22 januari 2009

Silence Is Sexy doet het zo (3)

Afgelopen weekend won Silence Is Sexy de Interactive Award 2009 en daarmee €5.000. Op dit blog heeft gitarist Pim van de Werken al eerder een kijkje in de keuken van SIS's online activiteiten gegeven (namelijk hier). Hoog tijd om hem te vragen naar de resultaten en ervaringen van hun acties rond 'This Ain't Hollywood'. Onder het lezen van Pims verhaal kun je het album beluisteren via Bandcamp:"Toen we hieraan begonnen hadden we geen idee wat het op zou gaan leveren. We wisten wel ongeveer wat er gebeurt als je [na het winnen van De Grote Prijs] je debuutalbum op een klein indie-label uitbrengt: je verkoopt zo'n 1.000 plaatjes, doet her en der wat optredens en aan het eind van de rit heb je een leuk startbedrag voor het opnemen van je volgende plaat. Kortom, weinig reden om het niet eens helemaal anders te proberen! En daarbij geldt: niemand gaat je helpen.

Het is natuurlijk vrij absurd dat je €8.000 in een plaat stopt die vervolgens door 1.000 mensen gehoord wordt. Daarom stelden we ons bij dit album als doel dat zoveel mogelijk mensen ons moesten horen. Dat betekent dus ook dat iedereen je plaat kan downloaden als men dat wil. Het probleem hierbij was altijd dat
BitTorrent-technologie in de praktijk alleen maar goed werkt bij relatief populaire releases. Ik zou niet graag alle muzikanten de kost geven die hun computer dag en nacht aan laten staan om hun eigen muziek te seeden...

Er is goed nieuws voor deze muzikanten en hun energie-rekening:
Mininova heeft sinds afgelopen jaar de Content Distribution-service waarbij ze zorgen dat je muziek altijd snel te downloaden is via BitTorrent. Toen ik daarmee bezig was, bleek dat Mininova evenals Silence Is Sexy in het pittoreske Utrecht huist ['t is maar wat je 'pittoresk' noemt. Check dat kantoor op de contactpagina]. Een afspraak was snel gemaakt en deze sympathieke gasten vonden het een goed idee om de release van ons album aan te grijpen om hun Content Distribution service onder de aandacht te brengen. Mininova gooide er een blogpost tegenaan die een maand lang prominent als link op hun frontpage bleef staan. Zo hebben 45 miljoen bezoekers (regelmatig) de regel 'Silence is Sexy joins Mininova, distributing their new album for free' op hun scherm gehad. Daarnaast ging er een gezamelijk persbericht de deur uit. Mininova stuurde deze naar de algemene pers en zelf benaderden we de muziekpers. Enkele resultaten daarvan zie je hier, hier en hier."

Tot zover de opzet van SIS's samenwerking met Mininova en de eerste resultaten. Pim vertelt morgen verder. Kijk ondertussen hier hoe Groove Armada de mogelijkheden van internet, vriendengroepen, file sharing, social communities en gratis rum benut. Inspirerend!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind de acties van Pim altijd erg leuk en geniet van de slimmigheidjes. Met the Gasoline Brothers zaten we ten tijde van het debuut in hetzelfde schuitje - met een gezonde dosis guerillamarketing kwamen we uiteindelijk best een end qua promotie.

Probleem blijft echter wel dat je als 'kleine' band in enige mate bent overgeleverd aan de goodwill van journalisten. Al is de actie nog zo leuk, als geen hond erover schrijft blijft het fröbelen in het poppenhoekje.

In dat opzicht is Silence is Sexy een mooi ijkpunt, want welke band wil deze torrentactie nu niet overtreffen met iets heel innovatiefs?

Unknown zei

Dank u! Het klopt dat je afhankelijk bent van de goodwill van journalisten. 3voor12 landelijk schreef bijvoorbeeld niets over de Mininova actie. Het punt is: ga je dan bij de pakken neer zitten of motiveert het je juist (zie het verhaal achter de 'niemand gaat je helpen' link).

Maar lees ik het goed tussen de regels door: gaat de nieuwe Gasoline Brothers plaat de torrentactie overtreffen? ;-)

Anoniem zei

Pim, ik ben hard aan het broeden op iets origineels. Maar eerst die plaat maar eens afmaken he ;-)

Verder is 3voor12/landelijk notoriously lastig enthousiast te maken als je band niet Gem of Voicst heet. Nou ja, u weet wel.

Overigens heb ik geen hobby aan het bij de pakken neerzitten. Maar ik herinner me het concept achter de Coverclub (nog steeds een gouden idee trouwens, dank u ;-)), waarvan ik als leek zou denken dat niet nader te noemen landelijke muzieksites daar iets heel leuks mee zouden kunnen doen.

Per slot van rekening waren coverwedstrijden in de jaren '80 en '90 bij Fons en Lotje altijd een broedplaats van talent...

Anoniem zei

Interessant verhaal!

Enig idee hoevaak de torrent van de plaat totaal ongeveer is gedownload?

Unknown zei

Geduld, Robin, komt allemaal langs in deze serie! :-)

Anoniem zei

Ik heb net de Content Distribution service van Mininova getest, en ik moet zeggen dat het extreem goed en makkelijk werkt!

Je vult een formulier in met wat informatie over wat je wil gaan uploaden, en binnen 5 minuten was mijn aanvraag 'approved' en kon ik aan de slag.

De desbetreffende Torrent vind je hier: http://www.mininova.org/tor/2208732

*spam alert* ;)
Misschien een leuke voetnoot bij de Torrent, het volledige album is geschreven door Laurens (toetsenist van Destine) en mij en ieder liedje is vervolgens ingezongen door een verschillende zanger(es) uit onze muzikale vriendenkring! Zo hoor je onder andere mede EHPO-volgers Bram (labelbaas Stuckinaday, drummer Only Seven Left) en Robin (Destine) voorbijkomen.
*einde spam*

Relevanter voor dit blog:
Het volledige album gaven we (en geven we tot op de dag van vandaag nog steeds) ook gratis weg via de website van Intheshade. Erg dom van mezelf: ik heb geen tracker geplaatst die bij houdt hoeveel het album vlak na zijn release is gedownload. Feit is wel dat er ongeveer 250 man op de albumrelease af kwam.