18 april 2011

De Zwitserse Week op EHPO: was het wat?

Dit was het idee. De afgelopen 7 dagen kon u het resultaat lezen. Beviel het? Roep maar in de reacties.

16 opmerkingen:

Bram zei

Saaaaaaaai!!

Anoniem zei

Idd saai, maar vond die blog over myspace ook niet sterk. Laat je dit blog `eerste hulp bij plaatopnamen´ of wordt het steeds meer `Niels Aalberts blog´?

Als je het hebt over de kracht van kennisdeling, dan heb je het immers niet over meningen. De titel EHPO suggereerd dat je er adviezen kunt krijgen, maar dat je er zelf mee mag doen wat je wilt.

Zoek daarom de balans. Neutraliteit mag misschien saai zijn, het geeft bezoekers wel de ruimte om kennis op hun eigen manier interpreteren zodat ze het in hun eigen situatie kunnen toepassen. Meningen brengen wat teweeg, maar hoeven niet per se te leiden tot resultaat.

(Ik denk namelijk dat naar aanleiding van jouw oproep tot het boycotten van Myspace, niemand zijn myspace acount heeft opgezegd. Believers van EHPO hadden er al geen meer en mensen uit het "andere kamp" voelden zich door de toon gedwongen dit te doen ipv verleidt. Ik geloof daarom ook niet dat veel mensen dit dan ook hebben gedaan.)

Unknown zei

nahh, ik ben blij de zwitserse week voorbij is.

een beetje chargeren mag van mij wel. ik ga er van uit dat de meeste lezers wijs genoeg zijn om er iets mee te kunnen. en als je de plank een keer misslaat is dat ook geen ramp. bovendien zijn de discussies die volgen meestal ook de moeite waard. nou viel de zwitserse aanpak nog niet eens tegen, maar ik heb toch liever wat sappiger materiaal.

Unknown zei

@Anoniem: je had m'n timeline op Twitter moeten zien n.a.v. die MySpace-post. Was voor velen een eye opener en voor enkelen absoluut een call for action. Daarbij laat ik in het midden of ik dat positief of negatief vind (dat weet ik nl. niet zo...).

Verder zijn 'EHPO' en 'Niels Aalberts' min of meer 1 en denk ik dat de meeste bezoekers en volgers dat (inmiddels) ook weten.

Keije zei

nee, ik wil de 'oude' blogstijl! Veel inspirerender, prikken mag! Dat het af en toe pijn doet, doet ook genezen :-)

Martin Verhorst zei

Er was eens een stad, en die stad had een Burgemeester. Zoals elke stad had ook deze stad mooie en minder mooie punten. Waar de burgemeester echter meer dan zat van was, waren de vernielingen van een aantal voetbalsupporters. Elk weekend kostte het de stad heel veel geld om de hooligans in toom te houden met zijn bescheiden politiemacht. Het nabijgelegen winkelcentrum en toevallige passanten moesten door de vriendelijke maar slagvaardige dienders beschermd worden.

Op een ochtend stond de burgemeester op, sloeg zijn krant open en zag dat er weer ongeregeldheden waren geweest in zijn stad. Nu was de maat vol!

Hij stelde toen rigoreus voor om elke hooligan die zich schuldig maakt aan vernieling, bedreiging of mishandeling stuk voor stuk dood te schieten. Een aantal mensen in zijn staff was het hier mee eens, ook een groep inwoners zag hier wel wat in. Maar een hoop inwoners niet, en een deel hiervan liet dat dan ook weten door aan de burgermeester brieven te schrijven. De burgemeester wilde niet zo veel horen van de tegenspraak. “Dan verhuis je maar naar een andere stad”, beet hij hen toe. "Dit is hoe ik het in mijn stad oplos!"


Maar toen er zich een groep tegenstanders op het dorpsplein had verzameld om, met een petitie en een manifest waarop ideeen stonden met betrekking tot stadionverbod, geldboetes, reguleren van publieksstromen,huisarrest en lik-op-stukbeleid om de problemen een halt toe te roepen, te protesteren tegen de aangekondigde maatregel, sloegen de stoppen door bij de burgemeester, en bedacht hij een experiment.

“Ok!”, sprak hij met veel bombarie zijn tegenstanders toe:”Ik ga een maand lang niets doen aan de vernielingen. Er zal geen politie ingezet worden tijdens de wedstrijden, jullie zoeken het maar uit. Kijken hoe DAT bevalt!”

Al na het eerste weekend lagen natuurlijk alle ruiten van de leegeplunderde winkels rondom het stadion eruit, auto’s werden vernield en mensen werden fysiek en mentaal lastig gevallen en mishandeld. De stad was een grote chaos.De volgende week werden de eerste Hooligans geexecuteerd

Unknown zei

Prachtig stuk, Martin. Prima verwoord hoe het EHPO-beleid wordt terugdraaid naar hoe het was: iedereen mag zeggen wat-ie vindt, vlijmscherp, subtiel of ergens daar tussenin, zolang hij/zij het maar onderbouwt en beargumenteert. Kennis, persoonlijke visie en ervaring delen staan voorop, een beetje onderhoudend opgeschreven is mooi meegenomen. En dat geldt, net als voorheen, ook voor de burgemeester: EHPO is weer niet-neutraal and proud of it! We hebben het anderhalve week over de toon gehad, kan het nu weer over de inhoud gaan.

N.B. Je kunt een aardig stukje schrijven zie ik. Dat vermoedde ik al. Mijn uitnodiging voor 'EMI doet het zó' (een serie wellicht?) of jouw visie waarom MySpace nog prima dienst doet staat nog steeds.

Ward Mevis zei

reactie op Zwitserse week via mijn Twitter: www.twitter.com/dyrr_

Niks neutrale toon. Daar heeft de wereld al genoeg van. Uitgesproken en met subjectiviteit doordrenkte meningen zijn veel interessanter om een discussie te creëren. Wat toch de kern is van je/een blog. Alleen nooit t oor sluiten voor andere opvattingen/ideeën.

Neutraliteit is voor politiek!

Jan P zei

Ik heb goed gelachen met je idee van een Zwitserse week. Vond het leuk, goed gevonden en was waarschijnlijk voor jou ook even een verademing... Maar nu: back to business! Je bent independent, dus dan hoef je je niet in te houden. Je geeft je eigen mening, en pretendeert niet objectief te zijn. Wat polemiek af en toe, daar is absoluut niets mis mee. Muziek (en de muziekbusiness) is nu eenmaal iets waar heel veel mensen een mening over (denken te) hebben. De jouwe is er één van. Sommigen zullen het niet met je eens zijn, anderen dan weer wel, zo gaat dat nu eenmaal met meningen. Feit is wel dat jouw blog tot nadenken stemt, dat je er effectief dingen van kunt leren, dat het muzikanten soms wakker schudt. En dat is nodig. Ik kijk dus opnieuw uit naar je ongezouten mening over what's hot en what's not in muziekland. Boeiend.

Martin Verhorst zei

Ik heb geen visie over waarom myspace nog prima dienst doet. En ik heb dat ook nooit beweerd, maar dat lijk jij maar niet te willen horen. Zoals je ook maar niet schijnt te willen horen dat NIEMAND van je verwacht dat je neutraal zou zijn. Werkelijk niemand!

Jochen De Vos zei

Gisteren liet ik al via een tweet richting Niels weten dat ik alles behalve gediend was met de Zwitserse week. Het bericht ging als volgt: 'De diepgang van een tuinvijvertje aan een rijwoning in Poelkapelle. Al een geluk is @ehpo's Zwitserse week nu passé.'

Het komt er gewoon op neer dat voorbije week overeenkwam met het plaatsen van krantenberichten. Of erger nog: het was als een krant zonder politieke mening, maar zelf weten dat deze er wel is. En om dit alles samen te vatten bestaat er één woord: schijnheiligheid. En hiermee wil ik niet zeggen dat de berichten die geplaatst werden niet interessant waren.

Het gaat er - als ik de doeleinden van 'Eerste Hulp Bij Plaatopnemen' bij het rechte eind heb - niet alleen om neutraliteit. Het is adviseren in de breedste zin van het woord. Dus ook subjectiviteit kan. Het gaat er maar om dat je alles kan onderbouwen en beargumenteren. En als je subjectief bent, heb je een voorkeur boven iets anders. En in 'journalistiek' betekent dat het ene 'afbreken' en het andere 'ophemelen'. Als jij dan die mening deelt, gebruik je het. Indien dit niet zo is, laat je het links liggen.

En iedereen (die regelmatig deze website bezoekt) weet dat EHPO voor het grootste deel overeenkomt met de denkwereld van Niels. Hij deelt wat een ander kan gebruiken of leren. Hij deelt wat hij zelf heeft geleerd. En volgens mij is dat nog altijd de bedoeling van een Blog(spot).

Unknown zei

Dank voor alle reacties.

@Martin: er is niks dat ik per se wil horen buiten jouw persoonlijke ervaringen, ideeën en visie. Is het niet op MySpace (prima), dan op andere zaken die lezers van EHPO zouden kunnen interesseren.

Je neemt de tijd voor het schrijven van een parabel over een burgemeester en hooligans, ruim de tijd om hier in de reacties en op Twitter te laten horen dat je het niet met me eens bent (met de toon en/of inhoud - daar wil ik vanaf zijn), maar inmiddels is duidelijk dat we daar allebei niks mee opschieten. Jij blijft je ergeren (of niet - ook prima), ik pas de toon en inhoud niet ingrijpend aan, zeker niet na afgelopen week en de reacties alhier. Jouw visie, cases of ideeën zouden daar een mooie aanvulling op kunnen zijn, al was het maar als gezond tegenwicht tegen mijn dogma's. Deel die. Dat lijkt me stukken zinvoller en relevanter, voor iedereen.

Ik hoor wel of je hier zin in hebt. En maak je niet druk: niks schrijven is ook goed, maar vergelijkingen met executies en aanhoudend doorzagen over toon en inhoud met de CAPS LOCK aan lijkt me zonde van ieders tijd.

Martin Verhorst zei

"ik pas de toon en inhoud niet ingrijpend aan, zeker niet na afgelopen week en de reacties alhier"

Mijn god. Je snapt het echt niet. Ik dacht echt dat je een spelletje aan het spelen was, maar je begrijpt het werkelijk niet.
En mijn parabel gaat dus volledig langs je heen.
Als je de nadruk alleen kan leggen op de "vergelijking met executies" en begint over "doorzagen met capslock aan" (1 woord, tel je mee?) dan kan ik niets anders dan concluderen dat jij de afgelopen weken echt helemaal niets begrepen hebt van wat ik geschreven heb.

Goed, net als jij ben ik ook klaar met deze discussie, dus ik richt me weer op mijn werk (ik doe dat zó) en wat je blog betreft, ik verheug me op de stukken die kritisch en uitdagend maar redelijk en genuanceerd geschreven zijn. (that's all i'm asking)

Heel veel succes. Ik kijk uit naar je volgende blogpost. En ik kan je verklappen dat die niet van mijn hand gaat komen.

Megin zei

Ik heb geen epic reactie geloof ik, maar ik ben wel blij dat je weer je mening geeft. Je mening is tenslotte dat wat iets toevoegt aan al gegeven feiten, en waardoor er een meerwaarde ontstaat.

Bram vatte het het best samen: Saaaai ;)

breun zei

Ja, hup, weg met die smakeloze Zwitserse bende!

En wat is die Martin Verhorst een zeurkous zeg. (En caps lock schrijf je wel los.)

Martin Verhorst zei

Bedankt "breun".

Mijn opmerking over 1 woord ging overigens over het feit dat ik 1 woord in caps( )lock geschreven had, niet uit hoeveel worden "caps lock" bestaat. Maar goed, mea culpa. You got me there. CAPS LOCK, there..

Verder nog iets inhoudelijks toe te voegen aan mijn (uiteraard vrijblijvende) oproep tot nuance en een andere tone of voice en mijn opmerkingen over de demagogie en wijze van redeneren hier, of vond je het zo wel inhoudelijk genoeg?

Met je opmerking "Ja, hup, weg met die smakeloze Zwitserse bende!" ben ik het overigens 100% eens.

Martin "zeurkous" Verhorst