21 januari 2010

Geen Spotify? Grooveshark! (slot)

Na alle positieve ervaringen in de eerste 2 delen van deze serie, sluit Isaac af met wat kanttekeningen bij Grooveshark: "De kritiek die Sander in zijn review had op Spotify ("Naast het onbeperkt luisteren van muziek, waar je wel even zoet mee bent, kun je er eigenlijk vrij weinig mee”) gaat ook hier op. Daar liggen kansen. Het grootste ongemak dat ik ervaar is het online beschikbaar maken van mijn muziekcollectie. Elk nummer of album moet je apart zoeken en toevoegen aan je library, wat veel werk is. Ideaal zou zijn om je muziekmap op je HD te laten scannen (of je iTunes collectie te exporteren), waarna in je account dezelfde mapstructuur zichtbaar wordt en het programma zelf herkent welke nummers nog niet online beschikbaar zijn en dus moeten worden geupload."

Want structuur, daar ontbreekt het nog aan in Grooveshark: "Voor elk album moet nu een aparte playlist worden aangemaakt, wat natuurlijk snel onoverzichtelijk wordt
[is bij Spotify niet anders, meen ik]. Ook worden alle nummers lukraak in je library geplaatst, wat het grasduinen door je collectie er niet makkelijker op maakt. Elke artiest zijn eigen mapje zou al een stuk schelen. Ook bladeren op de bekende iTunes manier (met platenhoezen) is vooralsnog niet mogelijk. Een virtuele interface van een platenkast zou zeer gewaardeerd worden."

Inderdaad, “2 Many DJ’s” [click to enlarge]:

Handiger zou 1 mapje met daarin de DJ’s zijn...

"Zoals eerder gemeld", vervolgt Isaac, "vloeit een andere irritatie voort uit de eigen upload-mogelijkheid van Grooveshark-gebruikers: veel dubbele entries. Snel een album toevoegen is er daarom niet bij; als de tracks al genummerd zijn en in goede volgorde staan, moet je nog zelf de dubbelen eruit filteren. Een simpele filter-optie zou wonderen doen [click to enlarge].

Ideaal zou natuurlijk zijn als je muziek uit je library in MP3-vorm direct naar je iPod kunt downloaden, zodat je ook op plaatsen waar de mobiele internetconnectie wat minder is van je muziek kunt genieten. Ik denk dat die behoefte om daadwerkelijk muziek te “hebben” voorlopig blijft bestaan. De integratie met je eigen collectie zal de komende jaren vast verder doorgevoerd worden; iTunes gaat met de aanschaf van LaLa ongetwijfeld deze kant op, maar dat is een ander verhaal.

Net als bij Spotify ontbreekt ook in Grooveshark een bladerfunctie. Het zou fijn zijn om van de ene artiest naar een andere gerelateerde artiest te klikken en zo geleidelijk aan de beroemde Long Tail af te glijden; nu ben je nog helemaal afhankelijk van de Radio functie."

En je eindoordeel, Isaac? "Al met al is Grooveshark een prima site met veel potentie. Er zitten nog kinderziektes in het concept, maar de site is constant in ontwikkeling. Ik ben daarom zeer benieuwd wat de toekomst brengt, maar voorlopig is het een prima service om feestjes van de juiste muziek te voorzien of op je werk te kunnen luisteren wat je wilt. De cloud heeft de toekomst, dat moge duidelijk zijn, maar ik hoop dat dit initiatief niet voortijdig beëindigd wordt door een overijverige auteursrechtenadvocaat of de geldstroom voortijdig ophoudt. Voorlopig is Grooveshark de beste streaming-muziekservice die gewoon in Nederland te gebruiken is!"

[UPDATE:] Grooveshark leest dit blog; de library is inmiddels aangepast. Een stuk overzichtelijker:

1 opmerking:

Etienne Stekelenburg zei

Grooveshark is voor de band waarin ik speel een ideaal gereedschap. Je hoeft geen mp3tjes meer via de post naar alle bandleden te sturen. Iedereen kan horen wat de setlist is en wat er geoefend moet worden. Gewoon zoeken naar het liedje dat we nodig hebben, of zelf opladen indien nodig. Een link achterlaten naar de band playlist voor alle bandleden en ieder bandlid kan luister naar, en of oefenen met de liedjes op Grooveshark. Handig toch?