18 augustus 2009

The Gasoline Brothers doen het zo (4)

Het steeds leuker wordende verhaal rond The Gasoline Brothers en hun tweede album volgt EHPO dit jaar met grote belangstelling: hoe je letterlijk met eigen handen van niets iets maakt, nuttig om te zien voor lezers van dit blog. Leuk dus dat drummer Leon vandaag opnieuw een aantal van hun ideeën en ervaringen voor ons uit de doeken doet.

Ik ken de twijfels van vele, vele mensen over Twitter ('Wat een kolder, al die persoonlijke onzin op internet!'), maar meer en meer vallen de keiharde resultaten niet te ontkennen. Zie ook mijn post van gisteren. Het verhaal van vandaag onderstreept dat opnieuw: Twitter als marktplaats, enquêtepanel en vraagbaak ineen. Nu deel 1, vanmiddag de rest.

Leon: "Je kondigt een datum aan voor de releaseshow van je tweede plaat en wat blijkt? De eerste 3 reacties zijn van fans en vrienden die op de betreffende datum in Namibië, Hamburg of New York zitten. Dat is best jammer, want als band moet je het van bereik hebben (zoveel mogelijk mensen moeten je liedjes horen) en als je al meteen van 3 fans hoort dat ze niet naar je show kunnen komen, is dat eigenlijk best veel. Niet als je Kane heet, wel voor The Gasoline Brothers.

Het idee om een livestream van het optreden uit te zenden, was snel bedacht. En een goeie cameraman konden we ook nog wel in onze vriendenkring vinden. Maar ja, livestreamen met een beetje fatsoenlijke kwaliteit in beeld en geluid, dat is toch heel duur? Op dat moment leek het logisch om Twitter in te zetten als vraagbaak. Het was ons al eerder gelukt om via Twitter de halve hardfietsende wereldpopulatie te bereiken, dus een vraag over een liveoptreden via een webcast streamen, dat moest toch makkelijk kunnen. En jawel, dat was ook zo. In mijn Twitternetwerk zit iemand die bij een hostingbedrijf werkt. Althans, dat ontdekte ik die dag. Hij wilde wel voor ons uitzoeken hoe het zat met streamen, uplinks, hosting en meer van die zaken waar een gemiddeld bandje geen verstand van heeft. Binnen no time was het geregeld. Die livestream kwam er wel.

Overigens vroegen veel mensen zich af (via Twitter en Facebook natuurlijk) of het wel verstandig is om een livestream uit te zenden van je releaseshow. Want komen er dan nog wel mensen naar Ekko? Maar wacht even… het gaat toch juist om bereik? Niels Aalberts, de man achter dit blog, verwoordde het heel fraai: ‘Er passen meer mensen thuis achter de PC dan er in Ekko gaan.’ Zo, klaar!"

Vanmiddag rond 14u het vervolg.

Geen opmerkingen: