16 april 2010

Ympressy doet het zo

"Het begon allemaal in november 2008. Jesse en ik speelden al jaren samen in bandjes. Hij is meestal het muzikale brein, ik ga over de organisatie. Op dat moment zaten we volop in het schrijfproces van het Forsophie conceptalbum [zie ook deze serie]. Jesse liet me enkele ideeën horen voor liedjes die niet geschikt waren voor onze band, maar wel enorm goed. Hij vertelde ambities te hebben om mensen hun impressie van zijn muziek te laten vertalen in een andere kunstvorm en zo een community van gelijkgestemde vrije geesten te creëren. Klinkt heel zweverig, maar Jesses muziek leent zich daar perfect voor in mijn oren. Bovendien leek het me een te gekke manier om mensen uit te dagen heel goed naar de sfeervolle pianoliedjes te luisteren en kun je met dit concept eindeloos veel inspirerende samenwerkingen aangaan. Dit is bijvoorbeeld een werk dat Tess Haverkort maakte bij het nummer Alle Dagen:Sinds maart 2009 verzamelen we alle kunstwerken op het
Ympressy-blog. Daarnaast begon Jesse op te treden, bijgestaan door Raoul Santos op klankschalen en samples. Het leukste optreden was samen met improvisatietheater Ymprov: Jesse gaf live zijn muzikale 'impressie' van de improviserende acteurs, en andersom. Bij de intieme show die hij die avond gaf was het publiek muis- en muisstil. Prachtig:


Terug naar het heden: Ympressy's
speelse website staat online, hoewel deze nog niet helemaal compleet is. Zijn eerste EP, met 4 prachtige Engels- en Nederlandstalige luisterliedjes, is opgenomen. Voor de release van de EP wilden we iets bijzonders maken, iets dat perfect bij het concept past. En ik denk dat dat is gelukt:

Komende zondag krijgen we ons eigen Museum Ympressy in een te gekke werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. Normaal wordt de oude, grot-achtige locatie gebruikt als atelier, maar kunstenaar Michiel Lancee wilde zijn ruimte voor 1 dag afstaan. Ympressy treedt zondag 3 keer op, alle werken zijn er te bewonderen en er is ruimte je eigen impressie van zijn muziek te geven in de vorm van een schilderij of houtskooltekening. Als relatief onbekende artiest moeten we afwachten hoe druk het wordt, dus heb ik contact opgenomen met de organisatie van Culturele Zondagen. Omdat ik al eerder voor ze heb geprogrammeerd en het museum-idee naadloos aansluit op hun concept voor komende zondag, was het zo geregeld. De organisatie van de Culturele Zondag doet altijd veel promotie en verwacht zondag ongeveer 4.000 bezoekers. Niet dat die allemaal naar Museum Ympressy komen, maar met de prominente plek in het programmaboekje en het actieve flyeren-op-straat-en-locatie, wat we zondag gaan (laten) doen, kan het haast niet anders dan dat de samenwerking haar vruchten afwerpt:

De hele EP, "Van Vroeger Voor Later", is uiteraard gratis te luisteren en downloaden en op de website zijn alle kunstwerken te bekijken. De bedoeling is de komende tijd veel speciale optredens te doen, optredens die meer zijn dan puur het publiek dat daar Jesses liedjes luistert. Met dit museum maken we hopelijk een goede start. Tot zondag?"

Geen opmerkingen: