26 november 2008

Must-see: A Skin Too Few, the Days of Nick Drake

Niet te missen vanavond: een adembenemende documentaire van Jeroen Berkvens over fenomeen (als in: fenomenaal) Nick Drake. Heel bijzonder, want van deze singer/songwriter bestaat buiten een kort jeugdfilmpje geen bewegend beeld. Berkvens lost dat op met schitterende, gestileerde beelden van Drake's geboortestreek Tanworth-in-Arden en alle ruimte voor 's mans schitterende muziek.

Nick Drake nam tijdens zijn leven slechts 3 albums en wat losse tracks op. Optreden deed hij nauwelijks, uit verlegenheid of omdat het publiek niet oplette. Wie zijn muziek nu terug hoort (let alleen al op het briljante gitaarspel!) kan zich niet voorstellen dat hij tijdens zijn leven nauwelijks bekend werd en niks van deze 3 prachtige albums verkocht.

De arrangementen op zijn debuut Five Leaves Left en mijn favoriet Bryter Layter werden geschreven door Robert Kirby en zijn bijna net zo mooi als de songs, Nicks stem en gitaarspel. Bovendien is Kirby een heel aardige man (met prachtige verhalen!) die voor een vriendenprijsje 3 songs op het debuut van a balladeer arrangeerde. Held.

Op 5.25 min in onderstaande clip, het einde van Berkvens' documentaire, start 'Northern Sky', misschien wel het mooiste liedje dat Drake opnam en in elk geval de song die je hoort als mijn kist in de grond zakt:Robert Kirby zit in het filmpje achter de mengtafel in de studio aan z'n baard te plukken... Uitzending: woensdag 26 november, Nederland 2, 23.20 - 00.10 uur. Of check morgen Uitzending Gemist. En in 1 moeite door stem je even.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Goede tip, maar hij is vanavond toch op tv, niet morgen?

Anoniem zei

Indeed, woensdag 26! grt, Indra

Van Hooft zei

Nick bracht debuutplaatje FIVE LEAVES LEFT uit in 69. En VIJF JAAR LATER was ie dood. Maakt het verhaal nog 'mooier'.

Sander Hoogendoorn zei

WOW mooi liedje op het einde zeg. Je hebt me overgehaald om vanavond ook maar eens een kijkje te gaan nemen.

Unknown zei

Snel kijken, Sander. Tis begonnen!

Je Suis Barry zei

Zoals de VPRO Gids zegt: 'De documentaire was een goede aanleiding om al zijn liedjes weer eens achter elkaar te draaien, en aleen daarom al meer dan geslaagd.' Helemaal waar.

Daarbij komen de prachtige beelden en interessante interviews; de Vincent van Gogh van de muziek kon zelf blijkbaar ook niet geloven dat hij geen plaat verkocht, getuige de uitspraak 'iedereen zegt dat ik geniaal ben, maar waarom heb ik dan geen cent op zak?

Wie door wil luisteren; het vorig jaar verschenen album 'Family Tree' met oude, stoffige thuis-opnames is (naast de 3 officiële albums) net zo'n verplichte als deze documentaire.

Unknown zei

Amen.

brasikurtz zei

De nummers met zijn moeder Molly en zus gabriella zijn ook mooi.