14 december 2009

The Cosmic Carnival wint Grote Prijs van Nederland

Dat The Cosmic Carnival uit Rotterdam afgelopen zaterdag in de finale van de Grote Prijs van Nederland speelde, kan een bezoeker van dit blog moeilijk ontgaan zijn. Net als in de halve finale hebben ze zowel de jury- als publieksprijs te pakken. Dat doet dit voor je statistieken:

Manager Matthijs van der Ven en zanger Nick Schuit vertellen over hun ervaringen.

Matthijs: "Grote Prijs van Nederland
-winnaar. Vrij bizar. Ook voor de band, die in deze samenstelling nog niet veel langer dan een jaar bij elkaar is. De drummer zit er zelfs pas een maand bij. Het lijkt dus erg snel, en om opeens op alle websites en zelfs Teletekst genoemd te worden, overstelpt te worden met mail, sms, Tweets en Facebook-reacties, is overweldigend, maar geweldig om mee te maken. Desondanks voelt de overwinning voor mij toch niet echt onverwacht.

Het gevoel was er de hele dag al. De try-out in Winston een dag eerder ging niet vlekkeloos, maar gelukkig geen onoverkoombare problemen. De show in de finale in de Melkweg ging bijzonder goed: de nieuwe podiumindeling en de meer opvallende rol van lead-gitarist Frank misten hun uitwerking niet. Na 3,5 uur slaap na de Onder Invloed-avond en een dag lang sjouwen, vochten zenuwen en uitputting bij zowel de band als mij om de overhand, voordat de adrenaline het telkens op precies het juiste moment overnam."

Een ‘sfeervol optreden' en 'een feest om naar te kijken’, vond de jury, die de band ook ‘een zeer sterk collectief’ vol ‘uitstekende muzikanten’ noemde. Daarnaast ‘vrolijk en groovy met oog voor songstructuur’.
Gerben en Nick – die op het podium stonden met 2 muzikanten van elke andere band - werden al gefeliciteerd door andere bands, nog voor de bandnaam op het grote scherm verscheen. Gitarist Frank Schalkwijk, bassist Ronald de Waard en zangeres Marlies Kroon en ik vierden vlak voor het podium alvast stiekem een klein feest.


Terecht? Natuurlijk. Ik geloof in The Cosmic Carnival en hun kwaliteiten. Het juryrapport zegt voldoende; de band bezit muzikaliteit, ambities en creatieve liedjes vol ziel en wordt alleen nog maar beter. Dat – aangevuld met de samenzang - is de kracht van de band en dat hebben jury en publiek goed gezien.

De keuze voor The Cosmic Carnival als winnaar is naar mijn bescheiden mening – als muziekjournalist, niet als manager, voor zover dat in dezen los te koppelen is - een keuze voor muzikaliteit en ambachtelijke liedjesschrijvers. Voor inhoud boven uiterlijk vertoon en voor pure, oprechte passie voor muziek boven theater, imago of pretenties." Kijk, zo lezen we dat graag: een trotse manager.

Zanger Nick verwoordt het als volgt:
"Gewonnen! Alle stress en het harde werken zijn niet voor niets geweest. Na het optreden van 20 minuten viel alles van ons af, je bent er ongewild voortdurend mee bezig, de grote finale. We hadden het eindelijk achter de rug! Maar de spanning nam voor de prijsuitreiking natuurlijk weer flink toe. Van beide prijzen hadden we gedroomd, en dat die dromen zijn uitgekomen is fantastisch! Beter kon niet, en dit is nog maar het begin, wij zijn helemaal klaar voor 2010!"

Met een single op zak, een EP op komst (februari) en hopelijk veel shows in de eerste helft van 2010, staat de band pas aan het prille begin van haar bestaan.
"Daarbij geldt de Grote Prijs als aanmoediging, maar ook als bevestiging en mijlpaal van het daadwerkelijke begin. Desalniettemin is er nog een lange weg te gaan. In 2010 zullen we het prijzenpakket, inclusief alle extra’s optimaal benutten om mooie dingen te doen. Een EP, een tour, betere instrumenten, een album en het optimaliseren (klink ik al als een manager?) van alle aspecten rond de band, op het gebied van de muziek, de optredens, het opnemen, maar ook wat betreft uitstraling en promotie", aldus Matthijs. De eerste resultaten daarvan zijn te zien bij het verschijnen van de EP en tijdens de show op Eurosonic op donderdag 14 januari in Groningen.

Plannen zijn er genoeg:
"Nu is de tijd. Terwijl ik dit schrijf, speelt de band op 2 meter afstand in de 3FM-gang ‘Share The Love’ live op de radio. Delen dus. De tijd is er ook om te downloaden. Bijvoorbeeld eerste single ‘Is It Wrong’ – die al op Schotse radio gedraaid wordt! – voor niets of voor iets, via de bandwebsite. Tot ziens, ergens in het land, in 2010!"

Dank voor jullie enthousiaste verhaal, Nick en Matthijs. Op 3 januari speelt The Cosmic Carnival, samen met die andere Grote Prijs-winnares Eefje, Skiggy Rapz en The Black Atlantic bij CLUB 3VOOR12/Utrecht in dB’s, Utrecht.

Geen opmerkingen: