2 juni 2010

Spotify: deel je ervaringen (en beantwoord in 1 moeite een lezersvraag!)

EHPO als ordinaire Helpdesk en vraagbaak, je moet er maar op komen. Isaac Diepenhorst durfde het aan en mailde:

"Sinds Spotify in Nederland beschikbaar is, heb ik er uitgebreid mee zitten spelen. Ik moet zeggen dat het een prima dienst is, maar wel de nodige minpunten kent die reeds op jouw blog zijn besproken. Ik heb Grooveshark nog niet helemaal aan de kant gezet, maar de gebruiksvriendelijkheid van Spotify is het toch wel voor mij aan het winnen en denk erover om een betaald abonnement te nemen.

Voordat ik echter Premium ga, ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe Spotify zich staande houdt op een 3G-netwerk? Werkt het net zo smooth op de iPhone/Android/Nokia als op de PC/Mac? Ik kan me voorstellen dat het doorskippen van nummers minder vlot gaat. Ik heb al enkele Engelstalige reviews gevonden (allen meer dan een halfjaar oud dus misschien niet helemaal meer up-to-date), maar ben benieuwd of het ook met het Nederlandse netwerk goed werkt, vooral met alle recente T-Mobile problemen...

Verder ben ik benieuwd hoe het zit met de offline beschikbaarheid van nummers? Kan dit onbeperkt? En zo ja, waarom zou je dan nog een nummer kopen van iTunes? Zodat je ze DRM-vrij buiten Spotify om kunt afspelen, of zijn er nog andere redenen voor? En gaat het syncen van je playlist een beetje vlot? Allemaal vragen waar ik niet direct antwoord op kan vinden.

Misschien heb jij of een van je lezertjes hier ervaring mee en zijn jullie bereid om die te delen via EHPO? Ik realiseer me dat een technisch blog misschien meer de juiste plek voor deze vragen is, maar omdat je in het verleden al aardig wat aandacht hebt besteed aan online muziekdiensten, lijkt het me toch interessant voor de EHPO-bezoeker."

Helemaal mee eens, Isaac. Crowdsourcen die handel, delen = vermenigvuldigen. Profiteert iedereen van! Zelf maak ik nog even gebruik van een gratis proefabonnement van Spotify en heb daardoor nog geen toegang tot de app voor mijn iPhone; die werkt alleen bij een Premium abonnement. Had ik dat wel, dan kon ik je vragen nog steeds niet allemaal beantwoorden omdat ik een Italiaanse iPhone heb (hier gehaald), die prima werkt met mijn Vodafone-SIM (in Italië is koppelverkoop van toestel en een vaste mobiele aanbieder niet toegestaan). Geen T-Mobile dus van netwerk- en 3G-problemen heb ik geen last. Op de Spotify-site staat dat je zo'n 3.333 tracks off-line 'mee kunt nemen', voor max. 30 dagen. Wie kan dat aantal beamen?

Graag hoor ik van andere EHPO-lezers hun ervaringen met Spotify, on- en off-line, op PC en Mac, mobiel, op Android en iPhone, plus antwoorden op Isaacs vragen. Zeker naar ervaringen met (de snelheid van) de app ben ik benieuwd. UPDATE: lees de uitgebreide en relevante reacties. Digimuziek schreef een Handleiding Spotify.

13 opmerkingen:

Unknown zei

Ik heb nog geen ervaring met de mobiele versie. Alleen de gratis dienst op mijn pc en dat werkt perfect, behalve dat niet alle artiesten er in staan. Inmiddels is er ook een Nederlands forum opgericht: http://spotifyforum.nl/
Misschien dat er daar mensen actief zijn die een antwoord kunnen geven.

Unknown zei

Heb zelf een Premium-account genomen op het moment. Het syncen op je iPhone van offline nummers gaat met een wifi-verbinding redelijk snel. Dan kun je dus gewoon offline in de trein luisteren; wat wel jammer is dat je in deze OS nog geen multitask hebt.

Streamen met 3G-netwerk van TM(als je dat al hebt...) heb ik eerlijk gezegd nog niet geprobeerd. Ik geniet nu vooral van de vele playlisten, lekker luisteren wanneer ik dat wil; zonder irritante reclame.

Maar of dat genoeg is om mij maandelijks een tientje te laten betalen, dat wil ik deze maand wel eens ontdekken.

ditisstefan zei

Ik heb een oude Samsung i8510, die officieel niet wordt ondersteund, maar in theorie hetzelfde systeem heeft als Nokia N86 en dergelijke: Symbian S60. Hij is ruim anderhalf jaar geleden op de markt gekomen. En de app werkt er dus wel op.

De Spotify app is vrij traag, door het menu scrollen gaat vrij langzaam, maar de app is zeker niet onbruikbaar. Ik vermoed dat dit komt door de gedateerdheid van de telefoon.

Wat betreft de snelheid van het netwerk: de eerste keer ging het goed, sindsdien hapert de stream nogal. Af en toe loopt deze vloeiend, maar ook (of: juist) in de grote steden hapert de stream om vaak meerdere malen per liedje. Dit kan in theorie ook aan de telefoon liggen, maar offline nummers worden in ieder geval zonder problemen afgespeeld.

Dat is dan ook de manier waarop ik Spotify op mijn mobiel gebruik: ik maak thuis een playlist (dit kan overigens ook op de app, inclusief het zoeken naar muziek, maar op de computer is het handiger en sneller) en maak deze op mijn telefoon offline beschikbaar. Playlists die je op de computer aanmaakt zijn vrijwel direct in de mobiele app terug te vinden: dat gaat dus razendsnel. Via het WLAN-netwerk worden de nummers redelijk snel gedownload en de rest van de dag heb ik deze muziek bij me. Skippen en shuffle werkt prima. In tegenstelling tot op de iPhone, kan de app geminimaliseerd worden. De offline modus is ook erg fijn, dat scheelt batterijduur (ik heb overigens niet het idee dat mijn batterij sneller leeg gaat dan met de gewone muziekspeler). Wel is het jammer dat de app geen ondersteuning voor Last.fm scrobbling biedt.

Kortom: ik ben niet echt tevreden over de snelheid op 3G, zodra het bereik iets minder wordt, stottert de stream. De offline modus is wel een enorme plus.

Hugo Vogel zei

Heb zelf een Unlimited abo. Geen ervaringen dus met de mobiele versie.
Ben erg geinteressseerd in het sociale aspect van van Spotify: muziektips delen dmv van het verzenden van liedjes via de inbox, collaboratieve playlists ect.
De enorme aanbod is overweldigend en maakt het gemakkelijk muziek legaal te delen. Aan de andere kant is het juist dan prettig als vrienden, bekenden de krenten uit de pap halen.

Unknown zei

Ik heb Spotify op de iPhone al ruim een half jaar. Ik ben er nog steeds dik tevreden mee en tel elke maand zonder probleem een tientje neer.

Streamen over 3G (mits goede verbinding) gaat goed. Op één of andere manier zelfs beter dan met streaming apps als Luisterpaal en streaming radio. Toch gebruik ik vooral vooraf offline opgeslagen muziek. Even een paar nieuwe albums er op zetten en dan genieten maar. Ik ben nog niet aan de 3.333 gekomen geloof ik maar je kunt makkelijk de voorraad wisselen.

Ik kan het wel allemaal uitleggen, maar probeer het gewoon zelfs eens. Wist je dat je Spotify Premium een maandje kunt proberen voor een tientje zonder dat je aan een abo vast zit. Voor deze en meer tips voor Spotifygebruikers kun je terecht op www.digimuziek.nl/spotifytips.htm

Bram de Wijs zei

Ik heb een Premium account, lusiterde de eerste dagen via 3G op mijn iPhone, maar zeker in de trein met T-mobile valt het netwerk net iets te vaak weg, en dat is irritant. Dus nu thuis syncen en dan onderweg luisteren. Syncen gaat verbazingwekkend snel. En vind het geweldig dat je altijd en overal een bepaald liedje kan opduikelen.

Maar inderdaad jammer dat je niks anders meer op je iPhone kan doen als de Spotify app draait, en dat de afstandsbediening op je koptelefoon niet werken met Spotify. Bij werkt het scrobblen naar Last.fm via de app trouwens wel uitstekend!

Waarom zou je nog een nummer kopen in iTunes? Goeie vraag! :)

Joris Postulart zei

Gebruik Spotify ook al een hele tijd, en sinds het in Nederland is heb ik een premium account. Luister nu de hele dag via Spotify, gebruik iTunes helemaal niet meer. Vooral het playlists delen, makkelijk bij je Facebookvrienden kunnen kijken welke playlists zij luisteren maakt het voor mij erg interessant.

De mobiele app werkt voor mij nog niet helemaal, streamen (met Vodafone internet op Samsung i8910) gaat moeizaam. Het offline beschikbaar stellen werkt wel perfect.

De beste uitvinding sinds de gitaar.

pindsvin zei

He,

Draai Spotify premium op iPhone/T-Mobile en op een Nokia X6/KPN. Hoewel ik zweer bij de iPhone is Spotify op deze Nokia veeel beter. Ten eerste is de app toffer, met net als op je computer een home pagina met overzicht van nieuwe albums die je nog niet kende. Daarnaast is de interface zowaar praktischer dan die van de iPhone. Tweede enorme plus is het netwerk: op de iPhone hapert hij vaak, op de Nokia met KPN heb ik van Limburg tot Amsterdam non-stop gestreamed zonder 1 hickup.

Offline kun je max 3333 tracks binnenhalen voor een bepaalde tijd. Maar na die bepaalde tijd kun je ze wel weer opnieuw binnenhalen. Feitelijk dus altijd alles beschikbaar, alleen moet je als je naar het buitenland gaat (of ergens anders waar je niet online wil of kan luisteren) al een bescheiden voorselectie maken.

Ik mis in beide tel apps nog heel erg het sociale aspect dat nu wel in de computer app zit.

De playlistmanie is te gek en voor mij het definitieve einde van de radio. Als ik LL-radio wil, is dat er, als ik Atze de Vrieze (3VOOR12/draait) radio wil is het er. Wanneer ik wil, zonder gebabbel en met de mogelijkheid om nummers over te slaan als ik m niet pruim. Echt, Last.fm +, zeker als andere Last.fm straks geintegreerd gaan worden (playlist of my favorites/ smaak playlists etc...)

Isaac zei

Bedankt voor de vele reacties! Veel bruikbare info hier. Zo te zien is het 3G streamen niet over naar huis te schrijven op de iphone, maar valt het met KPN wel mee. Vooral de tip van het een maand gratis uitproberen is handig; ga ik zeker doen! Die playlists zijn inderdaad te gek; ik zit echt al jaren op zo'n service te wachten en ik denk echt dat het een kwestie van tijd is voor alle hyves/facebooks vol song links staan en er echte "playlist goeroes" komen. Ik wacht nog altijd op playlists van Gerard Ekdom en z'n Freak 11 :)

Unknown zei

Het meeste is al gezegd over de 3g verbinding, dus dat laat ik wel even zitten.

Hetgeen waar ik nog een beetje mee zit is het "linken" van lokale bestanden aan de spotify/gracenote database, die slaat de plank nog wel eens volledig mis. Hoe dit gebeurt is mij soms een raadsel en je hebt er als gebruiker weinig invloed op. Hopelijk word dit nog verbeterd in de toekoemst, zodat je zelf kunt "reporten" wanneer een album/nummer/artiest fout is.

Unknown zei

ik heb meteen premium genomen, en gebruik het veel. de desktop app doet wat ie moet doen, maar qua interface zou een coverflow/albumview niet gek zijn. zelfde geldt voor de mobile app, het zoek-principe voor muziek zit er bij mij nog niet zo in.

een toffe (iphone only?) toevoeging van de laatste dagen aan de mobile app, is dat je albums nu zonder tussenkomst van je laptop offline beschikbaar kan maken via 3g. sowieso werkte de sync over wifi al prima, maar nu heb je die niet eens meer nodig. groot pluspunt!

streaming in de trein is niet echt bruikbaar vond ik, maar laten we over een paar weken eens verder kijken als t-mobile doet wat ze beloven (lees u mee?). ze moeten niet alleen opschalen ivm de toegenomen iphone verkopen, maar ook vast voor de ipad, en nu komt daar dit bij als potentiele dataslurper.

Geert Haen zei

Vroeger stond ik in de (virtuele) winkel te twijfelen of ik die maand 1, 5 of 20 CD's zou kopen. En of die CD's echt de moeite waard waren. Ik heb heel wat miskopen mee naar huis genomen.

Nu luister ik voor een tientje in de maand alle CD's die ik mogelijk zou kunnen overwegen.

De PC-app is geinstalleerd voor je het weet en start erg snel op. Ook het zoeken van de juiste tracks gaat veel sneller dan bij Grooveshark.

Samenvatting in 1 woord: hoera!

Jos Renssen zei

Hallo, super programma maar ik ondervind een probleem bij het offline afspelen op een I phone 3GS. Na ongeveer 50 seconden stopt ie ermee en gaat pas verder nadat ik de tijdbalk wat verder schuif of naar het volgende nummer ga. Herkent iemand dit of beter nog, heeft iemand een oplossing voor dit probleem ?