heel even met het in dance/rock-versies gieten van Elvis nummers (vandaar de bandnaam), maar al snel werden er nummers uit zeer verschillende genres op, over en door elkaar heen gespeeld. Het doel was om een soort live variant van 2manydjs te creëren, waarbij het resultaat als een ontvlambare show geserveerd wordt, enigszins als reactie op al te veel navelstarende indie bandjes of hoofdknikkende dj's. Een mash-up band dus, maar niet in de 'pure' zin: teksten van het ene nummer op muziek van een ander nummer. Bij ons kan ook een baslijn centraal staan binnen meerdere nummers die gemixt worden [laat me raden: deze?] of worden delen of thema's van diverse nummers afgewisseld om aan het eind samen te komen.

Bestaande nummers dus, jaja. In het begin was het even wennen aan het idee, maar dat veranderde direct na het ervaren van de publieksreactie. De eerste paar jaar hebben wij wel degelijk moeten vechten tegen boze tongen die, soms al te eenvoudig en wellicht ietwat vaderlandsch calvinistisch, hun oordeel klaar hadden als het ging over ons repertoire: 'Ahhh, een coverbandje dus.' Maar dan is een dj die plaatjes draait een coverband, een klassiek orkest dat bekende werken speelt een coverband en vermaarde jazzmusici die een standard spelen ook een coverband. Terwijl dat wel cultureel 'correcte' verschijnselen zijn van artiesten die onze rijke muziekgeschiedenis eren.

Zoals de dj's op
Lowlands mensen laat in de nacht in extase brengen door de grote knallers van hits te draaien waarbij iedereen zijn eigen emotie of herinnering heeft, eren wij de killer tracks van verschillende decennia door ze live in een overrompelende show te gooien waarbij rockclichés niet gemeden worden. 'Die Memphis Maniacs. Alleen maar refreinen', zei Barry Hay onlangs nadat we samen op een festival stonden, bijna alsof-ie dacht aan al die coupletten die hij misschien niet had hoeven schrijven. We boren met de staafmixer een gat in het collectieve muziekgeheugen van het publiek en gooien er dan bij wijze van spreken nog wat pure adrenaline en MDMA bij. Om vervolgens samen met het publiek een poging te doen het beste feestje te bouwen dat ze ooit hebben meegemaakt. De combi van herkenning en verrassing doet het elke keer weer. And it's a fucking riot!
Door de buitenwacht werd er, gecombineerd met het feit dat we bewust bezig zijn met outfits, show en publieksparticipatie, toch vaak gedacht dat het hier om een 'lollige' feestband gaat. Begrijpelijk als je ons nog nooit live hebt meegemaakt. Maar daardoor worden wel eens voorbarige conclusies getrokken. 'Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg' blijft bovendien een typisch Hollandse mentaliteit die ook in de muziekwereld voorkomt. Maar als je in onze schoenen staat en week in week uit publiek volledig maar dan ook volledig uit hun plaat ziet gaan dan besef je dat een heel breed publiek deze formule met open armen ontvangt. Entertainment en muziek hoeven elkaar allerminst uit te sluiten. Integendeel.Ooggetuigen hebben het door, de programmeurs van grote festivals hebben het (mede door een succesvol optreden op Noorderslag) inmiddels ook door en het grote(re) publiek wacht ons deze zomer op. Muziek(media) hebben in het algemeen nog weinig oog voor ons, wellicht ook omdat ze het nog niet met eigen zintuigen hebben ervaren en met het 'Is het nou goed of fout?'-dilemma worstelen. Wij hopen dat we met de performance die we neerzetten dat vraagstuk ontstijgen. Het is aan ons om het deze zomer te bewijzen.

Van de afgelopen 5 jaar hebben we 4 jaar zo'n 60 shows per jaar gedaan, het overgrote merendeel tijdens het festivalseizoen. We hebben tot nu toe herhaaldelijk in bijna alle grote steden gespeeld. Daarnaast zijn we in alle uithoeken van het land geweest, aanvankelijk behalve festivals ook geregeld in surrealistische ontploffende-feesttent-in-the-middle-of–nowhere context. De dorpse feesttent zien we dit jaar nog maar weinig, want er staan de komende (droom)zomer hoofdzakelijk pop- en dancefestivals op het programma, waarbij het geweldig is om te merken dat veelzijdigheid van de speelplekken correspondeert met de formule van en de gedachte achter deze band.

Een self-made bandje van een paar muziekfreaks die hits in een blender gooien, zonder album, zonder label, zonder plannen voor een album, en zonder hitje. Jarenlang overal en nergens keihard aan het rocken en nu gaan oogsten op de mooiste weides van het Nederlandse festivalseizoen. Puur op live-reputatie en hear-say gebaseerd. En als de show op Twitter wordt omschreven als #2manydjs2.0 dan zitten we op de goede weg!

Wanneer mensen vragen of we een album hebben zeg ik altijd met een grijns: 'Nee jôh, releases zijn zo 2002', maar misschien komt er in de toekomst wel een Maniacs mash-up single. Via een populaire viral zouden platenmaatschappijen wellicht wat eerder de auteursrechten willen verlenen en meeprofiteren. Over dat en veel meer wordt momenteel intensief nagedacht. Het is voor dit bandje bijvoorbeeld best moeilijk om 'te Nederlands' te klinken. AC/DC, Eurythmics en Chemical Brothers zijn bekend van Rio tot Tokio, en energie is universeel. De buitenlandplannen worden dus gesmeed en beloven tot nu toe veel goeds. Maar eerst gaan we genieten van de zomer en knallen op ongelooflijk veel toffe plekken!'

Prachtig verhaal, Remco. Love it! Geniet er met volle teugen van deze zomer, en verder!

2 opmerkingen:

Bart Huisman zei

MEMPHIS MANIACS ROCKS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Derek zei

Tof artikel! Alleen de Live footage en 't spel zijn in t Paaspopfilmpje rauwer en vetter :)