1 december 2009

Jean Parlette doet het zo (1)

Het Friese Jean Parlette lanceerde zo'n week of 2 geleden een geweldig idee, waar lang aan is gewerkt en goed over is nagedacht. Ik werd razend nieuwsgierig naar aanleiding van een stuk op 3VOOR12 en bere-enthousiast op basis van de site dus vroeg de bedenkers onmiddellijk naar de achtergronden, hun ervaringen en de concrete resultaten.

Bandlid Laurens: "Alweer een hele tijd geleden brachten we onze eerste CD uit. Much Younger heette die. Die plaat ging heel goed, veel landelijke en zelfs internationale aandacht. Voorafgaand aan die plaat brachten we ook een digitale EP uit via internet. Deze kon je alleen downloaden via onze site; dat werd veelvuldig gedaan.

Na de roes van het eerste album en de vele optredens die hieruit voortvloeiden begonnen we ons af te vragen wat de volgende stap moest zijn. Weer een CD? Weer pakketjes opsturen naar belangrijke mensen? Weer de basisregels van
De Muzikantengids naleven? We besloten dat Jean Parlette op alle fronten een vernieuwende band moest zijn. Jos Blomsma en ikzelf verdiepten ons al lange tijd in de veranderingen die internet met zich meebracht en hoe dit bands en muziek beïnvloedde. Zo kwamen tot een utopie: wat als iedereen echt lid kon worden van Jean Parlette, niet via een community-site, maar als daadwerkelijk bandlid?

Zo begon de bouw van Le System. De eerste stap was het aan kant zetten van een CD-release als hoogste prioriteit. In plaats daarvan werd het doel om elke 3 maanden een EP uit te brengen, die gratis te downloaden was. Deze EP wilden we in samenwerking met onze leden tot stand laten komen. Vanwege de frequentie (elk kwartaal) zou het leuk moeten blijven om de band op het internet te volgen, mee te doen en te denken. Na vier EP's, dus een jaar, zouden we genoeg nieuw materiaal hebben om een nieuw album uit te brengen. Maar dan nog was dit album niet het speerpunt, slechts een verzameling van de inspanningen van het jaar daarvoor.

In vele brainstormsessies die daarop volgden kwamen enorm veel ideeën naar boven hoe Le System zo interactief mogelijk te maken. Jos begon met programmeren en uitproberen en zo kreeg Le System langzaam
zijn huidige vorm."

Morgen vertellen de heren en dame van Jean Parlette verder over de 3 'ledenniveaus' van Le System en wat je daar als kersvers bandlid voor terug krijgt. Vanmiddag tussen 16.45-17u praat ik 5 minuten bij Immovator Cross Media Café, daarna door naar de Dutch Bloggies. Spannend!

Geen opmerkingen: