25 november 2008

GEM doet het zo (2)

Genoeg Iers vertier, hoog tijd voor een stuk ouderwetse inhoud op dit blog. Lezen in plaats van plaatjes kijken!

Zanger Maurits van GEM rust op dit moment uit van 6 optredens afgelopen week. Gelukkig dat ik 'em op tijd vroeg om iets te vertellen over She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah. Niet alleen de titel van die nieuwe single is briljant, het liedje zelf ook. Dat hoorde gelukkig ook 3FM, die de song sinds vorige week op hun playlist hebben staan. Da's de 3e single van NEW die de lijst haalt. Maurits vertelt deze week wat ze daarvoor hebben gedaan:

"Singles zijn singles, platen zijn platen. Na het schrijven en opnemen van je nieuwe album moet er een single worden gekozen. En dat is iets anders dan het promoten van een heel album. Eigenlijk was 'She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah' [hierna te noemen: SSOOOISYYY] voor ons de gedoodverfde single. Al direct na het opnemen. We vinden het het mooiste lied van onze plaat en merkten dat het live enorm veel lading kreeg.

Maar eerst terug naar ons album. Ik noem het nog steeds 'plaat', maar tegenwoordig is het een CD of nog vaker een serie MP3’s die samen een plaat vormen. Of moet ik zeggen kunnen vormen? Het is een apart verschijnsel, die MP3’s. Ik vind het te gek en koop graag muziek via iTunes: het is eenvoudig, snel en je kunt het makkelijk meenemen. Maar wat ik wel jammer vind is dat de hele plaat uit z’n verband wordt getrokken. Je maakt een plaat omdat je die liedjes het mooist vindt en ze bij elkaar een geheel vormen. Je mastert de plaat ook in een bepaalde volgorde omdat het goed voelt en je het graag op die manier wil overbrengen. Maar tegenwoordig staat je iPod op shuffle en schaffen mensen losse nummers bij iTunes aan. Daarmee wordt je single letterlijk een single..."

Maar wel een hele goede, Maurits! Vond ook Revu. Vanmiddag meer over dat meezingen:

Geen opmerkingen: