6 oktober 2010

Ping, een maand later

Begin september introduceerde Apple Ping, een social network gebaseerd op/rond hun iTunes Store. Erwin Blom taalt er niet naar en ik kan hem geen ongelijk geven. Maar zoveel mensen, zoveel meningen. Kevin Moens, webmaster van soulwax.com en 2ManyDJs.com probeerde het uit voor de sites die hij beheert en deelt zijn ervaringen:

"De introductie van Apple's eigen sociale muzieknetwerk ging niet zonder de nodige kritiek. Als webmaster van Soulwax en 2manydjs zag ik hier wel een mooie kans liggen. Band enthousiast, manager enthousiast en meteen een go! Maar dan: aanmelden als band kan niet, Apple hanteert een 'invitation only' beleid. U2 en Lady GaGa hadden die uitnodiging al snel in de bus, maar aan PIAS had Steve Jobs nog niet gedacht. Daarom zelf naar Cupertino gebeld. De manager van Soulwax is ook de manager van Massive Attack en dus bleek Apple geïnteresseerd. De uitnodiging kwam bij mij binnen en ik had opeens een rechtstreeks lijntje met de Ping-redactie in California.

Een dag na de lancering stond Soulwax als één van de weinige Europese acts in de lijst van Ping-artiesten, tussen Shakira en Taylor Swift:David en Stephen Dewaele, aka 2manydjs, zijn ware muziekfreaks die Leo Blokhuis in een popquiz zeker aan kunnen. Als opwarmertje tot de lancering van hun eigen Radio Soulwax besloten de broers om dagelijks een bijzondere, obscure of gekke track uit de iTunes Store aan te raden in Ping. Ik kreeg een lijst met de meest uiteenlopende tracks, voorzien van anekdotes of verborgen verhalen achter de track. Helaas bleken de restricties van de iTunes Store tegen te werken. Al bij de eerste post bleek het repertoire van Udo Lindenberg niet buiten Europa beschikbaar, met als gevolg dat de post niet zichtbaar was bij onze Amerikaanse followers. Heel vervelend, maar nadat ik dit aankaarte bij mijn contact in Cupertino paste Apple dit aan: posts zijn wel zichtbaar, je kan een preview luisteren, maar niet kopen. Toch bijzonder dat ik vanuit mijn werkkamer in Utrecht hier opeens invloed op had...

We zijn nu een maand verder en de broers posten dagelijks een
track of the day in Ping voor bijna 13.000 followers. Er nog een hoop werk aan de winkel: zo mag je van Apple geen externe links buiten iTunes posten (dus ook niet naar je eigen bandsite, Facebook, Twitter etc). Foto's uploaden kan wel (gek genoeg geen .gif-plaatjes), maar elke post met een foto moet eerst de goedkeuring van Apple krijgen. In de praktijk duurt het slechts een paar minuten, maar toch opmerkelijk.

De Dewaeles zien Ping als een extraatje om hun ruime muziekkennis te delen; dagelijks 1 track posten is een kleine moeite. Helaas staan er een boel grote bands met een profiel die nog niet verder geraakt zijn dan
'We're on Ping!'..."

Zelf ook op Ping? How To Create An Independent Musician Profile. Dank voor het delen van je ervaringen, Kevin. Hij zoekt nog een baan overigens en is een ter zake kundige, hardwerkende collega die je niet kunt laten lopen! Kijk maar.

2 opmerkingen:

Marinus zei

Superleuk stuk! Interessant. Verder is Ping niet boeiend.

Mars zei

Kwam net nog een artikel egen waarom het voor alle muziekanten goed zou zijn om Ping te gebruiken: http://bit.ly/d7yaxw.