12 maart 2013

Perfect Amsterdam (according to @ErwinWijman)

Erwin Wijman, een van de vaste leveranciers van Perfects, maakte deze verzameling odes aan Amsterdam. Lastig met dit soort Perfects is om het thema niet belangrijker te maken dan de muziek zelf. Blijft-ie overeind als je 'm aanzet, komt-ie los van het papier? Lang verhaal kort: het is Erwin gelukt; de definitieve verzameling liedjes over Amsterdam. En, want schrijver/journalist, onder het artwork een geweldige bijsluiter door Erwin-zelf.

HIERRR moet je zijn op Spotify,
En HIERRR vind je 1 los nummer, Amsterdam Crown door Dayna Kurtz (onvindbaar op Spotify, maar wel een must). Load 'm down en maak je collectie compleet. :-)

Enjoy! P.S. Volg je perfects.nl al, op Twitter en Facebook? 25 Maart gaan we live!
'Zou Sufjan Stevens niet over alle 50 Amerikaanse staten een plaat maken? Het bleef bij twee, Michigan en Illinois. Mooi. Maar Florida, California, de Dakota’s, New York, ze zijn nog slechts een fiche in het laatje van Sufjan.

Over New York gesproken. Hoeveel liedjes zijn er gemaakt over de stad New York? New York, New York natuurlijk, Autumn in New York, Englishman in New York. Er zijn er wel meer. Maar volgens mij zijn er meer liedjes over Amsterdam gemaakt.

Amsterdam is the place to be – niet alleen volgens Lonely Planet, dat San Francisco ('be sure you wear flowers in your hair') als enige wereldstad boven Amsterdam plaatst als de te bezoeken stad in 2013.
We wisten dat al, van popmuzikanten. Ga naar welk concert ook in Amsterdam, en elke wereldwijze zanger of musicus beaamt dat-ie zo glad is to be here. Toen Shearwater zijn Europese tournee afsloot in De Melkweg kwam zanger Jonathan Meiburg superlatieven tekort voor Amsterdam. Jason Mraz in de Ziggo Dome roemde zijn ‘good time’ in Amsterdam. Altíjd een good time. Shawn Berry, zijn support act, putte zich uit in loftuitingen en hij had zelfs een heel liedje geschreven over Amsterdam.

En als popsterren al geen liedjes over Amsterdam schrijven (zoals Coldplay, Dayna Kurtz, John Cale, Al Stewart, Jacques Brel) of zingen (David Bowie’s Port of Amsterdam) dan passen ze hun eigen liedje wel aan. Of dat van een ander. Zoals Ian McCullough van Echo & The Bunnymen in zijn toegift op het Grauzone Festival in de Melkweg op 1 februari, een cover van Walk on the Wild Side. Waar Lou Reed schreef en zong: ‘A hustle here and a hustle there/New York City’s the place where they said, Hey babe’ gooide McCullough Amsterdam erin. Sluw en slim van de wat-is-ie-96?-jarige Brit. Heel de zaal juichen. Terwijl die maar voor een heel beperkt deel uit Amsterdammers bestaat. Ze komen uit Emmen, Egmond, Edam, natuurlijk Eindhoven. En nog -tig buitenlanden. Allemaal één dankzij Amsterdam, lovebrand dat mensen bindt. Dat krijgen slechts weinig merken voor elkaar. Misschien verder alleen Facebook en LinkedIn. En Twitter misschien.

Daarom deze Perfect Amsterdam. Een ode aan de stad (en aan Paradiso, de Melkweg, Bitterzoet en de Bulldog en wat heb je). Natuurlijk, er is vast een Perfect Noordeloos te maken. Een Perfect Purmerend. Of een Perfect Utrecht. Maar bij Utrecht blijf je wel steken bij Het Goede Doel en Solex en Ingmar Heijtze en een clublied Bij ons in Utreg en nog een Domlied. Maar dan Amsterdam. De allergrootsten schreven en zongen erover.' Check maar:

1. John Cale, Amsterdam
Te vinden op Cale’s eerste solo-lp, Vintage Violence uit 1970. Het liedje, een aanstekelijke ballad, eert de stad en het heilzame effect ervan op de ‘She’: ‘She’s back from Amsterdam and I think the journey did her well’ (en ik hou nog steeds veel van haar, laat Cale weten).

2. Coldplay, Amsterdam
Van A Rush Of Blood To The Head. Wie kent het niet. Tikje temerig, maar toch. ‘Come on, oh my star is fading // And I see no chance of release // And I know I'm dead on the surface // But I am screaming underneath.’ Ik las ergens dat het liedje eigenlijk over Anne Frank gaat. Dat ‘screaming underneath’ en even verderop ‘stuck in this hole’. Dat zegt alles al.

3. Al Stewart, Amsterdam
Bijna zo vrolijk en onbekommerd gezongen als de Year of the Cat bezingt Al Stewart op zijn vroege plaat Orange (1972) een bezoek aan Amsterdam. Hij vindt ons aardig. Hij komt terug! ‘The Dutch people were friendly // You know they put me up and they fed me (…) // I'm going to make it back to Amsterdam.’

