21 september 2012

Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek (177)

Het is de week van de prachtclips.
  • Maar eerst een mooie keynote op Incubate afgelopen weekend, auteur Simon Reynolds: 'DIY is [...] de nieuwe standaard. We liken, rebloggen, tweeten allemaal. [Is] interactiviteit de nieuwe passiviteit? Het analoge tijdperk kende al een crisis van overproductie. In 1985 heb ik er eens een stuk over geschreven in een fanzine dat ik toen runde. Nu is dat nog veel sterker. Er is een miljoen blogs om alles te verspreiden. Zo is een 'excess of access' ontstaan.' Ik preek hier regelmatig het DIY-evangelie, maar herken wat Reynolds zegt. What's next?
  • Vraagt ook voormalig TuneCore CEO Jeff Price zich af: On the end of the New Music Industry transformation. 'The new system will not be perfect by any stretch. Like it is with any system, there will be great things and bad things. But I strongly suspect that the worst of the new system will not be considered that bad when compared to what was. That is, until the next disruption occurs and it all starts over again.' Boeiend stuk, zowel een korte geschiedschrijving, stand van zaken als blik op de toekomst voor muzikanten. Het nieuwe systeem is inderdaad niet zonder problemen of fouten, maar vast beter dan 52 Ways to screw an artist (4 decennia Warner Bros vs. James Taylor - treurig). Price' afsluitende opsomming over taken, toegevoegde waarde en status van labels en platenmaatschappijen overlapt met de verdeling die ik een jaar of 4 geleden maakte in de serie 180˚ anders (onderaan beginnen met lezen).
  • De grote jongens zijn zelf ook aan de beurt: 'EMI moet onderdelen afstoten voor overname', door Universal. Is vandaag goedgekeurd.
  • *Nieuwe* a balladeer komt eraan op 19 oktober a.s., nieuwe Prince lijkt een *hele oude*. Torre Florim van De Staat doet ook een oudje: The Prodigy's Firestarter. En na The Vaccines en Miike Snow nu ook de volledige nieuwe Band of Horses integraal op 22tracks, opvallende primeur voor een artiestenalbum aldaar. Leuk! Heroism's EP staat op een USB-stick en zit in een pakje sigaretten, alles op Patrice Baumels label is *gratis* op Soundcloud, ook zijn eerste single. Dan die 3 prachtvideo's: allereerst de terugkeer van de Freggels (YES!) in de *nieuwe* clip van Ben Folds Five (wiens nieuwe album een absolute return to form is), clip Frank Ocean en een derde prachtexemplaar:
  • Kijk, in de #1 van deze Radiohead Kippenvel Top 10 kan ik me vinden!
  • En hier moest ik afgelopen week het hardst om grinniken: #Gordongate. NRC schreef net als ik over Gordons optreden voor de VVD op verkiezingsavond, Gordon stuurde een boze brief en columnist Marcel van Roosmalen reageerde heerlijk onder de gordel. Haha!

Geen opmerkingen: