3 december 2009

Jean Parlette doet het zo (slot)

Het is een week na de release van Le System, Jean Parlette's manier om iedereen bandlid te maken. Daarover vertelden de 3 heren en 1 dame in 2 eerdere blogposts op EHPO. Hoe staat het er inmiddels mee?

Laurens: "Nog vóór de officiële release hadden we al enkele leden. We hadden een testgroep en 4 dagen voordat Le System live ging hebben we 3VOOR12 de primeur en daarmee toestemming gegeven om de site te noemen. Het voelde als een sprong in het diepe: wat zou er gebeuren in die eerste dagen? De schrijvende en bloggende pers dook er in ieder geval bovenop. Eén van onze eerste bandleden maakte van ons persbericht een ANP-bericht, waardoor Le System op Nu.nl terecht kwam. Het leuke hieraan was dat dit bandlid het ook echt als zijn aanvulling op de band beschouwde!"

Nu, iets meer dan een week na de release, heeft Le System ruim 100 leden: "Zo'n 10-20% van de aanmeldingen wordt betaald lid, wat ons een mooie score lijkt. Of gratis leden ook snel zullen upgraden naar een betaald lidmaatschap valt nog niet echt te zeggen. We hopen in ieder geval de komende weken dat ledental flink op te krikken. Het doorvertel-gehalte van deze actie lijkt in ieder geval hoog." Dat klopt, Laurens. Doorvertellen kan op internet sneller en krachtiger dan ooit en is daarmee 1 van de belangrijkste succesfactoren.

Goed, Le System is dus een feit. De balans opmaken na slechts een week is moeilijk, maar de volgende zaken vallen Laurens Jean Parlette op:
  • "Animo is er in ieder geval: veel van onze bekenden vinden het een fantastisch idee en zijn prompt lid geworden. Toch blijkt dat de leden nog niet verschrikkelijk vaak inloggen. We hebben ze een mailtje gestuurd om ze nogmaals te melden dat de eerste EP 'The Boy Pointed' inmiddels te downloaden valt. Dit is gestoeld op een stukje voluntary-marketing [of permission marketing zoals Seth Godin het noemt]: de leden hebben echt de keuze gemaakt om lid te worden en zullen zich dus hopelijk minder snel irriteren aan een sporadisch mailtje waarin we om input vragen.
  • Een vraag is hoe we de duurzaamheid van Le System garanderen. Ook moet het wel om de muziek blijven draaien.
  • We vragen leden openlijk hoe we de interactiviteit kunnen vergroten. Uit een eerste reactie blijkt dat de leden toch niet zo veel keus en inspraak willen, liever een iets uitgestippelder systeem met veel opties en inspraak, maar wel door de 4 oorspronkelijke bandleden geleid.
  • We hebben besloten een nieuw blok toe te voegen waarin leden kunnen bepalen hoe de setlist van onze releaseparty eruit gaat zijn [dat doen niet de minsten ook, met dit als resultaat]. Leden kunnen hun 3 favoriete liedjes selecteren. We willen de releaseparty live streamen via justin.tv en hebben in ieder geval 's werelds duurste delay al gemaakt:

Watch live video from jeanparlette on Justin.tv
De komende weken zal duidelijk worden hoe actief de leden up- en downloaden. We hopen dat er een harde kern van actieve leden zal ontstaan en dat de overige betalende leden genoeg reden zien om af en toe op de site te komen om mee te doen. We vinden het zelf in ieder geval erg leuk om nieuwe 'blokken' te bedenken om aan Le System toe te voegen. Het blijft een beetje pionieren, een rol die ons prima ligt en volgens ons ook de leukste en spannendste resultaten oplevert."

Dat moet gezegd worden, Laurens: Le System is op zichzelf al een reuze spannend en leuk resultaat. Petje-af. Graag hoor ik in de toekomst over meer leuke en spannende ontwikkelingen en resultaten!