7 januari 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (Noorderslag-special)

 • De Plato-keten en Concerto organiseren dit jaar op Noorderslag een bere-interessant seminar voor lezers van dit blog. Uitgangspunt is muzikanten te helpen hun album niet alleen uit te brengen, maar ook nog eens goed in de markt te zetten. Want het releasen van een album in eigen beheer valt al bepaald niet mee, maar het is helemaal lastig voor beginnende bands om te zorgen dat hun CD ook daadwerkelijk in de winkel ligt. Hoe lever je je CD aan een winkel? Hoe pak je de promotie aan en benader je platenmaatschappijen? Welke mogelijkheden biedt internet? Op zaterdag 17 januari a.s. tonen Concerto en Plato de valkuilen en zorgen dat je er niet in valt. Klik hier en dan in de linkerkolom op 'Eurosonic/Noorderslag' voor meer details. Aanrader lijkt me!
 • Zelf neem ik het op tegen Bart Cools van EMI in een prikkelend 3VOOR12-panel op vrijdag en laat m'n licht schijnen over verpakkingen op zaterdag: (ik vraag me alleen af hoe dat malle CV terecht is gekomen bij dat laatste panel...)
 • Ook boeiend én erg leuk:
 • Hier het complete blokkenschema van alle seminars op Eurosonic/Noorderslag. En hier het schema van alle optredende bands op donderdag, vrijdag en zaterdag, zodat je je looproute vast kunt plannen. Tips? Laat ze achter in de reacties! Belgïe is dit jaar focusland op Eurosonic; daarover later meer op dit blog.
 • De alhier regelmatig besproken on-line promotie van Silence Is Sexy is genomineerd voor een Interactive Award. Deze wordt uitgereikt op Noorderslag. De €5.000 die de band daarmee kan winnen garandeert een nieuw album en kunnen ze beter gebruiken dan Bløf en de andere genomineerden. Geef SIS daarom hier 5 sterren. Kleine moeite, groot plezier. Doen dus!
 • Nine Inch Nails' Trent Reznor doet uit-ste-ken-de zaken door zijn muziek ook, maar niet uitsluitend, gratis weg te geven: 2 Grammy's, enorm goed beluisterd op Last.fm, op #1 in Billboard's Electronic charts en schijnbaar $1,6 miljoen winst (via Jim).
 • Plato gaat vandaag open (jippie!),
 • Bob is on a roll (wauw!),
 • Kypski (van C-Mon) maakte een dikke mixtape,
 • DJ Sandeman ook (HIERRR),
 • En Kyteman is morgennacht te gast op 3FM!
 • Tot slot: BUMA/STEMRA is vorig jaar een pilot gestart waarbij aangesloten auteurs en componisten onder bepaalde voorwaarden hun songs onder Creative Commons-licentie beschikbaar kunnen stellen. Ze leggen het ook uit in een filmpje:


  Heel handig als je vindt dat mensen gemakkelijker kennis moeten kunnen maken met jouw muziek en daarom besluit tracks gratis on-line te zetten voor niet-commerciële exploitatie. Meer muziekliefhebbers leren je muziek kennen, maar tegelijkertijd ontvang je via BUMA/STEMRA de gebruikelijke inkomsten voor je auteursrechten. Die pilot kan nog wel wat deelnemers gebruiken en ik vind dat initiatieven als deze gesteund en getest moeten worden. Anders komen we nooit verder. Ben je dus aangesloten bij BUMA/STEMRA en geloof je tegelijkertijd in legale, gratis verspreiding van je muziek op bepaalde voorwaarden, meld je dan aan.

8 opmerkingen:

Jim Offerman zei

Die $1,6 miljoen voor NIN was geen omzet, maar winst en dat betrof slechts de eerste week...

Respect.

Unknown zei

Ik zou me kunnen voorstellen dat ze bij Last.fm een onderscheid hebben gemaakt in territoria. Zo is NIN in de US heilig, maar daarbuiten al wat minder. Omgekeerde geldt waarschijnlijk voor Oasis en Last Shadow Puppets...

Bram de Wijs zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bram de Wijs zei

Hier staat ie toch in de jaarlijst?
http://www.last.fm/bestof/2008/album/4

Anoniem zei

tips: uiteraard Kyteman, Boemklatsch, theFringe, en Nobody Beats The Drum (puddingfabriek op vrijdag; 22.30, gratis wodka-pudding-shots ;D)
maar ook:
zaterdagmiddag de (voorlopig) laatste bonne aparte show, en Eklin (voorheen Adept) @ kunst in de kop. Hier gratis bier.

Anoniem zei

Yes! nog een klein weekje! Here we come!

Tips:

15 januari om 20:00 in de Simplon
O.A. Huoratron, ZzZ, Jackson and his computerband en Jon Hopkins!
Veelbelovende Vice party. Goede acts en gesponsord door Jack Daniels!

15 januari 01:15 in de Vera!
Triggerfinger!

ook 15 januari: Zeigesit. Cheesy pianopartijen en zwoel voortkabbelende electro (bron: website noorderslag)

16 januari om 22:00 in de Puddingfabriek.
The Subs, Shameboy en Yuksek.

Qua seminars voor de 1ste donderdag:
Nieuwe digitale licenties: 13:00

popmuziek is meer dan alleen cultuurbeleid; 13.45

Presentatie Resultaten Grote poppodium Onderzoek 15:00 - 16:00

Anoniem zei

Dat malle cv stukje doet me toch denken aan ene marcel albers ;-)

Gert-Jaap zei

Tips?
http://www.revu.nl/12863.Voorbeschouwing_Eurosonic_en_Noorderslag_2009