4. Dayna Kurtz, Amsterdam Crown
Nummer staat op cd Beautiful Yesterday. Ze kan dat hele fucking Amsterdam kopen voor een appel en een ei, zingt ze. En: het regent. Weten wij. ‘September, whatever Amsterdam in the rain // Walked around for miles // No one here knows my name // Bought a souvenir off the tip of a knife // Could buy this whole fucking town // Never felt so free all my life.’

5. Peter Björn and John, Amsterdam
Zweeds indiebandje. Niet zomaar eentje hoor. Lid Björn Yttling schreef in 2011 mee aan I Follow Rivers, dat steeds opnieuw een hit is. Eerst voor Lykke Li en nu bezorgt het Triggerfinger een plaats op Pinkpop. Mooi nummer wel, dit Amsterdam. ‘From that day on, till I hit the bed // Amsterdam was stuck in my head.’

6. Jacques Brel, Amsterdam
Vooral bekend in de versie van Liesbeth List en nog talloze andere coveraars, onder wie De Dijk en Nick & Simon. Evergreen met ijzersterke tekst. En errug mooi uitgevoerd door comebackkid van 2013 David Bowie. Die vind je verderop op deze Perfect.

7. Kris De Bruyne, Amsterdam
Hit van de Vlaamse zanger uit 1950. Niet al te sterke tekst af en toe (‘Je kan er naar Van Gogh gaan kijken // dat zou je eigenlijk wel eens moeten doen’) maar mooier dan je denkt op het eerste gehoor. En natuurlijk gaat het over liefde en (dus) pijn. ‘Je kan er langs de grachten lopen, haar los in de wind // Je kan er uren slijten, de parken zijn er groen (…) // Je bent er vogelvrij omdat er alles kan zo dichtbij en toch zo ver is // Amsterdam Want daar in Amsterdam ben jij zo ver van mij // toch voel ik Amsterdam zo pijnlijk dicht nabij.’

8. Parov Steler, Lost in Amsterdam
De Australische zanger en DJ Parov Steler weet hoe je mensen een liedje in moet trekken: ‘I met her in Amsterdam, 2000. Brown hair and blue eyes. Ohh my god! Yes! She made me nervous.’

9. Wouter Hamel, Amsterdam
Een ontdekking. Zo mooi. En hoog verlorenliefdesgehalte. Melancholie van licht bevroren boerenkool alom (zou Kopland zeggen). ‘I see the one I used to love again (…) When the night is falling over Amsterdam…’

10. Ramses Shaffy, Mama Mokum
Ik denk dat dit het allermooiste liedje is van de meester van het levenslied Shaffy. Alleen al om deze zin: ‘Als ik bij jou verlies laat je me weer winnen’. Die zin. Die toont in tien woorden wat ware liefde is. Het is bijna Loesje-poster-territory.

10. Katzenjammer, A Bar in Amsterdam
Noorse groep, trad in december 2011 (voor het eerst) in Nederland op, in Paradiso en Het Paard. En ze headlineden Rock Werchter in 2012. Aanstekelijk nummer.

11. Olivier Schories, Amsterdam
Jonge Duitse techno-DJ met actuele Specsaversbril. Treedt op in Amsterdam op 29 april a.s., jawel, tijdens Queensnight 2013 (nog net geen Kingsday) (is er al een reclamebureau dat Kingsnight heet?).

12. Drukwerk, Hee Amsterdam
Tja. Wat is Amsterdam zonder Drukwerk? Dit is mooi hoor. En verderop nog meer feest, met Ik verveel me zo… in Amsterdam-Noord. Noord. He-le-maal hip.

13. Johnny Jordaan, Geef mij maar Amsterdam
Nee, het is geen Bowie of Chris Martin. Maar wel een grootheid, Mokum’s Sinatra. En onmisbaar als je het over liedjes over Amsterdam hebt. André Hazes eat your Met-heel-mijn-hart out!

14. Lange Frans & Baas B, Amsterdam Huilt
‘Amsterdam Huilt, maar de redding is nabij’. Need we say more? LF en BB zeggen ook nauwelijks meer dan dit. Maar dat dan wel heel snel.

15. Herman Emmink, Tulpen uit Amsterdam
Nou ja. Voor de toeristen dan. — Erwin Wijman

6 opmerkingen:

Unknown zei

Als niet spotify gebruiker mis ik de downloads...

Unknown zei

Wat is de conclusie die je daar aan verbindt...? ;-) Voor de prijs van 12 albums per jaar all-you-can-eat, all day long, thuis en onderweg, en *gratis* wegwijs gemaakt dankzij onze Perfects.

Ik zou het wel weten...

Unknown zei

En vanaf 25 maart Perfects.nl, volledig legaal want ook Spotify-only (+ Deezer, Sound- en Mixcloud). Geloof me, dat wil je niet missen.

Kris zei

Mooie lijst. Straks zeker eens beluisteren. Alleen, waar is de Osdorp Posse - en een ietsiepietsie Johnny Jordaan ;-)?

Kris zei

Oeps, iets te snel gekeken. Alleen de OP dus. :-)

vanhooft zei

Katzenjammer was in 2009 op Eurosonic te bewonderen. Maar dat is een detail voor de miereneukers en muggenzifters onder ons. Voor de rest is ie weer fijn!