13 september 2012

#NLkiest - een muzikaal drama in 5 bedrijven

Mijn God, wat een uitslag! Als deze verkiezingen iets bewijzen is het dat de muzieksmaak van Nederlandse politici werkelijk beneden alle peil is. Een Top 5 verliezers (na ons kijkers), in volgorde van afschuw:
  1. Onbetwist aan kop: de VVD. Wie het aanwezige publiek 3 kwartier (!) Gordon en z'n matties voorschotelt is een muzikale waterboarder. Saillant: Rutte kwam daarna op onder de klanken van Coldplay's Viva La Vida, dat een gevallen staatsman bezingt. Sowieso bewees gisteravond dat politici slecht luisteren - een nogal verontrustende karaktertrek in die beroepsgroep, lijkt me - en weinig antecedentenonderzoek doen, zie ook het CDA.
  2. Runner-up: 50Plus. Was dit een aflevering van Koefnoen? Een reportage op de Libelle Zomerweek? De 50-jarige bruiloft van je oom en tante in Oldenzaal? Het enige dat ontbrak was de voice-over van het Polygoon-journaal. In een goede bui noem ik dit 'schattig', maar ik geloof niet dat we het bestuur van ons land in handen moeten geven van mensen die hopen of denken dat het eeuwig 1952 is:

  3. Het CDA koos Chumbawamba's Tubthumping. Uitstekende plaat, maar hadden de gristenen deze band gekozen als ze eerst op Wikipedia hadden gekeken? Bizar.
  4. Ook bij D66 werken geen professionele dj's. Het tempo waarin Pechtold binnenwandelde sloot niet aan bij dat van houseklapper Avicii. Het oogde allemaal erg uit de maat, in het pijnlijk houterige ritme van een blanke man van middelbare leeftijd:  5. Hekkesluiter, gisteren een winnaar en vandaag ook: de PvdA. Hun soundtrack kwam van Handsome Poets, die niet eerder zo'n sterke single hadden. Tuurlijk, het is wegwerppop, maar lekkere. En heel leuk dat Samsom c.s. een Nederlandse band voor hun campagnelied kozen:


Zoals Knevel, Van den Brink, Pauw of Witteman nooit meer serieus naar Gerard Jolings visie op landsbestuur moeten luisteren ('Wat denk jij ervan, Geer?'), maakte gisteren pijnlijk duidelijk dat we onze politici niet kunnen vertrouwen met een draaitafel, cd-speler, iPod, laat staan een radiostation.


UPDATE: NRC analyseert ook, De Volkskrant schrijft wel heel brutaal NRC en bovenstaande post over...

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank voor het geweldige verhaal over het muzikale onbenul bij de politieke partijen. Rutte komt op met een song, zwaar in mineur (Abes), en met de veelzeggende tekst:

I used to rule the world
Seas would rise when I gave the word
Now in the morning I sleep alone
Sweep the streets I used to own

I used to roll the dice
Feel the fear in my enemy's eyes
Listen as the crowd would sing
"Now the old king is dead! Long live the king!"

One minute I held the key
Next the walls were closed on me
And I discovered that my castles stand
Upon pillars of salt and pillars of sand

For some reason I can't explain
Once you go there was never
Never an honest word
And that was when I ruled the world

Revolutionaries wait
For my head on a silver plate
Just a puppet on a lonely string
Oh who would ever want to be king?

Anoniem zei

Ook opvallend dat de leider van een liberale partij zich naar het erepodium begeeft terwijl de tekst "Roman Catholic choirs are singing" en "I know Saint Peter will call my name" uit de boxen schalt...

Unknown zei

Dank voor je compliment!

Anoniem zei

Ik denk dat de politieke muziek in het algemeen een links verschijnsel is. Bovendien heb ik Coldplay nooit echt kunnen betrappen op een sterke politieke kleur (ik ben geen fan, dus kan het fout hebben).

Ik denk dan ook vooral dat de organisatie van het feestje het nummer heeft uitgekozen omdat Coldplay lekkere, toegankelijke muziek maakt, zonder daar een politieke boodschap mee uit te willen dragen.

Ik vind het artikel best grappig, maar ik hoop wel dat het niet al te serieus bedoeld is. Gelukkig is het overgrote deel van de hedendaagse popmuziek niet politiek gekleurd, en om de diverse partijleidingen uit te maken voor muzikale onbenullen omdat ze zich niet druk maken over onbedoelde metaforen (zoals in een van de reacties) vind ik getuigen van weinig muzikaliteit.

Anoniem zei

Weekbladen in Nederland stelen van buitenlandse tijdschriften en dito kranten. Nederlandse dagbladen stelen van weekbladen. Nederlandse tv-programma's stelen van dagbladen en radio-programma's. De Wereld Draait Door steelt van Eerste Hulp bij Plaatopnamen, mogelijk ook van NRC en Volkskrant. Weet in elk geval 1 ding zeker: Eerste Hulp bij Plaatopnamen was er het eerste bij om het muzikale onbenul bij de VVD en het CDA te signaleren. Hulde en complimenten. Bloggers Rule!!!!

Arjan zei

He drinks a whisky drink
He drinks a vodka drink
He drinks a lager drink
He drinks a cider drink

Anoniem zei

"Abes"? Zeg maar gewoon As of A-mol hoor... En die is ook niet in mineur. De F is mineur. En t liedje begint dus in Db of Des.

Franc

Erwin zei

Hier nog een leuk stuk over de keuze van partijsongs. Wat minder serieus, wel erg komisch:
http://lbrdr.wordpress.com/2012/09/10/verkiezingsnieuws-politici-roepen-hulp-in-van-bekende-artiesten/#more-381

En leuke post trouwens Niels;)