19 november 2008

LPG doet het zo (3)

Deze wel 'ns gezien?


Dat zijn 30 seconden muziek van LPG die je hoort. Begin deze week vertelde hun drummer Christiaan Nijburg al hoe LPG internet inzet, vandaag vertelt hij hoe deze deal met Nokia tot stand kwam:

"We zaten in de bandbus toen Gerald [Kooistra, bassist] werd gebeld. Het was Ferry Roseboom van ons label Excelsior Recordings die vertelde dat onze track 'Belly Rollercoaster' misschien geselecteerd zou worden voor een internationale synch-deal met Nokia [dat is publishers-taal voor je liedje in een commercial, TV-programma of film. Zie ook deze serie over de zin & onzin van publishers]. Onze monden vielen open, al was de deal op dat moment nog niet rond.

Wat bleek: Ilana Goldstoff, onze boeker van De Harmonie, had ‘Belly Rollercoaster’ op het juiste moment bij Massive Music neergelegd. We speelden ‘s avonds in de Sugarfactory met Solex en daar kwamen de heren van Massive langs om uit te leggen wat de deal precies inhield: de commercial zou deel uitmaken van een introductiecampagne voor de Nokia 6280 en in elk land ongeveer 3 tot 4 weken op TV te zien zijn. Verdere onderhandelingen met Massive en indirect ook Nokia werden voor ons gedaan door Lucas van Slegtenhorst van Chrysalis Music Publishing [Lucas kwam ook eerder aan het woord op dit blog].

Door het contract dat wij hebben met Chrysalis hebben wij inspraak in een eventuele deal. We vertrouwden Ferry en Lucas en misten zelf de ervaring om alles goed in te schatten, maar zijn niet blind de deal ingegaan. Sander Zuidema, destijds onze manager, heeft zich hard gemaakt om het voor ons zo goed mogelijk te regelen. Nokia heeft uiteindelijk de rechten op ons nummer voor 1 jaar afgekocht. De masterrechten zijn van Excelsior, onze auteursrechten worden beheerd door TWEE Publishing, een samenwerking tussen Excelsior en Chrysalis [zo'n gezamenlijke onderneming heet een 'fonds' in de publishingwereld. Over het verschil tussen master- en auteursrechten lees je ook in deze serie]. Het proces voorafgaand aan de selectie van 'Belly Rollercoaster' door Massive Music en Nokia hebben wij niet meegemaakt, maar ga er vanuit dat er op dat niveau harde zaken worden gedaan. LPG is gekozen omdat Nokia onze song goed bij hun reclame vond passen en zowel Massive als Chrysalis Music zich daarvoor hebben ingezet. Veel specifieker kan ik niet zijn.


Toen de deal eenmaal rond was hebben we eerst een goed promotieplan opgezet: 'Belly Rollercoaster' werd opnieuw als single uitgebracht en er kwam een clip. In samenwerking met Nieuwegarde organiseerden we een pitch voor de clip, maar voordat we het wisten trok Nokia aan de bel. Uit concurrentie-overwegingen moesten we een zwijgcontract tekenen: tot de release van Nokia's telefoon mochten we niks meer zeggen. Sander had echter net een wereldwijd persbericht verstuurd via Newswire... De verwarring die dat zwijgcontract en het persbericht samen opleverden veroorzaakte een paar leuke krantenkoppen, maar betekende voor Excelsior dat er moeilijk geanticipeerd kon worden. Ook toen de 6280 gelanceerd werd, moest er telkens snel geschakeld worden om het uiterste eruit te halen. Vaak waren de uitzendtijden slechts een week voordat de commercial in een land draaide bekend, waardoor inhaken erg lastig was.

Omdat zoveel pers zich had gemeld bij ons management, organiseerde Sander een persdag: naast regionale media kregen we een item in 4 In Het Land, bij RTL- Z, in Talpa’s NSE en De Wereld Draait Door. Alle dagbladen, muziektijdschriften, maar ook Revu besteedden aandacht aan ons. En als slagroom op de taart werd het gebruik van onze song door Nokia een Triviant-vraag!

Als je er zo op terugkijkt hebben we er veel aan gehad. Los van het geld dat we ervoor hebben gekregen [hoeveel was dat dan, Christiaan? Wat verdien je nou aan zo'n deal?!] zijn we een ervaring rijker en hebben veel kunnen spelen. Bovendien kwam de deal op een heel goed moment, gaf ons debuutalbum I Fear No Foe een enorme boost en ons de mogelijkheid om te investeren in de band en onze instrumenten."

Opnieuw bedankt, Christiaan! Hij leest dit blog ook dus stel gerust vragen in de reacties.

Geen opmerkingen: