31 augustus 2009

Beep! Beep! doet het zo (1)

Boudewijn runt Beep! Beep! Back Up The Truck, een Utrechts label dat de muziek van hun bands primair via internet verspreidt. Digitale bestanden, CD's en vinyl, gratis of betaald, merchandise en boekingen: bij Beep! Beep! is de keuze groot. Vorige week prijkte het nieuwe album Reverence for Fallen Trees (<= directe download, absolute prachtplaat!) van The Black Atlantic op de frontpage van torrentsite Mininova. Boudewijn vertelt hoe die samenwerking tot stand kwam, wat de gedachte achter Beep! Beep! en zijn visie op internet is. Dat hij diep teleurgesteld is over het vonnis in de rechtszaak van BREIN vs. Mininova spreekt vanzelf. Voor EHPO focust hij op de toekomst en positieve resultaten.

"Bij de oprichting van ons label in mei 2008 besloten we al onze releases niet alleen uit te brengen op CD of vinyl, maar ook gratis te verspreiden via onze website. Ik veronderstel dat de meeste lezers van dit blog het nut inzien van gratis digitale distributie, maar mocht je nog niet overtuigd zijn dan kun je hier lezen waarom wij dit doen."

Ondanks de keuze voor Creative Commons-licenties en het gratis aanbieden van digitale albums was Beep! Beep! aanvankelijk terughoudend in het gebruik van torrents: "Belangrijkste reden was dat we downloaders liever op onze eigen site zagen - waar ze gemakkelijk kennis kunnen maken met onze andere artiesten - dan op een externe torrentsite." Eind vorig jaar verklaarde gastblogger Fulco Polderman in deze 4-delige serie dat om diezelfde reden je eigen bandsite belangrijker is dan welke community ook. Music Think Thank zegt deze week hetzelfde.

Boudewijn stelde zijn mening over torrents echter enigszins bij; inmiddels staat Beep! Beep!'s volledige catalogus ook op torrents. Hij noemt daarvoor 4 redenen: "Het is een kans een nieuw publiek te bereiken. En met oog op de toekomst scheelt het ons een hoop bandbreedte (lees: geld). Ook kan in principe iedereen onze albums uploaden als torrent; dan doen wij het liever zelf met de juiste informatie erbij. Tot slot heeft een torrentsite slagkracht en kan daarom een interessante partner zijn. Een nadeel is dat op torrentsites het bestaan van fysiek product (CD's, vinyl) genegeerd wordt. Het is fijn wanneer mensen onze muziek downloaden, maar we zijn nooit te beroerd ze eraan te herinneren dat het fysieke schijfje met die mooie hoes ook de aanschaf waard is."

Morgen vertelt Boudewijn verder over de integratie van Beep! Beep!'s webshop op torrentsites (dat noem ik creatief je fans en doelgroep opzoeken!), promotie voor zijn label en bands en de resultaten van zijn acties met Mininova.

1 opmerking:

Silence is Sexy zei

Goed idee, torrents omarmen en Mininova benaderen! Hoe kom je daar op vraag je je dan af ;-)

Iedereen met een matige tot sterke voorliefde voor Sigur Ros moet trouwens echt die Black Atlantic plaat downloaden. Want die is heel erg mooi!