9 december 2009

Op weg naar de Grote Prijs 2009 (3): The Cosmic Carnival

In aflevering 3 van deze serie een oude bekende: The Cosmic Carnival. Zanger Nick Schuit verblijdde ons vorige week met must-download Perfect The Band (inclusief weergaloze bijsluiter), vandaag vertelt hij hoe zijn eigen band zich voorbereidde op de Grote Prijs-finale van komende zaterdag en ondertussen hun debuutsingle opnam.

"Het zit erop. De debuutsingle van The Cosmic Carnival is een feit. Na de demo’s van vorig jaar en eerdere pogingen dit jaar om een EP te produceren, is het eindelijk gelukt om met complete band werk op te nemen waar we allemaal tevreden mee zijn. Vier drummers, een chronisch gebrek aan geld en tijd [klinkt bekend?] zorgden voor veel oponthoud, maar stil zaten we natuurlijk niet. Kilometers maken was het credo dat we meekregen van eenieder die ook maar iets met muziek van doen had. En dat deden we: in cafés, kroegen, achteraf-zaaltjes, kerken, via bandcompetities, als voorprogramma in Paradiso, op festivals, thema-avonden, noem het maar op. Overal probeerden we het publiek te overtuigen met onze muziek."

En met bescheiden succes. Want ondanks het gebrek aan een vaste drummer won de band 3 competities, verzorgde in Paradiso het voorprogramma van Blitzen Trapper en overleefde ronde na ronde van de Grote Prijs van Nederland. Zaterdag in de Melkweg de laatste loodjes: strijden om de titel. Eerst, met drummer Robin Smit hopelijk levenslang op de kruk, is er de officiële debuutsingle: "Het is een door The Beatles geïnspireerd plaatje: melodieus, veel koortjes, klassieke gitaarsolo, lekkere groove, precies zoals The Cosmic Carnival wil klinken. We zijn er dan ook erg blij mee!" 'Is It Wrong' is de voorbode van een 6 songs tellende EP die eind januari/begin februari moet verschijnen.Het opname-proces begon echter rampzalig: "Na een interview bij 3FM ging onze kersverse drummer op het Mediapark door zijn enkel, 8 dagen voordat de drums moesten worden opgenomen. Moesten, omdat we een strakke planning hadden gemaakt om onze debuutsingle in dezelfde week als de Grote Prijs-finale uit te kunnen brengen. Als je in de finale van zo'n grote competitie staat voldoet een MySpace met half afgemaakte demo's en wat live dingetjes niet meer. Niet zelden gehoord na een show: 'Goh, jullie zijn zo anders dan op jullie MySpace.' Hoog tijd dat daar verandering in kwam!"

Robin herstelde vlot en alles kwam goed: "In 3 dagen stond het erop. Woensdag de drums, opgenomen door Ro Halfhide. Vrijdag namen we zelf de bas op, zaterdag volgden de gitaarpartijen en de toetsen. Zondag werd alles ingezongen, om het geheel 's avonds meteen op 2 CD'tjes te branden en af te leveren bij Martijn Groeneveld van Mailmen, die het de ochtend daarop heeft gemixt en gemasterd. Een kwestie van goed plannen, deadlines stellen en op elkaar vertrouwen. Je staat onder grote druk, want één kink in de kabel en je hebt geen release op de geplande datum. Maar het moest en het zou en is gelukt!"

'Is It Wrong' is sinds maandag overal te vinden: op TheCosmicCarnival.com, Bandcamp (betalen of gratis downloaden in ruil voor een e-mail adres), Facebook, Twitter, MySpace, Hyves, Last.FM, YouTube, Vimeo, het 3VOOR12-blog en Reverbnation. Daarnaast komt ‘Is It Wrong’ in de tweede Hollandse Nieuwe compilatie op de 3VOOR12-Luisterpaal en is (ja, ja!) Single van de Week bij Moerdijk FM. Zichtbaar veel werk, maar ik heb het hier vaker gezegd: je weet niet waar fans en muziekliefhebbers zitten of vandaan komen. Maak de trefkans op internet dus zo groot mogelijk, met je eigen site als centrale plek.


Nick: "Nu nog 2 keer oefenen en een warm-up gig voor de grande finale. 11 December spelen we op Onder Invloed in Winston, Amsterdam. Dus wie de 12e echt niet kan, of voor wie alvast een voorproefje wil, zeker komen. Ook met Ro Halfhide, Nat Jenkins en DJ St. Paul. En niet vergeten op ons te stemmen op de publieksprijs!"

Vanmiddag: Stairs To Nowhere. Die houden het kort en bondig, maar niet minder relevant!

Geen opmerkingen: