15 januari 2010

Twitter-strip: hoe onzinnige Kyteman-geruchten ontstaan

Onzin. Hoe het kwam: gisteren panel op Noorderslag gedaan en daarin kwam ter sprake dat we in 2008 (2 jaar geleden!) prettige maar vrijblijvende gesprekken met EMI/Blue Note hebben gevoerd die uiteindelijk tot niets leidden. Maar die juffrouw of meneer van NL Tracks had blijkbaar bananen in de oren en niet te stuiten type-dwang. Gevolg:

Journalisten...

Ik ben heel benieuwd én bevreesd hoe waarheidsvinding plaatsvindt als het niet om triviale zaken gaat. Daar heeft Joris Luyendijk nog een mooi boek over geschreven. Allemaal lezen.

6 opmerkingen:

Unknown zei

Met excuses voor de te snelle berichtgeving: http://www.nltracks.nl/Muziek-Nieuws/Kyteman_sluit_géén_contract_bij_Blue_Note/13670

Johan zei

Daar bestaat een mooi woord voor: Ctrl C/Ctrl V-journalistiek.

Dat is dan wel weer een nadeel aan nieuwe media: is het 'nieuws' eenmaal los, dan is het waar. Zeker als het door nieuws-sites als nu.nl wordt overgenomen.

Dode bomen-principes als hoor- en wederhoor zijn nou eenmaal te 1.0 en tijdrovend voor deze tijd.

Twitter is trouwens wel weer uitstekend geschikt om geruchten als deze te ontkrachten. Bij nieuwssites werkt dit iets lastiger, die zullen het bericht eerder doodleuk weghalen dan een rectificatie te plaatsen.

Unknown zei

nou ja, ik wil nu niet zeggen dat dode bomen nu wel consequent en goed hoor en wederhoor toepassen want daar kan ik ook wel een aantal voorbeelden van vinden.

Het is natuurlijk altijd wel zo dat je het veel eerder opvalt als je weet waar het over gaat en een journalist maakt fouten en hier was het wel heel duidelijk.

Misha zei

Blijkbaar is de drang om met een primeur te komen groter dan de drang om aan waarheidsvinding te doen. Een echte journalist weet waar de prioriteit ligt.

Unknown zei

Helaas blijkt dat ook "oude media" zich nog wel eens laten meeslepen door primeurs. Ik denk dat de schuld hiervoor bij de accountancy gezocht moet worden: exclusiviteit en ergens de eerste mee zijn levert meer geld op. :)

Erwin Blom zei

Niels, nu kun je fouten onmiddelijk tegenspreken, vroeger was je nog meer de pineut.