10 januari 2011

Perfect Noorderslag 2011, door @AtzeDeVrieze - Spotify-only

Zaterdagavond is traditioneel Noorderslagdag, het bal der Nederlandse popmuziek. Maar een band met ambitie wil het liefst ook tijdens Eurosonic spelen. Daar zijn immers alle buitenlandse agenten en programmeurs. Dit jaar is Nederland focusland, en dus hebben meer Nederlanders dan ooit een plek gekregen tussen het internationale talent. En waarom ook niet?

HIERRR de Perfecte selectie van Atze in Spotify. Onder het artwork de track-voor-track toelichting van Atze-zelf.

Krach – Do the Wave Now

We hebben Goose niet meer nodig, we hebben nu onze eigen electrorockgroep, compleet met uniforms. Do The Wave Now is een hit.

Shaking Godspeed – GODSPEED

De reïncarnatie van The Bloody Honkies (met gitarist Wout Kemkens aan het roer) is opwindender en vrijer. Een van de beste nieuwe Nederlandse bands van het moment.

Blaudzun – Quiet German Girls

De sombere maar zwierige indie op zijn tweede album Seadrift Soundmachine deed het verrassend goed in de Nederlandse clubs, nu mag Blaudzun buitenlandse boeiers proberen te overtuigen.

Palmbomen – See

Een heuse Nederlandse chillwave act, op het onvolprezen minilabel NON Records uit Amsterdam. Kai Hugo alias Palmbomen mocht ook een track uitbrengen op het hippe Kitsune label.

Eins, Zwei Orchestra – 100 Colors

Shoegazepop met historisch besef, zo laat Eins, Zwei Orchestra zich het best kort omschrijven. Het album moet nog uitkomen, maar deze single mag er zijn.

SirOJ – Blijf Mezelf

Joris Titawano uit Assen heeft onder meer Dio, Jiggy Dje, Winne, Kleine Viezerik op zijn debuutalbum. Dan ben je een aardige jongen of maak je goede beats. Of allebei natuurlijk.

Nikoo – Shameless

De meest opwindende nieuwe band van Nederland, uit Eindhoven. Klinkt als een kruising van Pixies en No Age.

I Am Oak – Don't I Know Enough

Eerlijk gezegd dacht ik een jaar geleden niet dat I Am Oak er al helemaal klaar voor was, maar Nederland omarmde de breekbare liedjes van deze natuurvrienden. Noorderslag is de slagroom op de taart.

Zwart Licht – Geau, Geau

Nu dubstep definitief de weg naar een groot publiek lijkt te vinden, ligt de wereld open voor dit trio uit Amsterdam. Met Geau Geau hikken ze tegen een cross-over aan. Ready, steady, go!

Bart B More – Brap

Een echte dansvloerhit voor een producer die voorheen vooral in de housescene actief was, maar nu omarmd wordt in de Joost van Bellen/Boemklatsch/Flinke Namen-hoek.

The Black Atlantic – Fragile Meadow

Folkband The Black Atlantic is bezig aan een neverending tour. Misschien niet in volle Paradiso's, maar toch: living the life. En terecht, als je liedjes als deze kunt schrijven.

Jungle By Night – E.T.

De gemiddelde leeftijd van het 9-koppige afrobeat gezelschap Jungle By Night is 18. Jazeker. Dat wil je live zien, want deze volwassen muzieksoort schijnt verdomd overtuigend over te komen. E.T. is de eerste single.

The Death Letters – Future Visitors

Nee, ik ben geen superfan van de bluesrock van dit jonge duo, maar ik ben wel heel erg benieuwd naar het nieuwe album, dat volgens de groep zelf een flinke stap vooruit is.

Moss – Winter In Finland

Wie heeft hem nog, die eerste cd van Moss? De tweede was een succesverhaal dat niemand had durven voorspellen. Dit Winter In Finland stond op het vergeten debuut.

Knalpot – Casio Halbzeit

Het eind van het jaar bracht het Amsterdamse duo Knalpot door in Polen om te werken aan hun debuutalbum. Dit grillige elektronicawerkje Casio Halbzeit komt van een eerdere EP.

De Keefmen – Searchin'

The Madd is dood, live de Keefmen? Deze Nederbieters zouden vast graag de opvolgers worden van die Rotterdamse band. Hun muziek is even retro en sixties, maar wel wat rommeliger. Of rafeliger, wat je wilt.

LPG – Speech

In deze tijd van vluchtigheid en digitale ongrijpbaarheid komt LPG (samen met o.a. Herrek en Alamo Race Track) met De Speech. Terug naar het mooie product en de mooie liedjes. De gezamenlijke tour doet ook Eurosonic aan, daarna verschuift de focus richting het nieuwe LPG album.

Tim Knol – When I Am King

Nog zo iemand die zijn lauwerkrans op komt halen. Tim Knol stond vorig jaar op het kleinste podium van Noorderslag. In het jaar dat volgde was de zanger overal, met zijn weinig revolutionaire maar wel heel erg goede liedjes.

The Opposites – Licht Uit

Tijdens het TopNotch-feest in de Melkweg eind december braken The Opposites de tent volledig af met een half uur non-stop party hits. Buiten Westen niveau, zei Kees de Koning trots. En daar had hij gelijk in.

Kraantje Pappie – Punt

De Groningse rapper Kraantje Pappie bracht de afgelopen maanden in de studio door met drum 'n baas stadgenoten Noisia. Die laten zich niet graag door genregrenzen tegenhouden. Hoe dat gaat klinken horen we later dit voorjaar, dit is een oudje.

Lola Kite – Different Story

Alle kaarten voor 2011 staan wat Excelsior betreft op Lola Kite, een frisse nieuwe band uit Amsterdam. Hun synthesizers knipogen naar de jaren tachtig, hun liedjes naar de indiepop van nu.

Bart Van Der Lee – Runaway

Snowstar records bracht ons afgelopen jaar I Am Oak, maar heel stilletjes verscheen ook het debuutalbum van Bart van der Lee, een singer-songwriter met een donkere stem. Hij zou de broer van Minco Eggersman kunnen zijn.

Dazzled Kid – Embrace

Komt Voicst nog terug? Of heeft Tjeerd Bomhof met Dazzled Kid het hitspoor te pakken? Embrace klinkt een stuk gelikte dan we van hem gewend zijn, maar een goed radioliedje is het zeker.

Geen opmerkingen: