2 april 2010

Wilde ideeën & nieuwe muziek (58)

Waarschuwing: lijstjes overkill! Maar ook verplichte kost:
 • Dan: Bob Lefsetz heeft gelijk én inspireert, deel #37485. Daarna laat-ie z'n fantasie de vrije loop in een prachtige toekomstvisie waarin Apple EMI koopt, de iPad 3-D gaat en je bij aankoop van een concertkaartje 24 uur later de complete show (beeld én geluid) als download thuisgestuurd krijgt. Briljant en niet eens zo gek bedacht, de must-read van deze week! Ook lachen: de nep-Lefsetz op Twitter (via Job).
 • Bobs gelijk wordt onderstreept door Caro Emerald. In eigen beheer, helemaal zelf gedaan. Mijn God, wat zijn de tijden veranderd:
 • Bob Twittert ook plaatjes:
 • En ze handelen ook in e-books, maar die kun je door DRM niet op iedere e-reader lezen. DRM is een eufemisme voor 'lezertje pesten' dus legt Raymond in een paar eenvoudige stappen uit hoe je dat omzeilt. Letten we op, uitgevers? Altijd 1 hacker ergens op de wereld die slimmer is dan jullie IT-er...
 • Dat doen die gasten van Only Seven Left weer goed: het eerste wedstrijdje met Coen winnen en hun single onder het RTL5-bumpertje voor CSI. Lekker voor de BUMA! Alles lijkt te lukken. In een inspirerende blogpost legt Sanne uit hoe dat kan.
 • Een minder optimistische blogpost van Tom McRae (via Marinus, die z'n held afgelopen maandag mocht interviewen voor File Under). Gaat over het krijgen van aandacht voor je nieuwe muziek. Verzin bijvoorbeeld een coke verslaving...
 • In A Cabin With introduceert abonnementen: word lid.
 • Een nieuw te introduceren platform combineert eigenschappen van Spotify, Grooveshark en Twitter. Naam: Mflow. Meindert legt uit. Ben benieuwd...
 • Femke Halsema (Groen Links): Auteursrecht is aan grondige modernisering toe. Lezen.
 • Onder de noemer A Requiem for Copyright wordt een granieten grafsteen ter nagedachtenis van het overleden auteursrecht geschonken aan degene die hiervoor de meest passende plek beschikbaar stelt en dit het beste weet te onderbouwen. Pim? Marco? Belangstelling? UPDATE: Pim reageert en doet mooie voorzet in de reacties onder deze post!
 • Ook bijna overleden: EMI. Gelukkig kunnen we er hard om lachen (via Job). Hilarisch!

8 opmerkingen:

Silence is Sexy zei

Dat weiland achter het kantoor van Buma lijkt me een mooie plek.

Niet dat het copyright dood moet als het aan mij ligt. Wat mij wel een goede oplossing lijkt: terugbrengen tot de levensduur van de auteur. Daaraan hang je dan een minimum duur van 10 jaar om te zorgen dat investeerders hun geld terug kunnen verdienen als een artiest zich zo nodig door zijn kop moet schieten. En nog belangrijker: combineer dit met het verplicht afgeven van licenties voor een redelijk bedrag. Daarop maken we dan een uitzondering voor reclames.

Hiermee haal je het gebruik van samples uit de illegaliteit en zorg je dat artiesten nog steeds kunnen cashen als Coca Cola hun muziek wil gebruiken.

Steven zei

Mooie lijst weer Niels, genoeg (teveel eigenlijk) leesvoer voor vandaag :-)

Over het copyright schreven Femke Halsema en Mariko Peters (GroenLinks) vandaag nog een stukje: http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/47131

Ivm tijdgebrek nog geen tijd gehad om te lezen, maar de dames kennende vast een relevant stuk :-)

Unknown zei

@Pim: mooi handzaam voorstel! Mooie uitgangspositie als basis van verdere discussie, heerlijk eenvoudig en overzichtelijk.

@Steven: ik zag Femke al Twitteren over die blogpost en wist dat die eraan kwam: ben zelf gebeld door de GL-fractie om mijn mening te geven over de ingezonden brief van Renate Dorrestein e.a. in de VK. Heb een link toegevoegd in mijn eigen blogpost. Thanks.

Thomas zei

De werkgroep Kunst & Cultuur van GroenLinks heeft in januari ook een stuk geschreven over auteursrecht (http://werkgroepkunstencultuur.groenlinks.nl/node/37510), die is wat uitgebreider dan de post van F.H.

Unknown zei

wat het belangrijkst is dat veranderd in het huidige auteursrecht is dat men eindelijk eens iets eenduidig moet afspreken voor Europa. Te veel legale online diensten zitten nog steeds achter virtuele grenzen die niet gelden voor illegale bestanden, dat is nog steeds het stomste wat er is.

Nederland zou makkelijk koploper kunnen zijn met onze enorme capaciteit aan bandbreedte, maar op het moment lijken vooral torrentsites hier gehost te zijn en geen vernieuwende legale diensten.

Bram de Wijs zei

Leuk stuk van Sanne Roemer! Mensen vragen ons ook vaak of er niet ooit eens FOUT gaat met OSL... :)

Unknown zei

@Bram Wel, wij weten beter... ;-)

ApFab zei

Onze zoektocht naar een gepaste rustplek voor het Auteursrecht heeft zijn eindbestemming bereikt. We hebben een buitengewoon waardige plek gevonden waar wij het monument kunnen plaatsen.

We willen een ieder bedanken voor de suggesties, blog posts en tweets die ons geassisteerd hebben in deze zoektocht.

Op de kunstvlaai maken wij onder de vleugel van NP3 de rustplaats officieel bekend. Met de presentatie bieden wij ter plaatse de mogelijkheid gepast afscheid te nemen.

Uw aanwezigheid wordt buitengewoon gewaardeerd. De opening is 15 Mei in de Westergasfabriek te Amsterdam.

Met vriendelijke groet,

Albert Westerhoff
Fabian de Boer
www.ApFab.com

www.facebook.com/followapfab
www.twitter.com/apfab

p.s. Tip: Bloemen voor het Auteursrecht worden erg op prijs gesteld.