20 november 2008

Perfect 20//08Perfect 20//08 is een compilatie van 20 nummers van de beste 20 platen van het jaar. Dus niet de 20 beste nummers van 20 platen. Bij het maken van deze Perfect Compilatie hebben we (Henneaux, Wlbrt en schrijver dezes) vooral gelet op de compilatie-waarde. Enjoy! HIERRR vind je 'm als Mac-gebruiker, HIERRR als PC-gebruiker.

Maar goed, even terug naar die 20 'beste' albums van het jaar: dat impliceert een ranking. En da's lastig. Tenzij je natuurlijk voldoende populatie hebt (Wiskunde A, 2e jaar, blok 3), dan is het zeker mogelijk om een betrouwbaar overzicht te krijgen. We hadden 64 mensen maar liefst. Deze lijst is dus betrouwbaarder dan, pak 'em beet, een gemiddelde Iens-recensie. De lijst is wel erg 'semi-alt., blanke, middelbare mannen': hardcore hip hop en dance ontbreken veelal. Maar voor die genres was het gewoon niet echt een goed jaar. Niet dat alles slecht was, maar er was geen sprake van echte buitencategorie vonden we met z'n 64en.

De Top 5 verdient iets meer aandacht:

1. Elbow // The Seldom Seen Kid

Dit is dus de absolute nummer 1. Boven alle twijfel verheven. Dat vinden veel mensen, al zijn er ook twijfelaars. 11 grote kleine liedjes, bezongen met een prachtige stem. Wat een band, wat een jaar: 18 jaar samen en dan (pas) je beste album maken, een Mercury Award in de wacht slepen en volle zalen op de banken krijgen.


2. The Last Shadow Puppets //
The Age of the Understatement

En dit is dan logischerwijs de absolute nummer 2. Het uitdehandgelopen-hobbybandje van Alex Turner en Miles Kane. Alles is er natuurlijk al over dit album en deze helden gezegd (hier ook). Over the looks, het geluid, de 22 jaar, de referenties, de half-goden die ze beiden zijn.

3. Fleet Foxes // Fleet Foxes

Stiekem is dit natuurlijk het album dat wij nog draaien als alle dagen zondag zijn. Fleet Foxes, uit Seattle nota bene. Er zit van alles in: Beach Boys, Crosby Stills & Nash, gospel, pop. Bri-hil-ja-hant.
4. MGMT // Oracular Spectacular

MGMT is voor ons Bowie meets The Flaming Lips. Maar er vallen nog wel meer combinaties te maken. Uit 2008, maar in werkelijkheid tijdloos (om maar weer eens een cliché uit de kast te trekken). 'Shape-shifting psychedelic pop' lazen we ergens. Dat zal dan wel kloppen.5. Bon Iver // For Emma, Forever Ago

Uitgesproken als 'bohn ie-vair', 'goede winter' op z'n Frans. OOR vond het waarschijnlijk daarom ook 'de ultieme winterplaat'. Hypnotiserende harmonieën waarbij het voelt alsof of elk moment de storm kan losbarsten (toe maar, poëtische lyriek!). Prachtig. Laat zich goed mengen met Fleet Foxes & MGMT.

En de nummers 6 t/m 20:

6. Vampire Weekend // Vampire Weekend
Al zou het jaar eindigen in het voorjaar, was dit de winnaar geweest.

7. Duffy // Rockferry
Natuurlijk is het niet de nieuwe Amy Winehouse. Maar zeker wel het aangetrouwde achternichtje van Dusty Springfield.

8. De Jeugd Van Tegenwoordig // De Machine
Die beats. Die gasten. Die teksten.

9. TV On The Radio // Dear Science

Net als Radiohead begrijpen we dit ook pas echt in de 2034. En nu al vinden we het goed. Deze jongens komen ook hard!

10. Santogold // Santogold

Heerlijk gefreakte kwartjesraap-muziek gemixt met dub, electronica, punk, rock, reggae, new wave, ska en hiphop. Een soort 10.000-granen brood, boordevol goeie dingen.

11. Kings of Leon // Only by the Night

Alleen al om de single Sex on Fire. Recht zo die gaat-rock met een heel slim randje.

12. Shearwater // Rook

Other people also liked Bon Iver & My Morning Jacket.

13. Raphael Saadiq // The Way I See It

Op papier is een man die Marvin en Smokey 40 jaar later doet, zeker na een mevrouw uit Engeland die op dezelfde wijze miljoenen verkocht (en van schrik aan de foute drugs ging), een slecht idee. Met genoeg talent, zo'n Stem, zulke songs en in werkelijkheid is dit wat je wil horen.

14. The Kooks // Konk

Last.fm zegt: Similar artists: Arctic Monkeys, The Wombats, Razorlight, The Fratellis, The Last Shadow Puppets. Een beetje waar. Alleen dan net even wat minder geniaal, en soms is dat ook wel fijn. Als het net even wat luchtiger moet.

15. My Morning Jacket // Evil Urges

Geldt bijna hetzelfde voor als Shearwater.

16. The Ting Tings // We Started Nothing

Natuurlijk is het Peaches op herhaling. OK, het is minder hoekig en het swingt iets meer.

17. Foals // Antidotes

Olympic Airways mag echt de hele dag aan. Alleen mensen die de hele dag Technische Death Metal uit Noorwegen draaien vinden dat een slecht nummer. Volgende week in Tivoli.

18. The Streets // Everything is Borrowed

Alles is geleend... van zichzelf. Volstrekt origineel blijft hij. Het is nooit meer zo goed als Original Pirate Material geworden. Misschien had ie er net als Elbow 18 jaar mee moeten wachten. Maar het staat niet voor niets in de Top 20. En On The Edge Of A Cliff is briljant!

19. Bloc Party // Intimacy

De sound blijft te gek. Onderhuidse agressie, rusteloos... Niet voor op zondagochtend in ieder geval, maar dan blijven er nog een hoop ochtenden, middagen en avonden over.

20. LeLe // Flage

Dikke vette knipoog/vinger naar alles wat goed fout is in de popmuziek en tóch gewoon er in slagen om een goed album te maken. Da's knap. Of het uiteindelijk echt beter is dan Glasvegas (nr. 22) of José James (26), daar twijfelen we over... Maar fuck-it: het is Hollands én goed én grappig én hij met z'n haar zo van links naar rechts is de bom.

BONUS: de prachtige Top 20//08 Print 'm uit-Knip 'm uit-Hang 'm boven je bed-A3 (!) poster:


12 opmerkingen:

Anoniem zei

wow, nice!

Unknown zei

Ja, ja, we hadden hier bij EHPO toch niks te doen...

Unknown zei

De muziek of de poster?

Guuzbourg zei

Gemiste plaat, blijkbaar: The Dreamer van Jose James. Was heren vocaal in de afdeling jazz de laatste tijd of teveel pop, of nogal oud & vervelend, deze zanger met fluwelen stem en hiphopattitude maakt er gewoon weer Echte Jazz van. 's Avonds, 's morgens, 's middags, kan altijd, overal. Live vond ik het wat minder overtuigend (want teveel scatten), maar de plaat is al sinds januari mijn onbetwiste nummer 1.
Verder wil ik nog graag lansje breken voor Music van Liquid Spirits, studiocollectief uit Nederland dat (gelukkig) geen sixtiessoul maakt, maar zich liet inspireren door de complexere, rijker gearrangeere soul uit de seventies. Charles Stepney, Norman Whitfield, die hoek. Fanfuckingtastisch gezongen, super gespeeld. Voor mij de soulplaat van het jaar.

Unknown zei

Laad 'em up, Guuz!

José heeft onze Top 20 net niet gered (#26, zie commentaar LeLe).

Anoniem zei

Hier werkt hij prima, weer een mooie compilatie. Ik dacht alleen dat The Streets zo langzamerhand wel afgeschreven was; vond de laatste plaat echt een slap aftreksel van zijn eerste twee. Daarnaast is hij dit jaar zowel links- als rechtsom ingehaald door Why? (beoordeel een boek niet op zijn omslag), met 'Alopecia'.

Op welke plaats is Portishead trouwens geëindigd in jullie lijst?

Unknown zei

Al gelukt met dat muziekbestand, Sander? Je schijnt de enige te zijn. Of hebben meer mensen hier last van?

Waar Portishead uiteindelijk geëindigd is weet ik niet, Barry. Het Zesde Vlak heeft de stand bijgehouden...

Sjoerd Goderie zei

@Sander, kan jij mij die omweg ook laten weten. Het hoogtepunt van het jaar en ik kan niets unzippen... Time for a Mac?

Unknown zei

Er is inmiddels een PC-vriendelijke link bij gekomen, Dichtbijdehand.

And it's always time for a Mac.

Nerko Hadziarapovic zei

een aantal platen toch over het heoofd gezien, vind ik:
1. Lil Wayne: The carter III
2. Q tip: The Renaissance
3. Deus: The Vantage Point

Anoniem zei

In al deze lijstjes (nouja, behalve die van OOR is dit de eerste die ik zie) mis ik de Black Kids volledig. Ben ik nou de enige die hem goed vindt? Bij OOR is er schijnbaar niemand die hem überhaupt genoemd heeft...

Anoniem zei

Dit is mijn jaarlijstje:
1. Jason Mraz I’m yours
2. Rokia Traoré Dounia
3. Joan as policewoman Holiday
4. Anoushka Shankar + Karsh Kale Burn
5. Kauan Lumikuuro
6. Two banks of four Junkyard gods
7. Fink This is the thing
8. Sevara Nazarkhan Korgim Kelar (+ gitar version, / remix)
9. Gare du Nord Beautiful day
10. Djivan Gasparyan Hush my heart
11. Serj Tankian Sky is over
12. Radiohead House of cards / Bodysnatchers
13. Sa Dingding Mama tian na
14. Mari Boine Elle (+ remix)
15. Max Pashm Manea-k
16. Flogging molly Float / Man with no country
17. Geoffrey Gurrumul Yunupingu Djarimirri
18. Squarepusher Star time 2
19. Kings of Leon Sex on fire
20. Sasha Who killed Sparky?
21. Múm Marmalade fires
22. Kiran Ahluwalia Teray darsan
23. Fanfare Ciocarlia + Esma Redzepova Nakelavishe
24. The Moon + The Nightspirit Alkonyvarazs
25. Acetre La danza del mostrenco
26. Hanggai My banjo and I
27. Alela Diane The rifle
28. Sevda Bayati Kurd
29. Niyaz Ishq
30. Sigur rós Gobbledigook
Nieuwschierig geworden? kijk op www.eigenwijze30.nl