7 december 2009

Perfect 2010 (door Atze de Vrieze aka @atzedevrieze)

Atze de Vrieze weet precies waar het lek zit en daar profiteren wij allemaal van...

HIER voor Mac,
HIER voor PC."Zo, de jaarlijst is de deur uit, de stapel achterstallig luisterwerk begint ook steeds kleiner te worden. Het is tijd om vooruit te kijken. Wat worden de hits van 2010? Het releaseschema van het voorjaar begint zich aardig te vullen, en veel bands brengen al eind november hun eerste single uit. Nog gewoner tegenwoordig: lever je e-mail adres in en ontvang een gratis lektrack. Perfect 2010 loopt in 19 tracks de kalender voor het voorjaar van 2010 door. Met voorproefjes op highly anticipated albums van Vampire Weekend, Beach House en Hot Chip, maar ook een paar nieuwe namen." - Atze de Vrieze

Atze's uitgebreide track-by-track guide vind je in de reacties.


3 opmerkingen:

Unknown zei

1. Yeasayer - Ambling Alp
Het eerste album van deze band uit Brooklyn, New York was spannend, maar wel een beetje raar. Hun tweede plaat Odd Blood is een beetje raar, maar ook erg poppy. De eerste single Ambling Alp moet hét alternatieve anthem van 2010 worden.

2. Vampire Weekend - Cousins
Met hun titelloze debuutalbum werden deze vier studentjes uit New York plotseling vaandeldragers van hun stad. Dat kwam vooral doordat hun muziek niet alleen een eigen geluid had, maar ook nog eens hitgevoelig is. Kan deze band over het succes van A-Punk heen? Cousins is de eigenwijze eerste single.

3. Four Tet - Love Cry
Het klinkt ontzettend simpel, maar wat is deze nieuwe Four Tet single waarzinnig mooi. Stuwende drums, een dun laagje galmende synths en warme repetitieve vocalen, meer is het niet. Kieran Hebden hield zich de laatste jaren bezig met allerlei projecten, begin 2010 verschijnt weer eens een ouderwets album.

4. Hot Chip - Take It In
Een beetje sentimenteel is ie wel, die nieuwe Hot Chip single. Een aanstekermomentje. Maar romantici zijn het stiekem altijd al geweest. Zeker niet van de vluggertjes, getuige de titel van hun nieuwe album: One Life Stand.

5. Final Fantasy - Lewis Takes Action
2010 brengt ons een nieuw album van The Arcade Fire, maar eerst is er een solowerkje van een van hun violisten, Final Fantasy. Dat mogen we inmiddels gerust een uit de hand gelopen hobbyproject noemen.

6. José James - Blackmagic (dOP Remix)
Zo kan het ook: eerst remixen uitbrengen, en iedereen nog laten gissen naar het origineel. Deze dOP remix is al geweldig, hoe moet het origineel dan wel niet zijn, geproduceerd door Flying Lotus. De jazz- en soulzanger uit New York verbreedt op zijn tweede plaat zijn horizon.

Unknown zei

7. Flying Lotus - Quakes
Over Flying Lotus gesproken: zijn label WARP heeft beloofd dat de beatmaker uit Los Angeles in 2010 met een nieuw album komt. Deze nieuwe track staat dan ook al op de teaser-compilatie voor het nieuwe jaar. Tussen lome beats, dubstep en jazz.

8. Beach House - Norway
Nee, van de nieuwe Midlake zijn nog geen tracks gelekt, wel van Beach House. Hun album Teen Dream zou best eens kunnen doen wat Grizzly Bears Veckatimest vorig jaar deed. De groep uit Baltimore maakt dromerige indiepop met veel gevoel voor sfeer. De arrangementen zijn sober en toch rijk.

9. Los Campesinos! - The Sea Is A Good Place To Think Of The Future
Hun presentieuze titels doen vermoeden dat deze Britten thuishoren in de emo-hoek. Soms neigt het daar wel naar, maar Los Campesinos! is veel nerveuzer en vooral intelligenter, zowel muzikaal als tekstueel. Hun derde album in drie jaar tijd is onderweg.

10. Spoon - Written In Reverse
Mooi is dat, zo'n band die al jaren bestaat en met album nummer zes ineens opvalt. Indierockers Spoon - uit Texas - deed goede zaken met Ga Ga Ga Ga Ga, waardoor hun opvolger dikgedrukt in de agenda staat. Written In Reverse is de eerste single.

Unknown zei

11. Mpho - Box N Locks
Haar album staat al een half jaar op internet, maar begin 2010 moet het ook officieel uitkomen, bij major label EMI. Deze boomlange Britse met haar gulle glimlach weet hoe ze dansbare popliedjes met een klein beetje new wave moet maken. Op London Calling zagen we dat ze het ook live waar kan maken. Die gaan we dus zeker terug zien.

12. Toro Y Moi
South Carolina staat doorgaans bekend om zijn stemmige singer-songwriters, maar Chad Bundick maakt trage liedjes met nog tragere synthesizers. De MGMT van 2010? Zou zomaar kunnen, al is het daar net niet aanstekelijk genoeg voor. Wel een leuke plaat.

13. Beth Jeans Houghton - Lilyputt
Deze excentrieke dame uit Newcastle gaat in 2010 doorbreken, en dit wordt haar hit. Nog een beetje oppoetsen, intro ietsje sneller maken, dan is het de perfecte kruising tussen Laura Marling en Florence and the Machine.

14. The Hundred In the Hands - Dressed In Dresden
De bakermat van de disco lag in New York, en ook in de revival die al een paar jaar aan de gang is speelt de stad een belangrijke rol. The Hundred In The Hands, getekend op WARP, maakt lome postfunkdisco voor liefhebbers van YACHT en LCD Soundsystem.

15. RJD2 - Games You Can Win
Ik zag hiphop-dj RJD2 (destijds verbonden aan het Def Jux label) ooit op spektaculaire wijze jongleren met vijf draaitafels. Zelden zo'n goede techniek gezien. Maar de Amerikaan wilde meer: liedjes schrijven. Op zijn vorige album pakte dat niet heel succesvol uit, maar dit is wel een aardig, soulvol liedje.

16. Local Natives - Airplanes
Dat krijg je nu natuurlijk: bands die de indiefolk van de laatste jaren naar een groter publiek proberen te vertalen. Local Natives - uit Californië - zet daar duidelijk op in. Fleet Foxes door vijf fris-gekapte jongens. Dat klinkt een beetje onaardig, maar Airplanes is wel degelijk een sterk liedje. Album Gorilla Manor verschijnt stilletjes al in december, maar 2010 moet hun jaar worden.

17. Blood Red Shoes - Colours Fade
We kennen het Britse duo Blood Red Shoes vooral van hun stuwende gitaarsongs, en dan is de eerste lektrack van hun nieuwe album wel even wennen. Zeven minuten lang, trager en psychedelisch. Maakt op zijn minst nieuwsgierig.

18. Bettie Serveert - Deny All
De meeste Nederlandse bands doen niet mee aan het grote lektrackcircus, anders had ik graag een track toegevoegd van The Mad Trist. Oudgedienden Bettie Serveert brengen wel nu vast een ep uit, met daarop nieuwe single Deny All. Een puntig, energiek liedje, dat mooi verbloemt dat deze band al twintig jaar bezig is.

19. Shearwater - Castaways
Lektrack voor de donkere dagen, dit Castaways. Will Sheff (ook bekend van Okkervil River) zingt haast huilend, begeleid door grote drums en een statige piano. 2010 brengt hun album The Golden Argipelago.