27 augustus 2009

Twitter vs. Copyright

Een waargebeurd verhaal én boeiende case tegelijk. Joost Twittert:

NRC.next neemt over:

Joost reageert:

En NRC.next antwoordt uitgebreid, notabene door een prominente Twitteraar:

Tof, en een uiterst boeiende discussie. Zoals Joost zelf zegt: "Een leuk voorbeeld van crossmediaal communiceren. Via TV naar Twitter naar krant naar mail naar krant en nu weer naar blog en snel weer naar Twitter. Daarmee is het een kenmerk van de netwerksamenleving, waar voortdurend kennis aan kennis wordt toegevoegd." In dat kader raadt hij ook dit boek aan. Je Tweets onder een Creative Commons-licentie laten vallen doe je hier (via Lykle).

Hoe denk jíj hierover? En hoe vind jij dat in deze met (auteurs-)rechten moet worden omgegaan? Reageer!

9 opmerkingen:

Silence is Sexy zei

In het NRC-artikel gaat het over een Creative Commons-licentie op je tweets. Dat lijkt me een uitstekend idee, maar zover ik kan zien is er geen optie in Twitter om dat makkelijk te regelen. Zie ik iets over het hoofd?

Lucas Verweij zei

Wat je op een blog schrijft, of op een microblog, zoals twitter is gewoon geheel openbaar. Dat is ook de lol ervan, wat ik op een blog en twitter schrijf is voor de hele wereld bedoeld, net als NRC.
Ik vond de vraag van Joost vrij naief eerlijk gezegd.

Lykle zei

Sinds begin 2009 kun je je tweets onder een CC-licentie zetten. Lees er hier meer over: http://creativecommons.nl/2009/02/27/cc-licentie-voor-je-twitter-feed/

joost zei

Hee Lucas, iets openbaren is volgens mij toch echt iets anders dan zomaar de rechten vrijgeven voor commercieel gebruik. Iedereen mag mijn tweets lezen. Gebruiken is iets anders. Ik vind NRC Next net naïef in deze zaak.

erwin blom zei

Als je in het openbaar uitspraken doet, kunnen mensen die horen. Dat weet je. Dan moet je niet raar opkijken als een ander dat doorvertelt. Dat is wat er wat mij betreft hier aan de hand is. Verder is het auteursrecht een hopeloos verouderd recht dat ook nog eens niet houdbaar is.

Nils Breunese zei

En die scan van dat krantenstukje hier, mag dat eigenlijk wel?

Unknown zei

We bestrijden 'ze' met hun eigen middelen, Nils ;-)

On-topic: ik geloof dat ik uiteindelijk in grote lijnen Erwins statement volg.

Marco Raaphorst zei

identi.ca!

twitter met een cc licentie

en decentraal systeem

alec zei

Als je tweets publiekelijk toegankelijk zijn valt het overnemen van de tweet door de Next gewoon onder vrije nieuwsgaring. Zodra ze er t-shirts mee gaan bedrukken en gaan aanbieden in de online store wordt het een ander verhaal.