25 september 2012

John Coffey doet het zo (6) - Zo verliepen de opnames van album #2Gisteren sprak gitarist Alfred van Luttikhuizen over het schrijven en financieren van het tweede album Bright Companions van zijn band John Coffey, vandaag over het opnemen in Zweden met producer Pelle Gunnerfeldt: 'In oktober 2011 naderde het schrijfproces z’n einde. In deze periode repeteerden we 4 keer per week om alle songs “af” te krijgen. Pelle mengde zich inmiddels ook flink in het preproductieproces. Een erg behulpzame hand die ons bevestigde in nummers, maar ook meer dan eens de vinger op de zere plek legde. Precies hetgeen dat we verlangen van een producer: iemand die de plaat en zelfs ons als band beter wist te maken.


Het opnameproces van Bright Companions heeft in totaal twee-en-een-halve week geduurd. Een chaotisch proces, waar wij als georganiseerde Nederlanders maar moeilijk mee om konden gaan. Pelle is een gitaargenie en qua sound en ideeën heeft hij ons in de studio keihard gepushed (‘You play like a girl!') om het beste uit onszelf te halen. Zowel hij als co-producer Jag hebben vooral qua sound een enorme invloed op de nummers gehad. Eén van de nummers (The Well) heeft Pelle zelfs compleet opnieuw gearrangeerd. Van planning was echter geen enkele sprake en meerdere malen deelde hij mee dat we waarschijnlijk nog wel een keer terug moesten komen. Dat was geen optie voor ons, wat op den duur resulteerde in 20 uur studio per dag:

08.00 - 18.00 gitaren
18.00 - 21.00 bas
21.00 - 01.00 vocals
01.00 - 04.00 backing vocals

Maandagochtend om 05.00 waren we klaar met alle opnames, tegen de middag zaten we in de auto terug naar Nederland.'Morgen over het vinden van een Duits label, Nederlandse boeker, distributeur, fans en het doen van promotie.

Geen opmerkingen: