10 januari 2011

Perfect Eurosonic 2011, door @AtzeDeVrieze - Spotify-only

Deze week vechten honderden muzikanten uit heel Europa om een klein beetje aandacht tijdens Eurosonic, in de hoop dat er een vonkje overspringt. Wie zijn zaakjes goed voor elkaar heeft, komt niet zonder buzz aan in Groningen. Perfect Eurosonic is een verzameling tracks van Europese talenten die door hun ploegmaats in een zetel naar de kop van het peloton gebracht zijn, voor de grote beklimming aanvangt.

HIER de complete lijst in Spotify. Onder het artwork een quickguide voor deze Perfect, uiteraard ook van Atze:

Treefight For Sunlight – What Became Of You And I?

De nieuwe Friska Viljor, zij het net wat gestileerder, met een Fleet Foxes folksnik. Wat mij betreft de mooiste ontdekking van de afgelopen week, deze band uit Kopenhagen.

Agnes Obel – Riverside (prachtige plaat!)

Ook Agnes Obel komt uit Denemarken, maar dan onder de rook van Roskilde vandaan. Haar pianopop sloeg de afgelopen maanden in Nederland al aardig aan.

Delorean – Stay Close

Eén van mijn favoriete singles van 2010, die klinkt als de zomervariant op Animal Collective's Merriweather Post Pavilion. In Nederland gebeurde er weinig met deze Spaanse synthesizerband.

Crystal Fighters – Plage

Twee Britten en een Amerikaan uit Londen met een zwak voor Spaans vrouwelijk schoon. Ze beweren hun album gebaseerd te hebben op een Spaanse opera, gemaakt door de opa van een van hun zangeressen, maar bij nieuwe single Plage draait het toch echt gewoon om een vakantievrijage.

The Vaccines – Wreckin' Bar (Ra Ra Ra)

Aan anderhalve minuut heeft het Engelse The Vaccines genoeg om zichzelf op de kaart te zetten. Rammelige punkpop in Ramones-stijl. HIT!

ANNASAID – Dogfight

Deze Denen kwamen speciaal voor 3VOOR12's Song van het Jaar op en neer gereden. Ze moeten het gevoel hebben dat er iets te halen valt in ons land. Klinkt als een radiovriendelijke versie van Foals.

Balthazar – Fifteen Floors

Niet meer weg te slaan van de Nederlandse podia, de band uit Gent, en terecht, want ze maakten een erg sterke popplaat met een eigen geluid. Eind april hopen ze voor het eerste de grote zaal van Paradiso te vullen.

The Sore Losers – Beyond Repair

Eigenlijk zou het album van Vlamingen The Sore Losers vorig jaar al uitkomen, maar uiteindelijk hield label Excelsior het kruit nog even droog. Uit de as van El Guapo Stuntteam, geschikt voor liefhebbers van The Raconteurs.

The Van Jets – Teevee

Nog meer Belgen. In eigen land gaat het heel hard, bij mij viel het kwartje pas met deze catchy single. Herkansing in Groningen dus.

Ginger Ninja – Sunshine

De hit van het WK voetbal waar we liever niet meer aan herinnerd willen worden. Misschien een beetje te gelikt om echt spannend te zijn, wel een heel goede single.

Wolf People – Tiny Circle

Black Mountain met dwarsfluiten? Of wacht, daar hebben we een accurater omschrijving voor: Focus, good old Thijs van Leer is terug. Nou ja, uit Engeland dan.

James Blake – CMYK

De man van 2011 maakte ook in 2010 al indruk. Zijn debuutalbum dat in februari uitkomt is erg op songs gericht, dit CMYK van vorig jaar meer op de dubstep dansvloer. Beide versies van James Blake hebben een goed gevoel voor sfeer en ruimtelijkheid gemeen.

El Guincho – Bombay

Leuke single met een pikant clipje, dit Bombay en eenmans synthesizer/steeldrum orkest El Guincho. Ook al uit Spanje. Benieuwd of het live overeind blijft.

Mount Kimbie – Serged

Halverwege 2010 verscheen Crooks & Lovers, het slimme en subtiele debuutalbum van duo Mount Kimbie. Inventieve beats, die een plek gekregen hebben op de 1 Day Off avond in Simplon.

Hundreds – Happy Virus (Single Edit)

Electropopduo uit Duitsland met een licht donker tintje, maar niet in deze zeer catchy single.

The Crookes – Backstreet Lovers

Een beetje Kooks, een beetje Morrissey en een heleboel Housemartins, dan heb je een van de eerste grote alternatieve radiohits van het jaar te pakken.

Pulled Apart By Horses – The Crapsons

Vermoedelijk de meest opwindende band op deze Eurosonic komt uit Engeland. Ze hebben verstand van wiskunde en van snijdende gitaren. Dodelijke precisie.

James Vincent McMorrow – If I Had a Boat

Tijdens London Calling afgelopen najaar mocht hij het laatste gaatje vullen. Op en neer binnen een dag met alleen zijn gitaar. McMorrow zingt zijn breekbare singer-songs voornamelijk met zijn kopstem.

Summer Camp – Ghost Train

Jongen-meisjes duo's, daar houden we van. Op London Calling kwam het nog niet helemaal uit de verf, maar deze synth single is mooi, dus ze krijgen gewoon nog een kans.

Ólöf Arnalds – Crazy car

Het nichtje van IJslander Olafur Arnalds maakt kwetsbare fluisterliedjes met een hoog Joni Mitchell Woodstock gehalte.

Curry & Coco – Top Of The Pop

Popmuziek voor op de catwalk met keyboard en drumstel. Deze twee Fransen maken new wave discopop waar je gaydar geheid van uitslaat.

Kvelertak – Blodtørst

Goede titel toch? Dat is het halve werk. Typisch bandje voor de Incubate familie down in Tilburg. De Turbonegro van de black metal, worden ze wel genoemd.

3 opmerkingen:

Guuzbourg zei

Natuurlijk, het aanbod is groot en in de beperking toont zich de meester and all that... maar ZAZ (afgelopen zomer ineens een hit op de Nederlandse radio, met Je veux) had in dit lijstje niet misstaan. Eerste keer dat ze in Nederland is, vooruitgesnelde verhalen over live optredens zijn zeeeeer positief. Donderdag 13-1, 21u, Het Paleis. Nee,ik ben er helaas niet bij.

Anoniem zei

Geen Brother? Worden vreselijk gehyped, maar toch: liedjes zijn erg goed.

-Coen

Dick Sax zei

don'forget thursday huize maas Grafiti6 - wordt zomaar groot en groter - watch 2011