14 april 2010

Metro Mortale doet het zo (1)

De Paasdagen vulde ik met een serie fraai gemaakte huisvlijt, met op Tweede Paasdag iets moois van eigen bodem: Metro Mortale. Aangeraden door Bram van Only Seven Left, die ze de nieuwe Voicst noemde. Da's een dik compliment dus snel gevraagd hoe Metro Mortale het aanpakt.

Drummer Willem Wits: "Oktober vorig jaar besloten we de studio in te gaan. We hadden mooie, degelijke opnames nodig om aan optredens te komen, labels geïnteresseerd te krijgen etc. Er was slechts 1 probleem: we hadden geen geld voor mooie, degelijke opnames. Het is verleidelijk om dan in vicieuze cirkels te denken (geen opnames = geen optredens = geen geld = geen opnames), maar daar schiet je geen flikker mee op. Na lang wikken en wegen kwamen we tot een plan dat ons de allervetste plaat zou opleveren die we in ons hadden: we zetten voor een week een thuisstudio op. Het weinige geld dat we hadden ging naar de mix, de mastering en een zo comfortabel mogelijke week voor alle betrokkenen. De 2 technici waren er op vrijwillige basis: de 1 heeft er zijn vakantie en de ander zijn full-time baan een week voor opgezegd.

Alleen doordat iedereen zo enthousiast is over onze muziek heeft dit idee kunnen werken. Zo zijn we aan een meer dan vriendelijke prijs voor het mixen gekomen: we betaalden voor twee-en-een-halve dag, terwijl het een klus van minstens 8 dagen is. We hebben bij iemand anders 5 microfoons voor de prijs van 1 gehuurd, om onze eigen en van collega’s geleende instrumenten op te nemen. Er werd gekookt en schoongemaakt door vrienden, die de sfeer kwamen proeven en (niet onbelangrijk!) psychologische ondersteuning gaven. In een uur hebben we een compleet kinderkoor bij elkaar gebeld, met chauffeurs en al. Al die mensen vonden het gewoon gaaf om aan onze productie mee te werken. Op deze manier hebben we 10 nummers opgenomen, inclusief 2 korte reprises. Van tevoren hadden we slechts basic 'skeletten' van onze tracks om maximale vrijheid te hebben in de studio. Van die vrijheid hebben we gebruik gemaakt: de productie zit vol mandolines, altviool en mini-orkestjes. We hebben ook de tijd genomen om bijvoorbeeld de gitaar op te nemen met een losse microfoon voor het akoestische snarengeluid, '60's tape-delays etc."

Over de opnames heeft Metro Mortale een 5-delig videodagboek gemaakt, waarvan hier deel 1:De rest is op YouTube te vinden: 'Metro Mortale neemt op' deel 2, 3, 4 en 5.

Tot zover het jongensboek van Metro Mortale. Vanmiddag somt Willem voor- en nadelen van hun werkwijze op en levert EHPO nog wat commentaar.

Geen opmerkingen: