7 december 2011

*GRATIS!* Kerstmuziek van @Guuzbourg

Guuzbourg: 'Zo, Sinterklaas is het land uit, ruim baan voor kerstmuziek! En dan natuurlijk niet de cash-ins van de grote sterren, maar de mooiere, creatievere, hardere, gekkere en/of stemmiger liedjes van obscuurdere artiesten. Als aanvoerder van het kerstblog Christmas A GoGo mag ik hier de komende maand een paar keer een overzicht geven van wat er *GRATIS!* op te halen is op de diverse platforms.

Eén van de beste liedjes die dit jaar uitkwamen is 'Christmas in a Chinese Restaurant' van Diamond Rug, een soort indie-supergroep met leden van Deer Tick, Los Lobos en Black Lips. Een liedje over elkaar hatende familieleden aan de kerstdis doet denken aan vintage Elvis Costello. Haal op via Soundcloud.

Vandaag zet de hardest working man in Dutch musicbusiness een dubbele kersteditie van Hollandse Nieuwe online, met bijdragen van ondermeer Bertolf
[daarover vanmiddag meer hier], Roy Santiago, Kempi en No Ninja Am I. Een aantal nummers van de playlist is ook gratis te downloaden, zoals het prachtige Karen Carpenter-meets-Stereolab-winterliedje van G.T. Thomas (met Berend Dubbe op drums), het prachtig gezongen Christmas Day van iET en de bijdragen van That Band From Holland, die voor het derde jaar op rij met een kerst-EP komen. Keep it up!

Voor de zesde keer heeft mash-up dj BC zijn internationale vrienden (waaronder twee Nederlanders) gevraagd om de meest uiteenlopende kersthits aan elkaar te breien. Björk vs Peggy Lee vs Fats Domino! Bryan Setzer vs Metallica! Santastic Six, en alle eerdere edities, vind je hier.

De Britse singer-songwriter Darren Hayman maakte een kerst-EP, die uitkomt op 10-inch vinyl (het coolste formaat). Je krijgt er naast een gratis downloadcode ook een recept voor kerstpudding bij. Via deze site kun je het vinyl bestellen, maar vind je ook dagelijks een gratis downloadbaar kerstliedje van Hayman en zijn vrienden.

These Magnificent Tapeworms - met zo'n bandnaam kun je natuurlijk geen slecht kerstliedje maken en 'Gnarley XXXmas' is dat ook niet. Geef toe, een surfgitaar past eigenlijk heel goed tijdens kerstmis! Gratis (of 'name your price') op te halen hier.

Over surfgitaren gesproken, wie naar de Facebook-pagina van Emmy the Great en Ash-zanger Tim Wheeler gaat en op 'Vind ik leuk' klikt, mag 'Christmas day (I wish I was surfing)' downloaden. Het hele album van Tim en Em is trouwens erg geslaagd, qua sfeer schurkt het dicht tegen het allerbeste kerstalbum ooit gemaakt aan.

De Rickenbacker-held Roger McGuinn (van The Byrds, inderdaad) zette het aloude 'God Rest Ye Merry Gentlemen' te geef op zijn eigen site. Een oud folkliedje, en zo klinkt het ook.

Wie zijn kerstmuziek graag zoetig en jazzy heeft, vult zijn geboortedatum in op de site van Stella Artois. Dan krijg je toegang tot een kerst-EP van de jazzband Human (met twee heerlijke zuchtmeisjes op zang) die onder meer 'Deck the Halls' en 'Baby It's Cold Outside' coveren.

Naast Christmas a Go Go volgen kerstmuziek-fans natuurlijk ook Stubby's, Santas Working Overtime en het onvolprezen Big Rock Candy Mountain. Ook vol (links naar) gratis muziek.'


Dank Guuz! Wordt vervolgd.

1 opmerking:

Anoniem zei

http://tbfhchristmas.bandcamp.com

NIEUWE KERSTPLAAT (2012) THAT BAND FROM HOLLAND!