16 januari 2010

Popprijs 2009 naar Kyteman's Hiphop Orkest!

Hebbes!

Wow.

Het juryrapport:

"Het vaststellen van welke band of artiest de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de popmuziek van het afgelopen jaar was ook dit jaar weer de opdracht waarmee de jury van de Popprijs 2009 de vergadering inging. Ieder jaar leidt dat tot discussies waarin diverse afwegingen naar voren komen. Moet de prijs gaan naar diegene die de meeste platen verkocht heeft, het meest in de media verscheen of naar wie gewoon de mooiste muziek heeft gemaakt. Moet de jury op zoek gaan naar nieuw talent, of mogen ook veteranen meedingen naar de prestigieuze Popprijs?

En hoe belangrijk is het buitenland eigenlijk in de afweging? Ieder jaar zijn er toch wel namen waar iedereen zich in kan vinden. Hetzij omdat een band of artiest Nederland in het buitenland op de kaart heeft gezet of omdat ze in eigen land een buitengewone prestatie hebben geleverd.

De Popprijs is noch een oeuvre prijs noch een aanmoedigingsprijs, zo stelt de jury ieder jaar voor de beraadslagingen weer vast. Maar het afwegen van criteria die de doorslag moeten geven, is daarmee nog niet per definitie eenvoudig geworden.

Een enkele keer lijkt er echter niet gewogen te hoeven worden. Discussie is niet nodig, de 3 namen waarmee de afzonderlijke juryleden de vergadering ingaan bevat er dan 2 slechts voor de vorm. De nummer 1 staat eigenlijk wel vast.

Zo’n jaar was 2009. De winnaar van de Popprijs begon hun zegetocht precies een jaar geleden hier op Noorderslag in de Kleine Zaal van de Oosterpoort in Groningen. De pers was gelijk om. Zo’n rijke muzikale show gebaseerd op hiphop en uitweidend naar funk, reggae, jazz en pop, dat smaakte naar meer. En er kwam meer. Concerten in het land raakten in een mum van tijd uitverkocht, iedereen wilde de band hebben. Alle belangrijke festivals deden een beroep op de in Utrecht aan het brein van Colin Benders ontsproten band. En waar de meer dan twintig muzikanten en rappers ook optraden, iedereen raakte in euforie.

Van Pinkpop tot North Sea Jazz en van Oerol tot Lowlands speelden ze lang en breed gevestigde namen uit het internationale popaanbod naar huis. Er leek geen maat op te staan. Waar hadden we dit eerder gezien?

Nergens, want ook dat is het bijzondere van de winnaar van de Popprijs 2009, ze doen alles anders dan je zou verwachten. Hun plaat The Hermit Sessions namen ze op zonder bemoeienis van grote platenlabels, en optreden anders dan met complete bezetting, bleek onbespreekbaar.

Dit jaar heeft deze band bewezen dat je als muzikant je doel kunt bereiken zonder hulp van buiten, en dat je ook niet te voorzichtig hoeft te zijn in het kaderen van je ambities. Colin Benders had iets groots in zijn hoofd en formeerde een compleet orkest om zich heen. Gekkenwerk, zou iedereen zeggen die al langer in de popindustrie meedraait. Maar Benders joeg zijn eigen droom achterna en niet die van de mensen om hem heen.

En zie het resultaat. Het jaar dat voor zijn orkest begon op Noorderslag en op 11 december eindigde in een kokende, lang van te voren uitverkochte Heineken Music Hall krijgt nu nog een beloning. Nooit eerder ging de Popprijs naar zo’n groot gezelschap. Want hoezeer de jury van de Popprijs zich ook bewust is van het feit dat zo’n immens gezelschap slechts geleid kan worden door 1 man, is het toch het complete collectief dat hier bekroond wordt.

De jury was, net als het publiek dat de band van jong tot oud aan zich wist te binden, diep onder de indruk van de concerten. Het spelplezier spatte van het podium af, een betere aanmoediging aan de toeschouwer zelf muziek te gaan maken is nauwelijks denkbaar.

Authenticiteit, bron van inspiratie, eigenzinnigheid en natuurlijk succes: aan deze en nog veel meer belangrijke criteria voldoet de nieuwe winnaar volledig. De logische winnaar van de Popprijs 2009 heet daarom Kyteman’s Hiphop Orkest.

Wat de toekomst van Kyteman met of zonder zijn orkest ook zal bieden, de grootse prestaties van Kyteman’s Hiphop Orkest zullen popminnend Nederland nog lang heugen en tot in de lengte der dagen als hoogtepunt van 2009 worden beschouwd."


14 opmerkingen:

Erwin Blom zei

Van harte, je was alleen een beetje vroeg met publiceren ;-)

Mars zei

heel erg verdiend gewonnen! Gefeliciteerd. Nu naar het buitenland.

Yannick zei

Geweldig! Kan het kloppen dat ik jou naast het podium zag?

Joost zei

Van harte gefeliciteerd!

Unknown zei

Dank allen voor de vriendelijke felicitaties! Een zeer, zeer bijzonder jaar...

@Erwin Blom: had de techniek maar een beetje moeten opschieten op zo'n belangrijke zaterdag. Mijn planning & voorbereiding was op orde ;-)

@Yannick: dat kan. Ik stond rechstvoor; volgende keer gewoon handje schudden en vragen! Altijd leuk.

Lars zei

Als er met de HMH nog geen strik om dit jaar zat dan is het hierbij wel gebeurd. Gefeliciteerd!

Unknown zei

EN TERECHT!!!

Marco Raaphorst zei

heel goed gozer!

Anoniem zei

Congratz!!

Anoniem zei

Zeker terecht! Gefeliciteerd

Rene Sebastian zei

Heren,

Gefeliciteerd met deze overwinning! Voor mij had ook geen enkele andere band deze prijs zo verdient als jullie dit jaar. In een jaar tijd (en eigenlijk door 1 optreden) zoveel bereiken. Top!

Mag ik trouwens wel heel even inspringen op de zin "Dit jaar heeft deze band bewezen dat je als muzikant je doel kunt bereiken zonder hulp van buiten,"... Dit klopt helemaal, maaaaar ik heb wel zoiets; je komt niet zomaar op Noorderslag, je gaat me niet wijs maken dat hier niet een of andere contacten zijn gelegd ;)

Lode Broekman zei

Gefeliciteerd Niels (olus Colin e.a. natuurlijk)! Mooi hoe passie en creativiteit beloond wordt.

Unknown zei

@Allen: Nogmaals veel dank voor alle felicitaties!

@Rene Sebastian: Ik denk dat de jury in hun rapport tussen de regels zegt te beseffen dat dit jaar en deze resultaten niet mogelijk zouden zijn geweest zonder een goed, vastberaden, ervaren en enthousiast team. In het geval van Kyteman en Kyteman's Hiphop Orkest: Productiehuis Oost-Nederland (ON), JAMMM, 100% Halal, EHPO, Tivoli en de Culturele Zondagen in Utrecht. Zij maakten gezamenlijk de allereerste show in De Helling mogelijk; dat was het startschot. Ook op bijv. 3VOOR12 vertel ik wat over die 'achterkant' van dit succes en het Parool refereert er zelfs expliciet aan: "de zoete overwinning van de goed gecoachte eigenzinnigheid". Kortom, dat besef is er zeker.

Om antwoord te geven op je vraag: ik heb programmeur Joey Ruchtie van Noorderslag persoonlijk uitgenodigd voor dat eerste optreden in De Helling. Vijf minuten nadat we het podium afkwamen waren we bevestigd voor Noorderslag '09. Het is dus inderdaad een kwestie van netwerken, mensen kennen en die op het juiste moment benaderen.

Ik ben benieuwd welk ene optreden jij precies bedoelt in je reactie? Want in mijn optiek is het een serie shows geweest die belangrijk voor ons zijn geweest: De Helling, Noorderslag, de clubs in het voorjaar, Pinkpop, North Sea Jazz, Lowlands, de HMH. Sterker nog, ik denk dat we deze prijs (mede) gekregen hebben vanwege het continu hoge niveau van onze shows. Iedere avond ging het erom!

mark vos zei

yoo... pfff iemand moet het doen, iemand moet liefde van de daken schreeuwen..ik las net ergens ze spelen de naalden uit je kerstboom..

hee wie dit ook leest maakt me niet uit.maar ik heb het laatste half uur om 05:37 kyteman gecheckt. pure input man..weet dat ik recht uit de bmx scene dit echt wel zie iedereen ziet et man...

livin the dream..de vrijheid om jezelf te laten zien en horen.. fucking vet.en ook hoe het allemaal gaat man.. claim die straat en all the love , markvosbmx

koffie en lange marlboros...

diep respect man echt....blijf daar .stay strong!!